NSA postavila špijunski softver u 100000 računara širom sveta

Vesti, 15.01.2014, 10:34 AM

NSA postavila špijunski softver u 100000 računara širom sveta

Američka obaveštajna agencija NSA postavila je u skoro 100000 računara širom sveta, ali ne i u SAD, softver koji omogućava agenciji nadzor nad tim računarima ali i stvaranje digitalnog kanala za pokretanje sajber napada, piše američki Njujork Tajms.

Pozivajući se na interna dokumenta NSA i citirajući kompjuterske stručnjake i američke zvaničnike, Tajms piše da NSA koristi tehnologiju koja omogućava agenciji da uz pomoć radio talasa pristupa kompjuterima koje druge zemlje, neprijateljske pa čak i savezničke, pokušavaju da zaštite od špijuniranja i sajber napada.

Špijunski softver NSA instalira uglavnom pristupajući kompjuterskim mrežama, ali agencija sve više koristi i tajnu tehnologiju koja joj omogućava pristup računarima i menjanje podataka na njima čak i kada oni nisu povezani sa internetom. U većini slučajeva, hardver koji je neophodan za primenu ove tehnologije ubacuju špijuni, proizvođači ili nesvesno čak i korisnici računara.

Tajms navodi da se tehnologija koju NSA koristi od 2008. godine oslanja na radio talase koji se mogu prenositi sa malih čipova i USB kartica tajno ubačenih u računare.

Tehnologija čije korišćenje NSA pravda potrebom “aktivne odbrane” koristi se za špijuniranje jedinica kineske i ruske vojske, mreža i sistema policije Meksika, narko kartela, trgovinskih institucija Evropske unije pa čak i za špijuniranje američkih partnera u borbi protiv terorizma kao što su Saudijska Arabija, Indija i Pakistan.

Najčešća meta NSA i njenog partnera iz Pentagona, američke Sajber komande, je kineska vojska. SAD su često optuživale kinesku vojsku za sajber napade na američke industrijske i vojne ciljeve, krađu intelektualne svojine, tehnologije i informacija. Kada su Kinezi ubacivali sličan softver u kompjuterske sisteme američkih kompanija i vladinih agencija, američki zvaničnici, pa čak i predsednici, su oštro protestvovali, podseća Njujork Tajms.

Ono što je novo ovde je razmera i sofisticiranost kapaciteta agencije da uđe u računare i mreže kojima niko nikada nije mogao da pristupi, kažu stručnjaci.

Nema dokaza da je NSA postavljala svoj špijunski softver ili koristila tehnologiju radio talasa na teritoriji SAD. Iz NSA su odbili da komentarišu obim programa Quantum (kako glasi tajno ime ovog programa), ali su insistirali da se delovanje NSA ne može porediti sa delovanjem Kine.

Portparol agencije Vejni Vajns rekla je Tajmsu da su aktivnosti NSA usmerene isključivo protiv opravdanih stranih ciljeva kao odgovor na obaveštajne potrebe. Ona je naglasila da NSA ne koristi obaveštajne kapacitete za krađu trgovinskih tajni stranih kompanija u ime američkih kompanija da bi se poboljšala njihova konkurentnost na međunarodnom tržištu ili povećao njihov profit.

Tajms podseća da je holandski list NRC Handelsblad nedavno objavio mapu koja pokazuje gde je NSA postavila špijunski softver, ponekad čak i uz pomoć lokalnih vlasti.

Nemački Špigl je takođe krajem godine objavio informacije o hardverskim proizvodima NSA koji mogu da tajno primaju i emituju signale sa računara, piše Tajms.

U petak se očekuje da američki predsednik Barak Obama saopšti koje je od predloženih preporuka radne grupe o ograničavanju aktivnosti NSA prihvatio.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje