Nigerijske prevare: Nekad i sad

Vesti, 08.11.2016, 01:00 AM

Nigerijske prevare: Nekad i sad

Slika koju još uvek većina nas ima na pomen nigerijskih prevara je slika čoveka iza tastature koji ubeđuje potencijalne žrtve da imaju priliku da dobiju polovinu neke velike sume novca uz uslov da prethodno uplate određeni novčani iznos. Alternativni scenario je onaj po kome se prevarant pretvara da je čovek (ili žena) zaljubljen u žrtvu kome je hitno potreban novac iz ovog ili onog razloga, a najčešće je reč o nekoj nevolji.

Ali većina nigerijskih prevaranata odustala je od ovog pristupa, i sada su orijentisani na kompromitovanje poslovnih email naloga. Nigerijski prevaranti sada računaju na malvere koji im pomažu da dođu do novca.

Kompanija Palo Alto Networks nedavno je objavila izveštaj (pdf) koji je otkrio da su nigerijski prevaranti sada ozbiljna pretnja firmama u celom svetu.

"Oni su naučili kako da uspešno i precizno primene jednostavne maliciozne alate kojima pričinjavaju kompanijama koje su žrtve značajne gubitke koji se kreću od nekoliko desetina hiljada do nekoliko miliona dolara, i proširili svoje ciljeve daleko iznad ciljanja pojedinica", kaže se u izveštaju Palo Alto Networksa.

Nigerijski prevaranti u poslednje vreme koriste malvere kao što su Predator Pain, ISR Stealer, Keybase, ISpySoftware i Pony, da bi dobili daljinski pristup sistemima žrtava i da bi mogli da kradu njihova korisnička imena i lozinke. Ali njihov glavni trik je onaj kojim izbegavaju antiviruse. Oni koriste najnovije kriptere da antivirusi ne bi detektovali kod malvera koje koriste, i menjaju ih svakih nekoliko nedelja.

Da malveri koji koriste ne bi bili brzo otkriveni, oni izbegavaju masovne email spam kampanje i umesto njih radije koriste ciljane napade, posebno kada napadaju tehnološke kompanije, obrazovne institucije i proizvođače.

Nigerijski prevaranti su poznati po tome da prave lažne sajtove kompanija i organizacija, kao što su banke i humanitarne organizacije da bi navodno pomogli onima koje će pokušati da prevare, ali i da bi imitirajući legitimne organizacije, njihove sajtove ili emailove, prevarili njihove partnere.

Tokom 2015. nigerijski prevaranti prevarili su 30855 žrtava čiji su ukupni gubici iznosili 49 miliona dolara. Iako ni to nije malo, svi su izgledi da će žrtava biti i više, i shodno tome i šteta koju će prouzrokovati će biti znatno veća.

Broj ljudi koji su umešani u ove prevare je očekivano porastao. Oni se često hvale rezultatima svog "rada" na Facebooku, a Google+ koriste da bi se povezali sa svojim "kolegama", potencijalnim saradnicima, prodavcima malicioznih alata i drugima.

Njihovo tehničko znanje se svodi na to da znaju da obezbede infrastrukturu malvera, obuku za rad sa malicioznim alatima i slično. Oni znaju da naprave timove koji rade za njih i koji obavljaju najveći deo posla, ali ipak za sebe uzimaju najveći deo kolača.

Nigerijski prevaranti su uglavnom mlađi ljudi, ima tinejdžera a ima i onih u četrdesetim. Često su obrazovani, i imaju diplome lokalnih tehničkih fakulteta.

Oni žive lagodno, i ne brinu previše o tome da bi trebalo da sakriju ko su i čime se bave.

"Kultura u Nigeriji teži da obezbedi pogodno tlo za ovu vrstu nelegalnih aktivnosti. Prevare i korupcija se posmatraju kao način života, i kao rezultat toga, većina ovih aktera ulaže malo napora da bi zaštitili svoju anonimnost", kažu istraživači kojima često uspeva da bez mnogo truda otkriju njihov identitet.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje