Napadi ransomwarea postaju sve češći i opasniji, ali nije nemoguće sprečiti katastrofu

Vesti, 22.09.2020, 08:46 AM

Napadi ransomwarea postaju sve češći i opasniji, ali nije nemoguće sprečiti katastrofu

Napadi ransomwarea postaju sve agresivniji, ali postoje jednostavne mere koje pojedinci, kompanije i organizacije mogu preduzeti da se zaštite.

„Ransomware je jedna od glavnih pretnji“, kaže Fernando Ruiz, direktor Europolovog Evropskog Centra za sajber kriminal (EC3). „Kriminalci koji stoje iza napada ransomwarea prilagođavaju svoje napade i agresivniji su nego nekada - oni ne samo da šifruju fajlove, već i izvlače podatke (sa zaraženih uređaja)", objasnio je on.

Ove godine zabeležen je porast napada ransomwarea u kojima sajber-kriminalci ne samo da šifruju fajlove žrtava i traže šestocifrene iznose u bitcoinima da bi vratili fajlove, nego i prete da će objaviti osetljive poslovne i druge ukradene podatke ako žrtva ne plati otkupninu.

Međutim, Europolov projekat No More Ransom pokušava da se izbori sa ovom vrstom sajber-kriminala nudeći besplatne alate za dešifrovanje za stotine različitih ransomwarea, što je, prema procenama, spasilo više od četiri miliona žrtava od plaćanja otkupnine.

Reč je o inicijativi Nacionalne jedinice za visokotehnološki kriminal holandske policije, Europolovog Centra za sajber-kriminal i kompanija Kaspersky i McAfee, koja sada ima preko 150 partnera iz privatnog sektora, institucija zaduženih za sprovođenje zakona i akademskih krugova iz celog sveta, a namenski sajt projekta se redovno dopunjuje novim alatima za dešifrovanje fajlova kako bi se pomoglo žrtvama ransomwarea.

„Stalno kontaktiramo partnere uključene u projekat i molimo ih da nas obaveštavaju o mogućnostima novih alata za ublažavanje štete od najnovijih ransomwarea“, objasnio je Ruiz.

Ali najbolji način da se zaštitite od potencijalne štete od napada ransomwarea je osigurati da organizacije, preduzeća i pojedinci primenjuju neophodne mere kako bi se izbeglo da uopšte postanu žrtve ransomwarea.

„Prevencija je ključ“, rekao je Ruiz. „Glavni savet je da pravite rezervne kopije podataka i da ih držite van mreže. Takođe je neophodno da su svi operativni sistemi i antivirus pravilno ažurirani; primenite svaku dostupnu zakrpu što je pre moguće kako biste ublažili sve slabosti“. Takođe je važno da organizacije nauče zaposlene kako da uoče potencijalni sajber-napad.

„Postoje minimalne mere bezbednosti koje mogu da se primene ne samo u kompaniji, već i kod kuće - ne preuzimajte softver iz nepouzdanih izvora, ne otvarajte priloge ako mislite da su sumnjivi“, objasnio je Ruiz.

"Brojne ovakve osnovne mere bezbednosti mogu sprečiti većinu uspešnih napada ransomwarea koje smo videli”, rekao je Ruiz.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Facebook tužio dvojicu programera ekstenzija za Chrome zbog prikupljanja podataka korisnika

Facebook tužio dvojicu programera ekstenzija za Chrome zbog prikupljanja podataka korisnika

Facebook je tužio dvojicu portugalskih programera zbog ekstenzija za Chrome koje su prikupljale korisničke podatke sa Facebookovih veb sajtova. &bdq... Dalje

Procurili podaci o Fajzerovoj vakcini koje su ukrali nepoznati hakeri

Procurili podaci o Fajzerovoj vakcini koje su ukrali nepoznati hakeri

Evropska agencija za lekove (EMA) je saopštila da su neki podaci o vakcini protiv COVID-19 koju proizvode Pfizer i BioNTech ukradeni sa njenih server... Dalje

Objavljen besplatan alat za žrtve ransomwarea Darkside

Objavljen besplatan alat za žrtve ransomwarea Darkside

Kompanija Bitdefender objavila je juče besplatan alat koji može pomoći žrtvama Darkside ransomwarea da besplatno vrate svoje šifrovane fajlove, ... Dalje

Prevaranti na internetu nude lažne vakcine protiv COVID-19 po ceni od 150 dolara

Prevaranti na internetu nude lažne vakcine protiv COVID-19 po ceni od 150 dolara

Dok milioni ljudi čekaju da dođu na red da prime vakcinu protiv virusa COVID-19, što bi u slučaju većine moglo potrajati mesecima, prevaranti na ... Dalje

Srećni praznici!

Srećni praznici!

Dragi čitaoci, želimo vam dobro zdravlje i srećnu i uspešnu 2021. godinu. Sajt neće biti ažuriran za vreme praznika. Vidimo se u januaru!... Dalje