Nova zaštita za Microsoft naloge

Vesti, 11.12.2013, 07:29 AM

Nova zaštita za Microsoft naloge

Microsoft je unapredio sigurnost korisničkih naloga dodavanjem tri nove opcije koje omogućavaju korisnicima bolji uvid u dešavanja na nalogu i bolju kontrolu nad Microsoft nalogom.

U aprilu ove godine 700 miliona korisnika Microsoft naloga širom sveta dobilo je mogućnost da koristi dvostepenu verifikaciju. Bez obzira da li koriste Windows PC ili Windows Phone uređaj, Outlook.com, SkyDrive, Xbox ili neke druge servise, ova opcija obezbeđuje dodatni sloj sigurnosti nalozima korisnika. Svakodnevno, hiljade korisnika Microsoft naloga dodaju ovu dodatnu zaštitu svojim nalozima, kažu iz kompanije.

Povratne informacije koje je je kompanija dobijala od korisnika tokom prethodnih osam meseci, od momenta uvođenja dvostepene verifikacije, ukazivale su kompaniji na to da su korisnici koji se odluče da koriste dvostepenu verifikaciju zabrinuti zbog mogućnosti da neće moći da pristupe svojim nalozima ako iz nekog razloga zakažu oba mehanizma za potvrdu vlasništva nad nalogom (na primer, u slučaju da korisnik promeni i email provajdera i provajdera telefonskih usluga). Zato je Microsoft omogućio korisnicima dvostepene verifikacije da kreiraju kod za oporavak koji se može iskoristiti za pristup nalogu u slučaju da korisnik izgubi pristup drugim sigurnosnim informacijama neophodnim za pristup nalogu.

Čak i oni koji ne koriste dvostepenu verifikaciju mogu da imaju kod za oporavak koji je, kako kažu u Microsoft-u, nešto kao rezervni ključ od stana - prema tome, mora se čuvati na sigurnom mestu. Moguće je zatražiti samo jedan kod, a zahtev za novim kodom prethodni kod čini nevažećim.

Još jedna mogućnost koju je Microsoft ponudio svojim korisnicima pruža bolji uvid u dešavanja na nalogu. Uvid u skorašnje aktivnosti na nalogu omogućava korisniku da primeti kada je neko pokušao ili čak uspeo da pristupi nalogu.

Sada korisnici mogu imati uvid u skorašnje aktivnosti na nalogu koje su precizno definisane (na primer, prijavljivanje na nalog, unošenje pogrešne lozinke, dodavanje koda za oporavak, resetovanje lozinke itd.) Za svaku od prikazanih aktivnosti biće navedeni detaljni podaci od toga sa kog je uređaja pristupano nalogu i koji je browser korišćen pri tom, do toga sa koje lokacije se pristupalo nalogu. Primera radi, ako se nalogu pristupa iz druge zemlje, Microsoft-u bi to moglo izgledati sumnjivo, ali ako ste na letovanju vi znate da ste nalogu pristupali vi i nema potrebe da preduzimate bilo kakve mere zaštite. Međutim, ako je neka aktivnost i vama sumnjiva, dovoljno je da pristisnete dugme „This wasn’t me“, kako bi vam se pomoglo da zaštitite svoj nalog.

I na kraju, ubuduće će važna obaveštenja koja su u vezi sigurnosti (npr. neobično prijavljivanje na nalog) korisnici moći da dobijaju putem emaila ili SMS poruka jer je pretpostavka da je to najsigurniji način da obaveštenje vide odmah.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje