OPREZ: Kripto-prevara na lažnom Nvidia sajtu

Vesti, 27.07.2022, 12:30 PM

OPREZ: Kripto-prevara na lažnom Nvidia sajtu

Prevaranti na internetu neretko koriste imena poznatih ljudi i kompanija da prevare korisnike kriptovaluta. Istraživači kompanije Kaspersky upozorili su na prevarante koji ovog puta zloupotrebljavaju brend Nvidia, američkog proizvođača grafičkih kartica, koje su posebno popularne među kripto entuzijastima. Sledeće godine Nvidia slavi 30 godina a uobičajena je praksa kompanija da obeležavaju velike godišnjice. Prevaranti su to iskoristili tako što su organizovali lažno darivanje za korisnike kriptovaluta.

Oni su napravili lažni veb sajt navodno posvećen Nvidijinom jubileju i najavili velike poklone u bitkoinima. Na početnoj stranici lažnog veb sajta posetioci vide logo kompanije (ljubičaste, a ne uobičajene zelene boje) i ime njenog generalnog direktora, Jensena Huanga. Od posetilaca se traži da „izaberu kategoriju“ za učešće u „događaju“. U stvari, nemate šta da birate: ispod pozivnice nalazi se samo jedno veliko dugme na kome piše „Giveaway BTC“.

Nakon klika na dugme, korisnik se odvodi na stranicu sa detaljnim informacijama o darivanju. Na prvi pogled stranica izgleda ubedljivo: tu je fotografija generalnog direktora i dodatni odeljci, svi lepo dizajnirani. Ali umesto Nvidia logotipa tu je ikona Bitcoina, ali i brojne gramatičke greške u tekstu koje ozbiljna kompanija ne bi dozvolila.

Ovde, navodno u ime direktora i Nvidije, sajber kriminalci najavljuju darivanje od 50.000 BTC (vredno više od milijardu američkih dolara). Jedan od uslova za učešće je da sami korisnici prvo moraju da daju doprinos, poput kupovine srećke. Prevaranti obećavaju da će učesnik odmah dobiti svoj novac i to udvostručeni iznos, pored mogućnosti da osvoji 50.000 BTC.

Adresa kripto-novčanika na koji treba da se izvrši transfer je navedena u uputstvu za učesnike. A na samom dnu stranice je onlajn prenos „dobitaka“ koje su organizatori isplatili.

Da bi pojačali utisak da je veb sajt pravi, prevaranti su postavili lažni čet prozor sa Nvidijinom podrškom. Nije jasno ko odgovara na poruke korisnika - sami kriminalci ili robot.

Kada su istraživači uneli adresu kripto-novčanika prevaranta na blockchain.com, ispostavilo se da je nešto novca zaista prebačeno na nju - ukupno 0,42 BTC (više od 8000 dolara). Nije poznato ko je poslao sredstva: to mogu biti žrtve ili sami prevaranti, na primer, možda su proveravali da li novčanik radi ili se pretvaraju da su učesnici „lutrije“. U svakom slučaju, nema ni traga od obećanih 50.000 BTC-a, niti nagoveštaja vraćanja novca učesnicima.

Prevare sa kriptovalutama u kojima prevaranti koriste imena poznatih ličnosti ili poznatih brendova su prilično česte - na primer, prevaranti su u nekoliko navrata pokušali da prevare korisnike Twittera koristeći imena Ilona Maska, Bila Gejtsa ili Pavela Durova.

Složenije šeme uključuju veb sajtove sa lažnim vestima o poznatim ljudima koji su se navodno obogatili ulažući u kriptovalute na određeni način. Tamo su žrtve ubeđivane da ulože određenu sumu novca na račune sajber-kriminalaca, a kada su to učinile, ukradeni su im lični podaci.

Teško je odoleti primamljivoj ponudi. Ali da biste izbegli neprijatne situacije, imajte na umu nekoliko jednostavnih pravila:

√ Nemojte slepo verovati informacijama samo zato što izgleda da dolaze od poznate ličnosti ili poznatog brenda. Uvek proverite sve informacije na zvaničnim veb sajtovima.

√ Ne otvarajte linkove nepoznatog porekla, kao što su oni u imejlovima. Bolje je da sami potražite važne informacije koristeći pretraživač.

√ Budite smireni kada su u pitanju pokloni ili lutrije koje nude bogatstvo. Takođe budite veoma oprezni kada se od vas zahteva hitno delovanje ili ćete izgubiti novac.

√ Koristite pouzdano bezbednosno rešenje koje će vas upozoriti na sumnjive veb sajtove.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Microsoft upozorava na rusku zimsku sajber-ofanzivu

Microsoft upozorava na rusku zimsku sajber-ofanzivu

Microsoft je upozorio da bi zemlje za koje se smatra da pomažu Ukrajinu ove zime mogle biti meta ruskih sajber napada. Klint Vots, direktor Microsoft... Dalje

Šta se dešava sa vašim podacima u servisima za popravku računara i telefona

Šta se dešava sa vašim podacima u servisima za popravku računara i telefona

Ako ste ikada bili zabrinuti za svoje podatke koje ste čuvali na računaru ili pametnom telefonu u trenutku kada ste uređaj morali dati na popravku,... Dalje

LastPass objavio da je ponovo hakovan, kompanija tvrdi da su lozinke korisnika bezbedne

LastPass objavio da je ponovo hakovan, kompanija tvrdi da su lozinke korisnika bezbedne

Karim Tuba, izvršni direktor LastPassa, menadžera lozinki koji ima više od 25 miliona korisnika, objavio je da tim za bezbednost kompanije trenutno... Dalje

Agencije za zaštitu privatnosti istražuju tvrdnje o curenju telefonskih brojeva 487 miliona korisnika WhatsAppa

Agencije za zaštitu privatnosti istražuju tvrdnje o curenju telefonskih brojeva 487 miliona korisnika WhatsAppa

Tvrdnje da su stotine miliona telefonskih brojeva korisnika WhatsAppa procurile privukle su pažnju regulatora za zaštitu podataka. U oglasu na haker... Dalje

Acer laptop računari imaju grešku koju hakeri mogu iskoristiti za preuzimanje potpune kontrole nad uređajem

Acer laptop računari imaju grešku koju hakeri mogu iskoristiti za preuzimanje potpune kontrole nad uređajem

Acer je objavio ažuriranje firmwarea da bi rešio bezbednosnu ranjivost koja bi se mogla iskoristiti da bi se isključio UEFI Secure Boot na ranjivim... Dalje