NSA tvrdi da su američke tehnološke kompanije znale da agencija prikuplja podatke korisnika

Vesti, 24.03.2014, 07:13 AM

NSA tvrdi da su američke tehnološke kompanije znale da agencija prikuplja podatke korisnika

Tehnološke kompanije znale su da Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) prikuplja podatke korisnika, sadržaj komunikacija i metapodatke, tvrdi generalni savetnik američke obaveštajne agencije NSA Rajesh De. Prema njegovim rečima, kompanije kao što su Yahoo i Google, ne samo da su znale da se podaci prikupljaju, već su i pomagale agenciji, koja je delovala u skladu sa zakonom o nadzoru iz 2008.

Prema pisanju Gardijana, De je pred nadzornim Odborom za privatnost i građanske slobode rekao da su američke tehnološke kompanije u potpunosti bile svesne programa Prizma, u okviru koga se prikupljaju i obrađuju “strani obaveštajni podaci” koji prolaze kroz američke servere.

Upitan da li je prikupljanje podataka bilo u skladu sa članom 702, odnosno dopunama FISA zakona, sa znanjem i uz pomoć kompanija čiji su podaci prikupljani, De je odgovorio potvrdno.

Kada se prošlog jula saznalo za Prizmu, programu za masovni nadzor komunikacija, zahvaljujući Edvardu Snoudenu koji je medijima dostavio tajna dokumenta NSA, sve kompanije koje su u dokumentima navedene kao saučesnici, Yahoo, Apple, Google, Microsoft, Facebook i AOL, su odbacile ove tvrdnje, a neke kompanije, kao što je Apple na primer, tvrdile su i da nikada nisu čule za program Prizma.

Ipak, De je odgovarajući na pitanje članova odbora rekao da su kompanije znale za Prizmu, i da je prikupljanje podataka u okviru programa bilo pravno obavezujuće za kompanije koje bi primile takav zahtev. On je rekao da su kompanije takođe znale i da NSA prikuplja komunikacijske podatke ne od kompanija, već direktno u tranzitu kroz internet, i da se to radi u skladu sa pomenutim članom 702.

Kada je javnost saznala za Prizmu, tehnološke kompanije su krenule u kampanje razuveravanja svojih korisnika, negirajući da su bilo šta znale o programima NSA i uveravajući korisnike da su njihovi podaci bezbedni. One su javno počele da vrše pritisak na Obaminu administraciju da im se dozvoli veća sloboda i transparentnost u vezi sa objavljivanjem obima i vrste zahteva za podacima koje kompanije dobijaju od vlasti.

Pre desetak dana oglasio se i Mark Zakerberg, direktor Facebooka, koji je rekao da je telefonirao predsedniku Obami da bi izrazio zabrinutost zbog "štete koju će vlada prouzrokovati našoj budućnosti" svojim špijunskim aktivnostima.

Tvrdnje generalnog savetnika NSA pred Odborom za privatnost i građanske slobode tehnološke kompanije nisu komentarisale. Jedino je Facebook odbacio ove navode ponavljajući da u kompaniji “nikada nisu čuli za Prizmu ili bilo koji drugi program” u okviru koga internet kompanije, dobrovoljno ili na neki drugi način, daju vladi direktan pristup serverima ili podacima korisnika. Iz Facebooka su istakli da oni nikada nisu tvrdili da nisu znali za obaveze koje kompanija ima prema FISA zakonu, ističući da se kompanija bori za veću transparentnost u vezi zahteva koje kompanija dobija od američke vlade.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje