Od januara ekstenzije za Chrome će morati da prikažu koje podatke korisnika prikupljaju

Vesti, 20.11.2020, 10:00 AM

Od januara ekstenzije za Chrome će morati da prikažu koje podatke korisnika prikupljaju

Ekstenzije su postale suštinski deo iskustva sa modernim pregledačima, a Google Chrome je dobar primer za to.

Chrome veb prodavnica je toliko porasla da je sada jedno od prvih mesta na koje odu oni koji su instalirali Google Chrome, a dokaz za to je broj preuzimanja koje imaju neke od najpopularnijih ekstenzija.

Ali kako su mnogi naučili na teži način, same ekstenzije mogu predstavljati pretnju podacima korisnika, posebno zato što neke mogu pročitati sve informacije koje učitate u pregledač, a to ponekad uključuje i osetljive podatke.

Zbog toga je Google odlučio da uvede novi zahtev za programere a u vezi privatnosti korisnika, pa će za svaku ekstenziju biti obavezne jasne informacije o podacima koji se prikupljaju kada se instaliraju u pregledaču.

„Od 18. januara 2021. godine, stranica sa detaljima svakog dodatka u Chrome veb prodavnici prikazivaće informacije koje pruža programer o podacima koje prikuplja dodatak, na jasnom i lako razumljivom jeziku”, rekao je Google uz napomenu da je to od ove nedelje dostupno programerima.

Google je takođe najavio da će dodaci biti predmet nove politike koja će ograničiti kako programeri mogu da koriste podatke koje prikupljaju putem dodataka. Tako će upotreba ili prenos korisničkih podataka morati da budu od primarne koristi korisnicima i u skladu sa navedenom svrhom dodatka.

Prodaja korisničkih podataka nije dozvoljena. Google ne prodaje korisničke podatke, a programeri dodataka to takođe ne smeju da rade. Takođe, nova pravila zabranjuju upotrebu ili prenos korisničkih podataka za personalizovano oglašavanje, a zabranjeno je i korišćenje ili prenos korisničkih podataka o kreditnoj sposobnosti ili bilo kakvoj drugoj kvalifikaciji ovog tipa brokerima podataka ili drugim preprodavcima informacija.

Stranica Chrome veb prodavnice svakog dodatka sadržaće dodatne informacije u odeljku koji se odnosi na postupanje sa privatnošću, a programeri će morati da ih objave što je pre moguće.

Programeri već sada mogu da počnu da ažuriraju informacije o privatnosti, a odeljak sa tim informacijama će biti vidljiv u Chrome veb prodavnici od 18. januara. Posle tog datuma, dodaci koji ne budu ažurirani informacijama o privatnosti, imaće vidljivo upozorenje da “programer još uvek nije potvrdio da se pridržava smernica o ograničenoj upotrebi (podataka)”.

Iako su korisnici Chromea ti koji će imati koristi od ove promene, i oni koji koriste druge pregledače bazirane na Chromiumu videće informacije o privatnosti.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Facebook tužio dvojicu programera ekstenzija za Chrome zbog prikupljanja podataka korisnika

Facebook tužio dvojicu programera ekstenzija za Chrome zbog prikupljanja podataka korisnika

Facebook je tužio dvojicu portugalskih programera zbog ekstenzija za Chrome koje su prikupljale korisničke podatke sa Facebookovih veb sajtova. &bdq... Dalje

Procurili podaci o Fajzerovoj vakcini koje su ukrali nepoznati hakeri

Procurili podaci o Fajzerovoj vakcini koje su ukrali nepoznati hakeri

Evropska agencija za lekove (EMA) je saopštila da su neki podaci o vakcini protiv COVID-19 koju proizvode Pfizer i BioNTech ukradeni sa njenih server... Dalje

Objavljen besplatan alat za žrtve ransomwarea Darkside

Objavljen besplatan alat za žrtve ransomwarea Darkside

Kompanija Bitdefender objavila je juče besplatan alat koji može pomoći žrtvama Darkside ransomwarea da besplatno vrate svoje šifrovane fajlove, ... Dalje

Prevaranti na internetu nude lažne vakcine protiv COVID-19 po ceni od 150 dolara

Prevaranti na internetu nude lažne vakcine protiv COVID-19 po ceni od 150 dolara

Dok milioni ljudi čekaju da dođu na red da prime vakcinu protiv virusa COVID-19, što bi u slučaju većine moglo potrajati mesecima, prevaranti na ... Dalje

Srećni praznici!

Srećni praznici!

Dragi čitaoci, želimo vam dobro zdravlje i srećnu i uspešnu 2021. godinu. Sajt neće biti ažuriran za vreme praznika. Vidimo se u januaru!... Dalje