No More Ransom slavi šesti rođendan: projekat spasio milion i po žrtava ransomwarea

Vesti, 28.07.2022, 09:30 AM

No More Ransom slavi šesti rođendan: projekat spasio milion i po žrtava ransomwarea

Projekat No More Ransom proslavio je ove nedelje svoj šesti rođendan uz podsećanje na to dokle je inicijativa stigla i na dostignuća projekta tokom tog perioda.

Zahvaljujući projektu više od milion i po žrtava uspelo je da dešifruje svoje uređaje bez plaćanja sajber-kriminalcima.

No More Ransom sada nudi 136 besplatnih alata za 165 varijanti ransomwarea, uključujući Gandcrab, REvil/Sodinokibi, Maze/Egregor/Sekhmet i mnoge druge.

Ova lista se kontinuirano širi zahvaljujući radu partnera iz javnog i privatnog sektora na projektu. Čak 1888 organizacija se već pridružilo projektu i redovno obezbeđuju nove alate za dešifrovanje.

Prema podacima koji su objavljeni, bilo je preko 10 miliona preuzimanja ovih alata tokom proteklih šest godina. Od kada su ga pokrenule Europol, Holandska nacionalna policija (Politie), kompanije Kaspersky i McAfee, projekat je zaista postao globalan i sada je dostupan na 37 jezika.

„Izuzetno sam srećan što smo u mogućnosti da pomognemo ljudima i kompanijama da vrate svoju digitalnu imovinu, a da ne plate napadačima“, rekao je Jornt van der Vajl, istraživač bezbednosti u timu za globalno istraživanje i analizu kompanije Kaspersky.

„Na ovaj način pogađamo kriminalce tamo gde ih boli - njihov poslovni model - pošto korisnici više nisu primorani da plaćaju za dešifrovanje svojih podataka. Nastavićemo da se borimo protiv ransomwarea sa našim postojećim i budućim partnerima.”

Kompanije koje su žrtve ransomwarea se uvek pozivaju da ne plaćaju otkup, jer će to samo podstaći sajber-kriminalace da nastave da napadaju preduzeća. Umesto toga, savetuje se da ne samo provere No More Ransom, već i da kontaktiraju vlasti, koje bi takođe mogle da pomognu.

U SAD, na primer, istražitelji su uspeli da povrate uplate u kriptovalutama koje su dobile ransomware bande. Nova studija IBM-a otkrila je da su žrtve koje su platile svoje iznuđivače imale samo 610.000 dolara manje u prosečnim troškovima koji su bili posledica napada ransomwarea. Međutim, kada se otkupnina doda ovim troškovima, verovatno oni koji se odluče na plaćanje sajber-kriminalcima na kraju plate mnogo više od onih koji nisu pristali na ucenu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Korisnici Booking.com sve češće su mete prevaranata, upozorila je firma za sajber bezbednost Panda Security. Iako Booking.com tvrdi da su njihovi s... Dalje

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple je bio primoran da zakrpi još dve ranjivosti nultog dana, čime je njihov ukupan broj za godinu porastao na 20. Tehnološki gigant je rekao da ... Dalje

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Kada je reč o sajber bezbednosti godine su izgleda samo broj. Ko daje prioritet bezbednosti na mreži? Ko preduzima najbolje mere kada se radi o priv... Dalje

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

30. novembra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti, događaj koji treba da nas podseti na važnost zaštite naših računara i život... Dalje

Hakeri napali slovenačke elektrane

Hakeri napali slovenačke elektrane

IT mreža Holdinga Slovenske elektrane (HSE), najvećeg slovenačkog proizvođača električne energije, koji je zaslužan za 60% domaće proizvodnje,... Dalje