Milioni obrisanih fajlova uspešno vraćeni sa polovnih hard diskova kupljenih na internetu

Vesti, 18.05.2023, 10:30 AM

Milioni obrisanih fajlova uspešno vraćeni sa polovnih hard diskova kupljenih na internetu

Istraživanje koje je za Tech Radar sprovela firma specijalizovana za oporavak podataka Secure Data Recovery, dovelo je do zapanjujućeg otkrića: milioni izbrisanih fajlova su uspešno vraćeni sa hard diskova kupljenih na internetu.

Za potrebe studije na internetu je kupljeno 100 nasumično odabranih hard diskova. Od 100 hard diskova, Secure Data Recovery je uspeo da povrati podatke sa 35 diskova, uključujući 30 oštećenih HDD-a i jedan šifrovani disk. Važno je napomenuti da nijedan od diskova nije bio hibridni model koji kombinuje SSD memoriju sa tradicionalnim diskovima. Takođe, naglašeno je i da su podaci mogli da se vrate i sa ostalih diskova, ali je odlučeno da se ne ulažu vreme i resursi u njihovo vraćanje samo u svrhu ovog istraživanja.

Proces oporavka podataka rezultirao je sa ukupno više od 5,7 miliona oporavljenih fajlova, uz značajan doprinos jednog hard diska sa kojeg je vraćeno 3,1 miliona fajlova. Najstariji model datira iz 2004. godine i to je Western Digital od 2,5 inča, dok su većina kupljenih diskova bili 3,5-inčni modeli.

Ovo otkriće neminovno dovodi do zaključka da većina korisnika nema plan za bezbedno odlaganje ili brisanje podataka sa starih hard diskova. Značajan broj korisnika ih odlaže bez pravilnog uklanjanja osetljivih fajlova, dok ih drugi samo brišu bez upotrebe robusnih metoda brisanja podataka. Samo mali deo korisnika (1% u istraživanju) preduzima dodatni korak šifrovanja celih diskova kako bi zaštitio svoje podatke.

Rezultati ove studije takođe ukazuju na to da su višegodišnja upozorenja izdata od strane eBaya, u kojima se prodavci pozivaju da temeljno obrišu laptopove i uređaje za skladištenje pre nego što ih prodaju, uglavnom bila bez efekta.

Portparol Secure Data Recoveryja je pojasnio da se hard disk smatra „dezinficiranim“ ako se ne pronađu podaci koji se mogu povratiti. On je naglasio da je nakon procesa oporavka kompanija sledila svoje rigorozne prakse rukovanja podacima, i da ni u jednom trenutku nisu pristupili sadržaju vraćenih fajlova, te da podaci bezbedno obrisani nakon završetka projekta.

Iz Secure Data Recoveryja preporučuju korisnicima da naprave rezervne kopije važnih fajlova pre pokretanja procesa čišćenja kako bi sprečili potencijalni gubitak podataka. Osim softvera za brisanje podataka, postoje neke alternativne metode koje mogu učiniti hard diskove potpuno nepopravljivim. Demagnetizacija je jedna od metoda koja koristi snažno magnetno polje posebnog uređaja za demagnetizaciju ploča. Druga metoda je usitnjavanje diska i ona podrazumeva korišćenje rezača koji seče disk na male komade. Dezintegracija je još jedan metod za koji je potrebna mašina koja seče diskove do nivoa manjih čestica, i na kraju, bušenje diska na više mesta pomoću bušilice.

Foto: Sergei Starostin / Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple je bio primoran da zakrpi još dve ranjivosti nultog dana, čime je njihov ukupan broj za godinu porastao na 20. Tehnološki gigant je rekao da ... Dalje

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Kada je reč o sajber bezbednosti godine su izgleda samo broj. Ko daje prioritet bezbednosti na mreži? Ko preduzima najbolje mere kada se radi o priv... Dalje

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

30. novembra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti, događaj koji treba da nas podseti na važnost zaštite naših računara i život... Dalje

Hakeri napali slovenačke elektrane

Hakeri napali slovenačke elektrane

IT mreža Holdinga Slovenske elektrane (HSE), najvećeg slovenačkog proizvođača električne energije, koji je zaslužan za 60% domaće proizvodnje,... Dalje

Windows Hello autentifikacija se može zaobići na Microsoft, Dell i Lenovo laptopovima

Windows Hello autentifikacija se može zaobići na Microsoft, Dell i Lenovo laptopovima

Stručnjaci za hardversku bezbednost iz Blackwing Intelligencea otkrili su ranjivosti u sistemu za potvrdu identiteta otiskom prsta Windows Hello, pok... Dalje