Nemačka vlada preporučila Chrome kao najbezbedniji brauzer

Vesti, 06.02.2012, 23:32 PM

Nemačka vlada preporučila Chrome kao najbezbedniji brauzer

Nemački savezni ured za informatičku bezbednost BSI preporučio je korisnicima operativnog sistema Windows 7 da koriste Google Chrome zbog sandbox tehnologije koja je implementirana u brauzeru kao i zbog automatskog ažuriranja brauzera.

“Vaš internet brauzer je ključni element za korišćenje servisa na internetu i zato je brauzer glavna meta sajber napada,” kaže se u preporukama BSI. “Korišćenjem Google Chrome zajedno sa drugim merama (navedenim u dokumentu), možete značajno smanjiti rizik od uspešnog hakerskog napada.”

BSI je izdvojila Chrome zbog anti-exploit sandbox tehnologije koja je implementirana u brauzeru kako bi izolovala brauzer od operativnog sistema i ostatka računara. Pored toga, mehanizam “tihog” ažuriranja i Adobe Flash koji dolazi u paketu sa Chrome-om dodatni su razlozi koji preporučuju ovaj brauzer.

Sandbox zaštita je u Chrome-u najdoslednije primenjena, kaže se dalje u preporukama, dok su slični mehanizmi zaštite u drugim brauzerima trenutno ili slabiji ili uopšte ne postoje.

BSI ne objavljuje prvi put ovakve preporuke. Pre dve godine, BSI je apelovao na nemačke korisnike računara da prestanu da koriste Internet Explorer sve dok Microsoft ne objavi zakrpu za ranjivost u brauzeru koja je navodno bila odgovorna za upad kineskih hakera u Google-ove sisteme i mreže na desetine zapadnih kompanija.

BSI je takođe preporučio Adobe Reader X, verziju popularnog PDF čitača koji se kao i Chrome oslanja na sandbox tehnologiju u cilju zaštite korisnika od exploita. Pored toga, na korisnike se apeluje da koriste Windows Auto Update funkciju kako bi na vreme preuzeli sve zakrpe koje rešavaju probleme u bezbednosti računara.

Ipak, uprkos preporukama BSI, distribucija brauzera na nemačkom tržištu je takva da trenutno Chrome čini 14,3% svih brauzera koji se koriste u Nemačkoj, dok najveći udeo na tržištu ima Firefox sa 51%, a za njim sledi Internet Explorer sa 24,8%. To je znatno drugačiji poredak od onog koji je na globalnom nivou zabeležio StatCounter, prema čijim podacima Chrome-ov udeo na tržištu iznosi 28,4%, odmah posle prvoplasiranog Internet Explorera (37,5%), a ispred trećeplasiranog Firefox-a (24,8%).

Mozilla trenutno radi na razvoju mehanizma “tihog” ažuriranja koji Chrome već ima, ali taj projekat kompanije neće biti završen pre juna ove godine. Iako Firefox nema sandbox tehnologiju, programeri u kompaniji rade na razdvajanju procesa u tabovima, nalik onom koje je već primenjeno u Chrome-u, što bi trebalo da obezbedi veću stabilnost u radu brauzera.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje