Milioni korisnika preuzeli Firefox 4

Vesti, 23.03.2011, 08:53 AM

Milioni korisnika preuzeli Firefox 4

Za samo nekoliko sati tokom jučerašnjeg dana finalnu verziju browser-a Firefox 4 preuzelo je 3,5 miliona korisnika, kažu u kompaniji Mozilla.

Browser je zvanično dostupan za preuzimanje od juče, a komapnija Mozilla objavila je finalni kod za Windows, Mac OS X i Linux na više od 80 jezika, a verzije za operativne sisteme Android i Maemo treba očekivati u što skorijem vremenskom roku.

Brojač koji registruje broj preuzimanja browser-a postavljen je na internet adresi http://glow.mozilla.org/ i u trenutku objavljivanja ovog teksta broj preuzimanja browser-a prešao je 4,5 miliona korisnika.

Na finalnu verziju browser-a čekalo se neuobičajeno dugo, s obzirom da je prva beta izašla još prošlog leta. Od tada pa do objavljivanja konačne verzije koja se dogodila juče, objavljeno je 12 beta verzija browser-a.

“Firefox 4 je do sada najbrža verzija browser-a. Sa dramatičnim ubrzanjem i poboljšanjem performansi, Firefox je između dva i šest puta brži od prethodne verzije,” kaže se u tekstu objavljenom na kompanijskom blogu.

Glavno poboljšanje je u JavaScript mehanizmu koje sve, počev od vremena potrebnog za startovanje browser-a, preko brzine učitavanja stranica, grafike i JavaScript performansi, čini bržim u Firefox-u.

Browser donosi funkciju Do Not Track, kao i alatke za sinhronizaciju bookmark-ovanih stranica na različitim operativnim sistemima i mobilnim uređajima, unapređeno upravljanje dodacima (add-ons) browser-a i promenjeni korisnički interfejs sa novim načinom za upravljanje tabovima u browser-u.

Kada je reč o bezbednosti, Firefox donosi različite mehanizme zaštite bezbednosti i privatnosti korisnika, ali je od svega možda najvažniji dodatak Content Security Policy (CSP). Reč je o mehanizmu koji je uključen u Firefox-u 4 u podrazumevanim podešavanjima i koji je dizajniran tako da spreči napade koji spadaju u najčešće na internetu - cross-site scripting i data injection.

Mehanizam se zasniva na saradnji browser-a i veb servera sa ciljem da se spreči učitavanje zlonamernog sadržaja od strane browser-a. Administratori sajtova mogu uključiti CSP na svojim serverima dodavanjem jednostavnog koda u HTTP zaglavlju. Među prvima je to učinio Twitter koji je implementirao anti-XSS alatku za korisnike Firefox 4, ali za sada samo za one koji pristupaju stranici mobile.twitter.com. CSP bi trebalo da spreči XSS napade preko browser-a i izvršenje zlonamernog koda prilikom učitavanja stranice. U tipičnom XSS napadu, napadači ubacuju JavaScript kod na stranicu koji se izvršava onda kada korisnik pristupa stranici jer browser veruje izvoru sadržaja čak i onda kada on ne dolazi odande odakle se čini da dolazi. CSP će pomoći administratorima servera da redukuju ili u potpunosti eliminišu pravce iz kojih XSS može doći, i to specifikacijom domena koje browser treba da tretira kao validne izvore izvršnih skipti. CSP će tako izvršavati skripte koje dolaze samo sa domena sa takozvane “bele liste”.

U kompaniji Mozilla kažu da nova odbrana browser-a ne samo da će pomoći u sprečavanju XSS napada već takođe treba da zaštiti korisnike od “clickjacking” napada i packet sniffing programa, kao i drugih napada koji dolaze sa interneta.

U kompaniji se nadaju da će CSP biti uskoro široko prihvaćen i implementiran, budući da već sada neki od popularnih sajtova, kakav je Twitter, koriste CSP, kao i da postoje CSP plugin-ovi za WordPress, Django i Drupal.

Već sada je jasno da je Firefox pobednik kada je reč o broju preuzimanja u prva 24 sata, kada se ima u vidu da je Microsoft-ov najnoviji browser - Internet Explorer 9, tokom prvog dana, preuzelo nešto više od 2 miliona korisnika.

Firefox, osim svojoj popularnosti među korisnicima, to duguje i činjenici da Microsoft-ov IE9 ne radi na većini Windows operativnih sistema koji su trenutno u upotrebi.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Hakovan OpenSubtitles, ukradeni podaci 7 miliona korisnika

Hakovan OpenSubtitles, ukradeni podaci 7 miliona korisnika

OpenSubtitles, popularni veb sajt na kome možete naći titlove za filmove, objavio je da je hakovan prošle godine i da je posle napada plaćena otk... Dalje

Microsoft Edge dobija novu zaštitu od hakerskih napada

Microsoft Edge dobija novu zaštitu od hakerskih napada

Microsoft je dodao Edgeu novu funkciju koja je dostupna na beta kanalu a koja će ublažiti eksploataciju nepoznatih ranjivosti. Nova funkcija je deo... Dalje

Nova godina nije počela dobro za sajber kriminalce: ugašen VPN koji je korišćen za širenje ransomwarea

Nova godina nije počela dobro za sajber kriminalce: ugašen VPN koji je korišćen za širenje ransomwarea

VPNLab.net koji su sajber kriminalci koristili za distribuciju ransomwarea i malvera, i ali i za druge kriminalne aktivnosti uklonjen je sa mreže 17.... Dalje

Telegram postao ''sigurna kuća'' za sajber kriminalce koji prodaju ukradene platne kartice

Telegram postao ''sigurna kuća'' za sajber kriminalce koji prodaju ukradene platne kartice

Sajber kriminalci sve više zloupotrebljavaju Telegram za prodaju ukradenih finansijskih podataka anonimnim korisnicima aplikacije, kažu istraživač... Dalje

Safari ima bag koji može otkriti vaše lične podatke i ono što pretražujete

Safari ima bag koji može otkriti vaše lične podatke i ono što pretražujete

Zbog greške u Safariju 15 može doći do curenja informacija o pretraživanju, a takođe i nekih od ličnih podataka povezanih sa korisnikovim Google... Dalje