Microsoft u Edge uvodi novu funkciju koja sakriva zahteve za prikazivanje obaveštenja veb sajtova
Vesti, 11.05.2020, 10:00 AM
Microsoft Edge sada omogućava korisnicima da sakriju zahteve za obaveštenja pregledača koje veb sajtovi obično koriste da bi posetiocima prikazivali svoj sadržaj, a često i za prikazivanje neželjenog sadržaja (spam).
Za one koji nisu upoznati sa izrazom „notifikacije pregledača“, reč je o funkciji koja omogućava veb sajtovima da pitaju posetioce da li žele da primaju obaveštenja o novom sadržaju. U slučaju da korisnik pristane, veb sajtovi mogu da prikazuju sadržaj preko pregledača, čak i kada posetilac nije na veb sajtu ili kada se pregledač ne koristi.
Takozvani dijalozi za pretplatu na obaveštenja su iritantni čak i ako dolaze od legitimnih veb sajtova. Još gore je kada dolaze od mnogobrojnih prevarantskih sajtova koji zloupotrebljavaju ovu funkciju pregledača.
U poslednje vreme uobičajena taktika ovih drugih sajtova je prikazivanje dijaloških prozora za pretplatu na obaveštenja pregledača i tvrdnje da treba „dozvoliti“ notifikacije da biste mogli da pogledate video, preuzmete fajl ili posetite veb sajt.
Nakon što prihvatite pretplatu, ovi prevarantski sajtovi počinju da šalju neželjene reklame za veb sajtove za upoznavanje, ekstenzije pregledača, pornografske veb sajtove, online igre, pa čak i reklame povezane sa malverima.
Microsoft zato u Edge uvodi novu funkciju pod nazivom “Quiet notification requests” koja će sprečiti prikazivanje svih ovih prozora za obaveštenja pregledača.
Ova funkcija je već dostupna u Microsoft Edge Beta 83, i već sada je možete isprobati na sledeći način:
→ Otvorite podešavanja Edgea.
→ Idite na Site permissions > Notifications
→ Omogućite “Quiet notification requests”
Nakon što je ova funkcija omogućena, prilikom posete veb sajtu koji obično prikazuje dijalog za pretplatu na obaveštenja pregledača, pregledač će sakriti zahtev sajta i umesto njega prikazati malu ikonu zvona u adresnoj traci.
Ako korisnik želi da vidi obaveštenje, može da klikne na zvono i otvoriće se dijalog koji mu omogućava da odluči da li želi da dozvoli obaveštenja ili ne.
Ova funkcija je veoma korisna jer ljudi najčešće dobijaju reklame putem obaveštenja veb sajta a obično ne znaju kako ih dobijaju.
Izdvojeno
Kad promena lozinke ne pomaže: novi phishing napad omogućava hakerima trajni pristup nalogu
Hakeri koriste novu phishing tehniku pod nazivom „OAuth consent phishing“, kojom mogu da dobiju dugotrajan pristup nalozima žrtava bez kr... Dalje
Citizen Lab: Pegasusom zaražen iPhone člana studentskog pokreta u Srbiji
Istraživači Citizen Laba potvrdili su da je iPhone člana studentskog pokreta u Srbiji bio zaražen špijunskim softverom Pegasus. Napad je izveden ... Dalje
Dropbox upozorava korisnike nakon hakovanja 5.000 naloga
Dropbox je počeo da obaveštava korisnike čiji su nalozi kompromitovani nakon što su napadači iskoristili propust u sistemu za prijavljivanje prek... Dalje
Posle više od 20 godina ugašen jedan od najstarijih botneta
Međunarodna policijska operacija uz podršku Europola i Eurojusta prekinula je rad Sality botneta, jedne od najdugovečnijih botnet infrastruktura na... Dalje
Lažni „besplatni“ Claude Opus 5 krije malver koji krade lozinke i kripto novčanike
Istraživači kompanije Morphisec otkrili su novi Windows infostealer RevStealer, koji se širi kao lažna desktop aplikacija koja korisnicima obećav... Dalje
Pratite nas
Nagrade






Pratite nas preko RSS-a





