Objavljen besplatan alat za žrtve ransomwarea Darkside

Vesti, 12.01.2021, 10:30 AM

Objavljen besplatan alat za žrtve ransomwarea Darkside

Kompanija Bitdefender objavila je juče besplatan alat koji može pomoći žrtvama Darkside ransomwarea da besplatno vrate svoje šifrovane fajlove, bez plaćanja otkupnine.

Alat koji se može preuzeti sa BitDefenderovog sajta, zajedno sa uputstvom za upotrebu, daje nadu kompanijama čiji je važne fajlove zaključao jedan od trenutno najsofisticiranijih ransomwarea.

Grupa Darkside koja je primećena u avgustu prošle godine, i dalje je aktivna na forumima koji okupljaju sajber kriminalce a na kojima se pojavljuju njeni oglasi.

Poslovni model grupe - “ransomware kao usluga” (RaaS), podrazumeva udruživanje sa drugim kriminalnim grupama. To znači da grupe koje se prijave za Darkside RaaS dobijaju potpuno funkcionalnu verziju Darkside ransomwarea i koristeći sopstvene metode za hakovanje kompanija, instaliraju ransomware a zatim traže ogromne iznose od žrtava, od nekoliko stotina hiljada ili miliona američkih dolara.

Ovaj način rada nije nov i poznat je kao „lov na velike igrače“ jer su kriminalne grupe fokusirane na kompanije, a ne na kućne korisnike, te se stoga nadaju i većoj zaradi.

U situacijama u kojima žrtve ne žele da plate, grupa Darkside objavljuje dokumente koje je ukrala od kompanije na namenskom sajtu, kao vid kazne i upozorenje drugim žrtvama koje će možda želeti da vrate svoje šifrovane fajlove iz rezervnih kopija umesto da plate.

Iako Darkside nije objavio imena i podatke novih žrtava na svom sajtu već nekoliko nedelja, veruje se da je grupa i dalje aktivna.

Kako je objavio MalwareHunter, grupa je ipak aktivna što dokazuje ažuriranje njenog sajta prošle nedelje kada su kriminalci dodali novi odeljak na sajtu namenjen novinarima, gde novinari mogu direktno stupiti u kontakt sa članovima grupe.

Iako je većina žrtava ipak platila otkup, alat koji je objavio BitDefender treba da pomogne kompanijama koje to nisu učinile da vrate važne dokumente koji su zaključani već mesecima i koje nisu uspele da vrate iz rezervnih kopija.

Alat, sa druge strane, znači i nove troškove za grupu Darkside koja će sada morati da poradi na kodu svog ransomwarea kako bi sprečila besplatno dešifrovanje.

Treće, alat je loš za reputaciju Darkside RaaS-a. Mnogo ransomwarea je u prošlosti napušteno nakon objavljivanja besplatnog alata za dešifrovanje, jer se većina kupaca ransomwarea okretala novim ransomwareima koji se ne mogu dešifrovati.

Što se tiče samih žrtava, dobra vest je da bi besplatni alat koji je objavio Bitdefender, u teoriji, trebalo da radi za sve najnovije verzije Darkside ransomwarea, bez obzira na ekstenziju koju su prevaranti dodali na kraju svakog šifrovanog fajla a koja je jedinstvena za svaku žrtvu, jer se dobija na osnovu lokalnih karakteristika. Iz BitDefendera kažu da to ne bi trebalo da predstavlja problem.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Verifikacija u dva koraka za Google naloge uskoro će biti podrazumevana

Verifikacija u dva koraka za Google naloge uskoro će biti podrazumevana

Google želi da podstakne sve svoje korisnike da počnu da koriste verifikaciju u dva koraka koja može sprečiti hakere da preuzmu kontrolu nad naloz... Dalje

Danas je Svetski Dan lozinke

Danas je Svetski Dan lozinke

Danas je Svetski Dan lozinke, koji se od 2013. godine obeležava prvog četvrka u maju. Dan lozinke obeležava se deveti put na inicijativu kompanije ... Dalje

Dell objavio zakrpu za više stotina modela računara zbog opasnog baga

Dell objavio zakrpu za više stotina modela računara zbog opasnog baga

Dell je objavio sigurnosnu zakrpu koja ispravlja greške u svim Dellovim računarima, tabletima i laptopovima isporučenim od 2009. godine, kao i uput... Dalje

Facebook rekao da ćemo šifrovanje poruka u Messengeru i Instagramu sačekati još neko vreme

Facebook rekao da ćemo šifrovanje poruka u Messengeru i Instagramu sačekati još neko vreme

Pre dve godine, direktor Facebooka Mark Zakerberg najavio je viziju društvenih mreža usresređenih na privatnost korisnika, koja će biti izgrađena... Dalje

Appleova nova pravila u vezi praćenja korisnika će promeniti veb, evo zašto se ta promena ne sviđa Facebooku

Appleova nova pravila u vezi praćenja korisnika će promeniti veb, evo zašto se ta promena ne sviđa Facebooku

I Apple i Facebook su tehnološke kompanije, ali su veoma različite. Apple je prošle godine najveći deo profita od 274,5 milijardi dolara ostvario... Dalje