Milioni korisnika preuzeli Firefox 4

Vesti, 23.03.2011, 08:53 AM

Milioni korisnika preuzeli Firefox 4

Za samo nekoliko sati tokom jučerašnjeg dana finalnu verziju browser-a Firefox 4 preuzelo je 3,5 miliona korisnika, kažu u kompaniji Mozilla.

Browser je zvanično dostupan za preuzimanje od juče, a komapnija Mozilla objavila je finalni kod za Windows, Mac OS X i Linux na više od 80 jezika, a verzije za operativne sisteme Android i Maemo treba očekivati u što skorijem vremenskom roku.

Brojač koji registruje broj preuzimanja browser-a postavljen je na internet adresi http://glow.mozilla.org/ i u trenutku objavljivanja ovog teksta broj preuzimanja browser-a prešao je 4,5 miliona korisnika.

Na finalnu verziju browser-a čekalo se neuobičajeno dugo, s obzirom da je prva beta izašla još prošlog leta. Od tada pa do objavljivanja konačne verzije koja se dogodila juče, objavljeno je 12 beta verzija browser-a.

“Firefox 4 je do sada najbrža verzija browser-a. Sa dramatičnim ubrzanjem i poboljšanjem performansi, Firefox je između dva i šest puta brži od prethodne verzije,” kaže se u tekstu objavljenom na kompanijskom blogu.

Glavno poboljšanje je u JavaScript mehanizmu koje sve, počev od vremena potrebnog za startovanje browser-a, preko brzine učitavanja stranica, grafike i JavaScript performansi, čini bržim u Firefox-u.

Browser donosi funkciju Do Not Track, kao i alatke za sinhronizaciju bookmark-ovanih stranica na različitim operativnim sistemima i mobilnim uređajima, unapređeno upravljanje dodacima (add-ons) browser-a i promenjeni korisnički interfejs sa novim načinom za upravljanje tabovima u browser-u.

Kada je reč o bezbednosti, Firefox donosi različite mehanizme zaštite bezbednosti i privatnosti korisnika, ali je od svega možda najvažniji dodatak Content Security Policy (CSP). Reč je o mehanizmu koji je uključen u Firefox-u 4 u podrazumevanim podešavanjima i koji je dizajniran tako da spreči napade koji spadaju u najčešće na internetu - cross-site scripting i data injection.

Mehanizam se zasniva na saradnji browser-a i veb servera sa ciljem da se spreči učitavanje zlonamernog sadržaja od strane browser-a. Administratori sajtova mogu uključiti CSP na svojim serverima dodavanjem jednostavnog koda u HTTP zaglavlju. Među prvima je to učinio Twitter koji je implementirao anti-XSS alatku za korisnike Firefox 4, ali za sada samo za one koji pristupaju stranici mobile.twitter.com. CSP bi trebalo da spreči XSS napade preko browser-a i izvršenje zlonamernog koda prilikom učitavanja stranice. U tipičnom XSS napadu, napadači ubacuju JavaScript kod na stranicu koji se izvršava onda kada korisnik pristupa stranici jer browser veruje izvoru sadržaja čak i onda kada on ne dolazi odande odakle se čini da dolazi. CSP će pomoći administratorima servera da redukuju ili u potpunosti eliminišu pravce iz kojih XSS može doći, i to specifikacijom domena koje browser treba da tretira kao validne izvore izvršnih skipti. CSP će tako izvršavati skripte koje dolaze samo sa domena sa takozvane “bele liste”.

U kompaniji Mozilla kažu da nova odbrana browser-a ne samo da će pomoći u sprečavanju XSS napada već takođe treba da zaštiti korisnike od “clickjacking” napada i packet sniffing programa, kao i drugih napada koji dolaze sa interneta.

U kompaniji se nadaju da će CSP biti uskoro široko prihvaćen i implementiran, budući da već sada neki od popularnih sajtova, kakav je Twitter, koriste CSP, kao i da postoje CSP plugin-ovi za WordPress, Django i Drupal.

Već sada je jasno da je Firefox pobednik kada je reč o broju preuzimanja u prva 24 sata, kada se ima u vidu da je Microsoft-ov najnoviji browser - Internet Explorer 9, tokom prvog dana, preuzelo nešto više od 2 miliona korisnika.

Firefox, osim svojoj popularnosti među korisnicima, to duguje i činjenici da Microsoft-ov IE9 ne radi na većini Windows operativnih sistema koji su trenutno u upotrebi.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

WhatsApp ima nove funkcije koje čuvaju vašu privatnost

WhatsApp ima nove funkcije koje čuvaju vašu privatnost

Meta je najavila nove funkcije privatnosti za korisnike WhatsAppa koje će im omogućiti da sakriju „last seen“ status od određenih konta... Dalje

UN: Sajber-napadi su glavni izvor prihoda za program nuklearnog naoružanja Severne Koreje

UN: Sajber-napadi su glavni izvor prihoda za program nuklearnog naoružanja Severne Koreje

Severna Koreja je ukrala stotine miliona dolara vredne kriptovalute u najmanje jednom velikom sajber-napadu, navodi se u poverljivom izveštaju Ujedin... Dalje

Smart App Control u Windows 11 proširio asortiman potencijalno opasnih fajlova koje blokira

Smart App Control u Windows 11 proširio asortiman potencijalno opasnih fajlova koje blokira

Smart App Control, pametni mehanizam za kontrolu aplikacija koji je debitovao u operativnom sistemu Windows 11, blokira pokretanje zlonamernih, nepouz... Dalje

Apple: Od jeseni lozinke postaju prošlost

Apple: Od jeseni lozinke postaju prošlost

Mrzite lozinke? Zamara vas da unosite lozinke, zaboravljate ih, jednu lozinku koristite za više naloga? Verovatno je bar na neko od ovih pitanja vaš... Dalje

SAD udvostručile nagradu za informacije o hakerima iz Severne Koreje

SAD udvostručile nagradu za informacije o hakerima iz Severne Koreje

Američka vlada ponudila je nagradu od 10 miliona dolara za informacije o hakerima povezanim sa severnokorejskim vlastima. Stejt department je udvostr... Dalje