Novi problemi za Huawei: Posle Googlea, i Intel, Qualcomm i Broadcom prekidaju saradnju sa kineskom kompanijom

Vesti, 21.05.2019, 11:00 AM

Novi problemi za Huawei: Posle Googlea, i Intel, Qualcomm i Broadcom prekidaju saradnju sa kineskom kompanijom

Huaweijevi najveći dobavljači obustavljaju saradnju sa kineskim tehnološkim gigantom pošto je Trampova administracija prošle nedelje uvela nova ograničenja za poslovanje sa kineskom kompanijom.

Početak nedelje obeležila je vest da je Google zabranio kompaniji Huawei da koristi licenciranu verziju Androida i njegove aplikacije, kao što su Gmail i YouTube, a sada je kineska kompanija veoma blizu da izgubi svoje i najveće dobavljače.

Posle Googlea, i vodeći svetski proizvođači čipova, kompanije Intel, Qualcomm i Broadcom obustavljaju saradnju sa kompanijom Huawei. Intel snabdeva Huawei čipovima i procesorima za laptop računare, a Qualcomm procesorima i modemima.

Huawei i sam proizvodi mobilne procesore i modeme, ali i kupuje tehnologiju od Qualcomma i Broadcoma, a sada ova dva američka giganta planiraju da prekinu saradnju sa kineskom kompanijom.

I drugi dobavljači trenutno procenjuju uticaj naredbe koju je potpisao američki predsednik krajem prošle nedelje.

I nemački proizvođač čipova Infineon Technologies obustavio je određene isporuke kompaniji Huawei. Kompanija je potvrdila da zbog novih pravila prekida sa isporukom proizvoda koji su poreklom iz SAD. Međutim, iz kompanije su rekli da većina proizvoda koje isporučuju Huaweiju nije pogođena izvoznom kontrolom SAD i da se isporuka tih proizvoda nastavlja.

To što je američko Ministarstvo trgovine prošle nedelje stavilo Huawei na crnu listu znači da američke kompanije moraju da dobiju licencu ako žele da određene proizvode isporuče kineskoj kompaniji. S obzirom da nemačka kompanija koristi američku tehnologiju u proizvodima koje prodaje kompaniji Huawei, ograničenja koje je uvela američka vlada odnose se i na te proizvode.

Infineon se odlučio na oprez i zaustavio isporuke, kako bi izbegao potencijalne prave posledice, ali iz kompanije kažu da će tokom nedelje razmotriti situaciju, tako da nije jasno da li je ovaj delimični prekid poslovanja sa Huaweijem privremen.

Za nemačku kompaniju prekid saradnje sa Huaweijem nije problem jer njen godišnji prihod od prodaje Huaweiu iznosi 2%, ali odluka nemačke kompanije mogla bi imati ozbiljne posledice za kinesku kompaniju.

Taj potez mogao bi uticati i na druge evropske i azijske dobavljače da preduzmu slične korake. Kompanije koje ne dobiju licencu za snabdevanje kompanije koja je na crnoj listi rizikuju da se i same nađu na crnoj listi.

Američki proizvođači memorijskih čipoca Micron Technology i Western Digital takođe su prekinuli sa isporukama svojih proizvoda kompaniji Huawei.

Evropski dobavljači, među kojima je i ST Microelectronics, tek treba da razmotre da li će nastaviti sa isporukama svojih proizvoda kompaniji Huawei. Za sada isporuke ST Microelectronics se normalno odvijaju.

Tajvanska kompanija TSMC nastavlja sa isporukama, iako priznaje da bi se to moglo promeniti u bliskoj budućnosti. Slično su rekli i u japanskim kompanijama Toshiba Memory i Japan Display.

Međutim, čini se da Huawei nije zabrinut, jer se kompanija navodno za ovaj trenutak pripremila stvarajući zalihe ključnih komponenti za šest meseci do jedne godine.

Štaviše, Huawei je nedavno otkrio da radi na sopstvenim alternativama za Android i Windows, ako bi se nametnula ovakva zabrana korišćenja softvera američkih kompanija, ali još nije poznato da li je kompanija spremna da izvrši prelazak na sopstvene operativne sisteme u ovom trenutku.

Huawei nije komentarisao ovu novu ofanzivu protiv kompanije, ali njeni advokati su prošle nedelje rekli da razmatraju kako će kineski tehnološki gigant biti pogođen novim ograničenjima koje su uvele SAD.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje