Novčana i zatvorske kazne zbog hakovanja Greenpeace-a

Vesti, 14.11.2011, 00:48 AM

Novčana i zatvorske kazne zbog hakovanja Greenpeace-a

Francuska energetska kompanija EDF moraće da plati kaznu od 1,5 miliona evra zbog upada u kompjuterske sisteme organizacije za zaštitu životne sredine Greenpeace.

Dva visokorangirana službenika u EDF-u osuđena su na kazne zatvora zbog optužbe da su unajmili privatnu detektivsku agenciju Kargus Consutants čiji su detektivi po njihovom nalogu upali su kompjuterske sisteme Greenpeace-a u Francuskoj. Dokazi koji su predočeni sudu pokazali su da je reč o špijunaži koju je EDF organizovao kako bi diskreditovao Greenpeace, kažu u ovoj organizaciji.

Detektivi Kargus Consultants su upali u sisteme Greenpeace-a 2006. godine tragajući za planovima koji se tiču kampanje organizacije koja se bori za očuvanje životne sredine a koja je u konkretnom slučaju trebalo da bude usmerena protiv nove nuklerane elektrane u vlasništvu kompanije EDF.

Hakovanje sistema Greenpeace-a je izvedeno takozvanim "spear-phishing" napadom koji se razlikuje od uobičajenih fišing napada po tome što je reč o visokociljanim napadima, čija su meta odabrani korisnici, obično zaposleni u nekoj kompaniji ili instituciji. Meta je bio tadašnji direktor kampanje Greenpeace-a Janik Žado koji je primio email sa Trojancem inficiranim atačmentom. Kada je Žado otvorio email i atačment u njemu, Trojanac je bio pokrenut a vrata za ulaz u sisteme Greenpeace-a otvorena.

Detektivi su tragali za dokumentima koji se tiču kampanje koristeći ključne reči “nuklearni” i “EDF” i tako došli u posed ukupno 1400 takvih dokumenata.

Sudija krivičnog suda u Nanteru, Izabel Prevo-Despre izrekla je zatvorske kazne bivšem šefu bezbednosti u EDF-u Paskalu Durijeu i njegovom zameniku Pjeru Polu Fransoazu. Durije je osuđen na tri godine zatvora, dve godine uslovno, a njegov zamenik na tri godine zatvora i 30 meseci uslovne kazne. Obrazlažući presudu sudija Despre je rekla da niko nije iznad zakona pa ni EDF.

Detektivska agencija Kargus Consultants nedavno se našla u centru pažnje javnosti zbog umešanosti u slučaj Flojda Lendisa, nekadašnjeg pobednika biciklističke trke Tour de France, koji je zajedno sa svojim trenerom Arnijem Bejkerom planirao i organizovao hakovanje francuske anti-doping laboratorije LNDD. Lendis i Bejker su kao i EDF unajmili Kargus Consultants kako bi upali u sisteme laboratorije i domogli se poverljivih dokumenata koji se odnose na aferu iz 2006. godine kada je Lendis pobedio u trci kroz Francusku da bi mu titula kasnije bila oduzeta kada je na doping kontroli ustanovljeno da je pozitivan.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje