OPREZ: Kripto-prevara na lažnom Nvidia sajtu

Vesti, 27.07.2022, 12:30 PM

OPREZ: Kripto-prevara na lažnom Nvidia sajtu

Prevaranti na internetu neretko koriste imena poznatih ljudi i kompanija da prevare korisnike kriptovaluta. Istraživači kompanije Kaspersky upozorili su na prevarante koji ovog puta zloupotrebljavaju brend Nvidia, američkog proizvođača grafičkih kartica, koje su posebno popularne među kripto entuzijastima. Sledeće godine Nvidia slavi 30 godina a uobičajena je praksa kompanija da obeležavaju velike godišnjice. Prevaranti su to iskoristili tako što su organizovali lažno darivanje za korisnike kriptovaluta.

Oni su napravili lažni veb sajt navodno posvećen Nvidijinom jubileju i najavili velike poklone u bitkoinima. Na početnoj stranici lažnog veb sajta posetioci vide logo kompanije (ljubičaste, a ne uobičajene zelene boje) i ime njenog generalnog direktora, Jensena Huanga. Od posetilaca se traži da „izaberu kategoriju“ za učešće u „događaju“. U stvari, nemate šta da birate: ispod pozivnice nalazi se samo jedno veliko dugme na kome piše „Giveaway BTC“.

Nakon klika na dugme, korisnik se odvodi na stranicu sa detaljnim informacijama o darivanju. Na prvi pogled stranica izgleda ubedljivo: tu je fotografija generalnog direktora i dodatni odeljci, svi lepo dizajnirani. Ali umesto Nvidia logotipa tu je ikona Bitcoina, ali i brojne gramatičke greške u tekstu koje ozbiljna kompanija ne bi dozvolila.

Ovde, navodno u ime direktora i Nvidije, sajber kriminalci najavljuju darivanje od 50.000 BTC (vredno više od milijardu američkih dolara). Jedan od uslova za učešće je da sami korisnici prvo moraju da daju doprinos, poput kupovine srećke. Prevaranti obećavaju da će učesnik odmah dobiti svoj novac i to udvostručeni iznos, pored mogućnosti da osvoji 50.000 BTC.

Adresa kripto-novčanika na koji treba da se izvrši transfer je navedena u uputstvu za učesnike. A na samom dnu stranice je onlajn prenos „dobitaka“ koje su organizatori isplatili.

Da bi pojačali utisak da je veb sajt pravi, prevaranti su postavili lažni čet prozor sa Nvidijinom podrškom. Nije jasno ko odgovara na poruke korisnika - sami kriminalci ili robot.

Kada su istraživači uneli adresu kripto-novčanika prevaranta na blockchain.com, ispostavilo se da je nešto novca zaista prebačeno na nju - ukupno 0,42 BTC (više od 8000 dolara). Nije poznato ko je poslao sredstva: to mogu biti žrtve ili sami prevaranti, na primer, možda su proveravali da li novčanik radi ili se pretvaraju da su učesnici „lutrije“. U svakom slučaju, nema ni traga od obećanih 50.000 BTC-a, niti nagoveštaja vraćanja novca učesnicima.

Prevare sa kriptovalutama u kojima prevaranti koriste imena poznatih ličnosti ili poznatih brendova su prilično česte - na primer, prevaranti su u nekoliko navrata pokušali da prevare korisnike Twittera koristeći imena Ilona Maska, Bila Gejtsa ili Pavela Durova.

Složenije šeme uključuju veb sajtove sa lažnim vestima o poznatim ljudima koji su se navodno obogatili ulažući u kriptovalute na određeni način. Tamo su žrtve ubeđivane da ulože određenu sumu novca na račune sajber-kriminalaca, a kada su to učinile, ukradeni su im lični podaci.

Teško je odoleti primamljivoj ponudi. Ali da biste izbegli neprijatne situacije, imajte na umu nekoliko jednostavnih pravila:

√ Nemojte slepo verovati informacijama samo zato što izgleda da dolaze od poznate ličnosti ili poznatog brenda. Uvek proverite sve informacije na zvaničnim veb sajtovima.

√ Ne otvarajte linkove nepoznatog porekla, kao što su oni u imejlovima. Bolje je da sami potražite važne informacije koristeći pretraživač.

√ Budite smireni kada su u pitanju pokloni ili lutrije koje nude bogatstvo. Takođe budite veoma oprezni kada se od vas zahteva hitno delovanje ili ćete izgubiti novac.

√ Koristite pouzdano bezbednosno rešenje koje će vas upozoriti na sumnjive veb sajtove.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Apple ažurira sistem upozorenja o špijunskom softveru

Apple ažurira sistem upozorenja o špijunskom softveru

Apple je revidirao svoju dokumentaciju u vezi sa sistemom upozoravanja za pretnje od komercijalnog špijunskog softvera, precizirajući da kompanija ... Dalje

Poznati YouTube kanali se ponovo koriste za širenje opasnih malvera

Poznati YouTube kanali se ponovo koriste za širenje opasnih malvera

Hakeri sve više koriste YouTube za distribuciju malvera za krađu informacija (infostealer) prisvajanjem legitimnih kanala, ali i korišćenjem sops... Dalje

Iako Apple godinama tvrdi drugačije, zaštite privatnosti na njegovim uređajima su upitne

Iako Apple godinama tvrdi drugačije, zaštite privatnosti na njegovim uređajima su upitne

Grupa istraživača sa katedre za računarske nauke Univerziteta Aalto u Finskoj objavila je rezultate studije prema kojima je „praktično je ne... Dalje

LG Smart televizori imaju nedostatke koje hakeri mogu iskoristiti za preuzimanje kontrole nad ranjivim uređajima

LG Smart televizori imaju nedostatke koje hakeri mogu iskoristiti za preuzimanje kontrole nad ranjivim uređajima

Istraživači iz kompanije Bitdefender otkrili su nekoliko bezbednosnih nedostataka u LG WebOS, operativnom sistemu koji pokreće LG televizore, od k... Dalje

Američka vlada krivi Microsoft za niz propusta koji su kineskim hakerima omogućili krađu mejlova državnih zvaničnika

Američka vlada krivi Microsoft za niz propusta koji su kineskim hakerima omogućili krađu mejlova državnih zvaničnika

Microsoft još uvek ne zna kako su hakeri kineske vlade upali u njihove sisteme i pristupili mejlovima visokih zvaničnika američke vlade. U izvešta... Dalje