Napadi malvera Fleercivet na korisnike Chromea

Vesti, 19.01.2017, 01:00 AM

Napadi malvera Fleercivet na korisnike Chromea

Korisnici Google Chromea trebalo bi da budu oprezni sa web sajtovima na kojima im se nudi da preuzmu paket ažuriranja fontova za browser, jer fajl koji će u tom slučaju preuzeti je najverovatnije malver.

Na ovo su upozorili stručnjaci kompanije Profpoint koji kažu da su u opasnosti samo korisnici Chromea na Windowsu, i to samo iz pojedinih zemalja, i samo ako posete kompromitovani sajt na koji ih upućuju rezultati pretrage.

Tehnika koju koriste napadači bazira se na kompromitovanim web sajtovima čijem izvornom kodu hakeri dodaju svoje skripte.

Ove skripte filtriraju dolazni saobraćaj i učitavaju još jednu malicioznu skriptu samo za korisnike Chromea na Windowsu.

Ova druga skripta će zameniti HTML tagove sa "& # 0" koji narušavaju sadržaj sajta i prikazuju "�" karaktere preko cele stranice.

Ovi karakteri se često sreću na web sajtovima i u softveru kada postoji problem sa prikazivanjem fontova i karaktera. Kriminalci prikazuju popup prozor u kome se korisniku saopštava da određeni font nije pronađen na njihovom uređaju, i da korisnik mora da preuzme i instalira paket ažuriranja fontova.

Da bi ovom obaveštenju dali legitimitet, popup je obeležen logom Google Chromea i ima slična obeležja koja se viđaju na zvaničnom sajtu Google Chromea.

Ovo se može videti na hakovanim web sajtovima, koji su deo EITest kampanje distribucije malvera.

Grupa koja stoji iza ove kampanje radi tako što kompromituje veliki broj web sajtova, obično WordPress ili Joomla, koristeći poznate bezbednosne propuste.

Oni rade tako što kradu male količine saobraćaja sa ovih sajtova i preusmeravaju korisnike na maliciozni payload.

EITest kampanja je prvi put primećena 2014., a tokom vremena menjali su se malveri koji su distribuirani, što ukazuje na to da grupa EITest iznajmljuje svoj izvor saobraćaja drugim sajber kriminalcima.

U većini slučajeva, saobraćaj se rentira onima koji koriste exploit alate, koji iskorišćavaju propuste u Flashu, Silverlightu, IE, i tako automatski instaliraju malvere na uređaje korisnika, a da korisnici pri tom ne primete da se nešto loše dešava.

Ovi napadi sa fontovima koji navodno nisu nađeni su drugačiji jer se oslanjaju na to da korisnici kliknu na dugme za preuzimanje, nešto što ne garantuje isti nivo uspešnosti infekcije kao kada se koriste exploit alati.

Iz Profpointa kažu da su paketi ažuriranja fontova koje korisnici preuzimaju u ovim napadima inficirani malverom Fleercivet, koji je umešan u prevare sa klikovima. On je odgovoran za klikove na reklame, od kojih kriminalci zarađuju.

Isti malver je reklamiran na forumima koji okupljaju sajber kriminalce početkom 2015. pod imenom Simby, a krajem 2015. i 2016. pod imenom Clicool.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Da li treba verovati aplikaciji FaceApp

Da li treba verovati aplikaciji FaceApp

Malo je verovatno da ovih dana niste videli fotografije bar nekih od svojih prijatelja koje su delo aplikacije FaceApp. Svi pričaju o ovoj aplikaciji... Dalje

Hakovana bugarska poreska agencija, procureli podaci 70% građana

Hakovana bugarska poreska agencija, procureli podaci 70% građana

Bugarska je pretrpela najveći gubitak podataka u svojoj istoriji, što je ugrozilo lične i finansijske podatke 5 miliona odraslih građana od ukupn... Dalje

Microsoftov softver proteran iz nemačkih škola zbog problema sa privatnošću korisnika

Microsoftov softver proteran iz nemačkih škola zbog problema sa privatnošću korisnika

Microsoft Office 365 više nije dozvoljen u školama u nemačkoj pokrajini Hesen, nakon što su lokalne vlasti odlučile da zabrane softver zbog niza ... Dalje

Tramp izjavio da će istražiti optužbe da Google sarađuje sa kineskom vladom

Tramp izjavio da će istražiti optužbe da Google sarađuje sa kineskom vladom

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je u utorak da će njegova administracija istražiti da li kompanija Google Alphabet Inc podržava kinesku ... Dalje

Hakovana presa za ispravljanje kose može zapaliti kuću

Hakovana presa za ispravljanje kose može zapaliti kuću

Istraživači tima Pen Test Partners hakovali su prese za ispravljanje kose koje proizvodi Glamouriser. Britanska firma se reklamira kao proizvođač ... Dalje