Novi trend u razvoju malvera: Open-source model razvoja bankarskog Trojanca Citadel

Vesti, 10.02.2012, 10:26 AM

Novi trend u razvoju malvera: Open-source model razvoja bankarskog Trojanca Citadel

Ono što se trenutno dešava sa Trojancem poznatim pod nazivom Citadel odraz je dobro poznate prilagodljivosti autora malvera. Naime, za jednog od brojnih naslednika nekada veoma popularnog bankarskog Trojanca Zeus čiji je kod postao javno dostupan onda kada su njegovi autori odustali od njegovog daljeg razvoja, sada se primenjuje open-source model razvoja malvera koji uključuje zajednicu koja radi na unapređenju koda i ažuriranju Trojanca Citadel.

Istraživači laboratorije Securalerta prvi put su primetili bot mrežu Citadel decembra prošle godine, a do sada je identifikovano preko 20 bot mreža koje koriste različite verzije ovog Trojanca. Grupa koja stoji iza Citadel Trojanca praktično je formirala društvenu mrežu koja omogućava klijentima/kupcima Citadela (koji se bave sajber kriminalom) da predlažu i dodaju nove module i funkcije malveru, prijavljuju bagove i druge sistemske greške, komentarišu i razmatraju probleme sa drugima u zajednici okupljenoj oko razvoja malvera.

Neke od novih funkcionalnosti malvera koje su pridodate novijijim verzijama Citadela su AES enkripcija konfiguracionog fajla malvera i komunikacije sa C&C serverom, blokiranje praćenja od strane automatizovanih servisa za praćenje bot mreža, blokiranje pristupa zaraženih računara antivirusnim sajtovima i mogućnost video zapisa aktivnosti žrtve na računaru.

Kao i legitimni proizvođači softvera i autori malvera Citadel obezbeđuju za kupce svog programa korisničko uputstvo i ostalu prateću dokumentaciju kao da je reč o legalnom softveru.

Kao nekada Zeus, i Citadel se prodaje kao crimeware alat na crnom tržištu. Kupljeni alat omogućava kupcu da Trojanca prilagodi svojim potrebama i infrastrukturi za komandu i kontrolu.

Istraživači Securealerta smatraju da uspešnost ovog modela razvoja Trojanca može biti motiv autorima drugih malvera da usvoje isti model razvoja za svoje maliciozne kodove.

Tehnički direktor Securealerta Aviv Raf kaže da nikada ranije nije video ovako brz razvoj malvera i ovako organizovanu zajednicu.

“Ovakv razvoj može biti najava trenda u evoluciji malvera,” kažu u Securealertu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Lažna banda DarkSide ucenjuje kompanije

Lažna banda DarkSide ucenjuje kompanije

Prošlog meseca grupa koja stoji iza ransomwarea DarkSide napala je Colonial Pipeline, najveći naftovod u Sjedinjenim Državama. Napad je bio toliko... Dalje

Posle nedavnih hapšenja ransomware Clop ponovo u igri

Posle nedavnih hapšenja ransomware Clop ponovo u igri

Ransomware Clop je ponovo u igri - nakon nedavnih hapšenja, grupa koja stoji iza ovog ransomwarea je počela da navodi nove žrtve na svom sajtu gde ... Dalje

Rusija zabranila upotrebu Opera VPN i VyprVPN i označila ih kao pretnje

Rusija zabranila upotrebu Opera VPN i VyprVPN i označila ih kao pretnje

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor zabranila je upotrebu Opera... Dalje

NATO upozorio da će sajber napade tretirati na isti način kao oružani napad

NATO upozorio da će sajber napade tretirati na isti način kao oružani napad

NATO je upozorio da je spreman da sajber napade tretira na isti način kao oružani napad na bilo koga od saveznika i reaguje vojnim odgovorom protiv ... Dalje

Bajden i Putin na samitu G7 o izručenju optuženih hakera

Bajden i Putin na samitu G7 o izručenju optuženih hakera

Diskusija o izručenju optuženih hakera iz Rusije u SAD mogla bi biti na dnevnom redu ove nedelje kada se američki predsednik Džo Bajden bude sasta... Dalje