Norton LifeLock objavio da su hakeri hakovali hiljade korisničkih naloga

Vesti, 16.01.2023, 09:30 AM

Norton LifeLock objavio da su hakeri hakovali hiljade korisničkih naloga

Norton LifeLock je otkrio da je početkom decembra 2022. godine “neovlašćena treća strana” pokušavala da se prijavi na veliki broj korisničkih naloga. Kompanija apeluje na korisnike da promene svoje lozinke ili rizikuju da oni budu hakovani.

Nortonovo zakonski zahtevano obaveštenje o povredi podataka objavljeno je na veb sajtu Kancelarije državnog tužioca Vermonta (SAD) u petak popodne.

Kompanija je saznala za incident 12. decembra, kada su sistemi za otkrivanje upada upozorili bezbednosne timove na neuobičajenu aktivnost unutar sistema. To ih je navelo da posumnjaju da su nalozi klijenata potencijalno kompromitovani. Istraga je otkrila da se incident dogodio 1. decembra, kada su hakeri pokušali da se prijave na veliki broj korisničkih naloga.

Do 22. decembra, istraga je zaključila da su hakeri najverovatnije došli do velikog broja korisničkih imena i lozinki najverovatnije na mračnom vebu. Ova korisnička imena i lozinke su ukradeni u nekim ranijim napadima na druge servise.

„Prilikom pristupa vašem nalogu sa vašim korisničkim imenom i lozinkom, neovlašćeno treće lice je možda videlo vaše ime, prezime, broj telefona i poštansku adresu.“

To je drugi menadžer lozinki koji je hakovan u protekloj godini, što bi mnoge moglo navesti da se zapitaju da li se ovakvim aplikacijama zaista može verovati.

Popularni menadžer lozinki LastPass dva puta je hakovan 2022. godine zbog čega je njegova reputacija među korisnicima ozbiljno dovedena u pitanje.

Pošto LifeLock plan dolazi sa Nortonovom funkcijom menadžera lozinki, kompanija je upozorila kupce da su hakeri najverovatnije ukrali korisnička imena i lozinke sačuvane u njihovom trezoru lozinki.

Pojedinačne e-mail adrese, koje se često koriste kao korisnička imena za različite naloge, takođe bi se smatrale otkrivenim, rekao je Norton.

Kada je kompanija postala svesna masovnih pokušaja prijavljivanja, „brzo je resetovala sve korisničke lozinke“.

Norton je rekao da njegovi sistemi nisu kompromitovani tokom napada.

Gen Digital, matična kompanija Norton LifeLocka, je saopštila da su obaveštenja o incidentu poslata na adrese oko 6450 korisnika čiji su nalozi kompromitovani.

Kupci su pozvani da promene sve lozinke naloga u menadžeru lozinki i da omoguće višefaktorsku autentifikaciju za svoje Norton naloge, jer ona blokira napadače da pristupe nalogu samo pomoću lozinke.

Policija je takođe uključena u istragu, rekao je Norton.

Bez obzira na ove incidente, stručnjaci za bezbednost i dalje preporučuju menadžere lozinki za generisanje i čuvanje jedinstvenih lozinki, uz odgovarajuće mere predostrožnosti i zaštite kako bi se ograničile posledice u slučaju hakerskog napada.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Korisnici Booking.com sve češće su mete prevaranata, upozorila je firma za sajber bezbednost Panda Security. Iako Booking.com tvrdi da su njihovi s... Dalje

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple je bio primoran da zakrpi još dve ranjivosti nultog dana, čime je njihov ukupan broj za godinu porastao na 20. Tehnološki gigant je rekao da ... Dalje

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Kada je reč o sajber bezbednosti godine su izgleda samo broj. Ko daje prioritet bezbednosti na mreži? Ko preduzima najbolje mere kada se radi o priv... Dalje

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

30. novembra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti, događaj koji treba da nas podseti na važnost zaštite naših računara i život... Dalje

Hakeri napali slovenačke elektrane

Hakeri napali slovenačke elektrane

IT mreža Holdinga Slovenske elektrane (HSE), najvećeg slovenačkog proizvođača električne energije, koji je zaslužan za 60% domaće proizvodnje,... Dalje