Objavljena ukradena baza podataka korisnika Nitro PDF

Vesti, 22.01.2021, 10:00 AM

Objavljena ukradena baza podataka korisnika Nitro PDF

Haker ShinyHunters objavio je bazu podataka koja sadrži e-mail adrese, imena i lozinke korisnika Nitro PDF.

Objavljena baza podataka od 14 GB sadrži 77.159.696 zapisa sa e-mail adresama korisnika, punim imenima, hashovanim lozinkama, imenima kompanija, IP adresama i ostalim informacijama vezanim za sistem.

Servis Have I Been Pwned koji omogućava korisnicima da provere da li su njihovi podaci kompromitovani, dodao je ovu bazu podataka.

Nitro je aplikacija za kreiranje, uređivanje i potpisivanje PDF-ova i digitalnih dokumenata, aplikacija za koju Nitro Software tvrdi da ima preko 10000 poslovnih korisnika i oko 1,8 miliona licenciranih korisnika.

Nitro takođe nudi uslugu u oblaku koju korisnici mogu da koriste za deljenje dokumenata sa saradnicima ili bilo kojim organizacijama uključenim u proces stvaranja dokumenata.

Curenje podataka Nitro PDF-a takođe utiče na mnoge poznate organizacije, uključujući Google, Apple i Microsoft.

Nitro Software je 21. oktobra 2020. godine otkrio da se dogodio manji bezbednosni incident, navodeći da to nije uticalo na podatke korisnika.

Međutim, sajt BleepingComputer je kasnije otkrio da je u napadu ukradena baza podataka stavljena na licitaciju zajedno sa 1TB dokumenata, po početnoj ceni od 80000 dolara. BleepingComputer je potvrdio autentičnost ukradene baze podataka.

Sada je ShinyHunters na jednom hakerskom forumu besplatno ponudio kompletnu bazu podataka ali je odredio cenu od 3 dolara za pristup linku za preuzimanje.

ShinyHunters je haker (ili više njih) poznat po hakovanju internet servisa i prodaji ukradenih informacija preko posrednika ili u privatnoj prodaji.

ShinyHunters su ranije tvrdili da stoje iza hakovanja Home Chef, Wattpad, Minted, Tokopedije i mnogih drugih, što se pokazalo istinitim.

S obzirom da se procureli korisnički podaci mogu iskoristiti za pokretanje vrlo uverljivih fišing napada, korisnicima Nitro PDF-a se preporučuje da promene lozinke i izaberu jaku, jedinstvenu lozinku, uz podsećanje da to ne sme biti lozinka koju koriste na bilo kom drugom veb sajtu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Lažna banda DarkSide ucenjuje kompanije

Lažna banda DarkSide ucenjuje kompanije

Prošlog meseca grupa koja stoji iza ransomwarea DarkSide napala je Colonial Pipeline, najveći naftovod u Sjedinjenim Državama. Napad je bio toliko... Dalje

Posle nedavnih hapšenja ransomware Clop ponovo u igri

Posle nedavnih hapšenja ransomware Clop ponovo u igri

Ransomware Clop je ponovo u igri - nakon nedavnih hapšenja, grupa koja stoji iza ovog ransomwarea je počela da navodi nove žrtve na svom sajtu gde ... Dalje

Rusija zabranila upotrebu Opera VPN i VyprVPN i označila ih kao pretnje

Rusija zabranila upotrebu Opera VPN i VyprVPN i označila ih kao pretnje

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor zabranila je upotrebu Opera... Dalje

NATO upozorio da će sajber napade tretirati na isti način kao oružani napad

NATO upozorio da će sajber napade tretirati na isti način kao oružani napad

NATO je upozorio da je spreman da sajber napade tretira na isti način kao oružani napad na bilo koga od saveznika i reaguje vojnim odgovorom protiv ... Dalje

Bajden i Putin na samitu G7 o izručenju optuženih hakera

Bajden i Putin na samitu G7 o izručenju optuženih hakera

Diskusija o izručenju optuženih hakera iz Rusije u SAD mogla bi biti na dnevnom redu ove nedelje kada se američki predsednik Džo Bajden bude sasta... Dalje