Od jula 2018. Google Chrome će sve HTTP sajtove označavati kao ''nesigurne''

Vesti, 09.02.2018, 10:30 AM

Od jula 2018. Google Chrome će sve HTTP sajtove označavati kao ''nesigurne''

Da bi internet učinio sigurnijim a verovatno i da bi povećao broj korisnika Chromea, Google je juče objavio da će buduća izdanja Chromea sve HTTP sajtove označavati kao "nesigurne".

Kompanija je juče na svom Chromium blogu obavestila korisnike Chromea da će predstojeće izdanje Google Chrome 68 koje će biti objavljeno ove godine automatski označavati sve HTTP sajtove kao "nesigurne".

Na ovaj način Google pokušava da "prisili" vlasnike web sajtove da pređu na sigurniji HTTPS (Secure HTTP) protokol koji svakog dana usvaja sve više i više sajtova.

Odluka o obeležavanju svih HTTP sajtova u adresnoj traci kao "nesigurnih" je deo ranije usvojene strategije kompanije.

Prva faza ovog plana počela je sa Chromeom 56 kada je Google počeo da označava sve HTTP stranice kao "nesigurne" kada su stranice sadržale polja za unos lozinke ili brojeva platnih kartica.

Druga faza je počela sa Chromeom 62 kada je Google počeo da označava kao "nesigurne" sve HTTP stranice otvorene u Private Browsing prozoru.

Chrome 68 koji bi trebalo da bude objavljen jula ove godine će označiti treću i završnu fazu ovog procesa.

"Tokom proteklih nekoliko godina, pomerili smo se ka sigurnijem webu tako što smo se snažno zalagali da sajtovi usvajaju HTTPS enkripciju", kaže se u saopštenju kompanije. "Počev od jula 2018. godine sa izdanjem Chrome 68, Chrome će označiti sve HTTP sajtove kao" nesigurne".

U juče objavljenom saopštenju, Google je govorio o napretku koji je postignut od uvođenja ove funkcije za HTTP sajtove. Kompanija je saopštila da je više od 68% Chrome saobraćaja sada zaštićeno na Windows i Android platformama. Pored toga, preko 78% Chrome saobraćaja je sada zaštićeno na MacOS i Chrome OS platformama, a Googleovi statistički podaci takođe otkrivaju da 81 od 100 vodećih sajtova koristi podrazumevano HTTPS protokol.

Nažalost, biće potrebno još nekoliko godina dok HTTPS ne postane standard za sve sajtove, ali iz Googlea obećavaju da će učiniti sve što je moguće da olakšaju njegovu primenu vlasnicima sajtova i programerima, kao i da učine sve što je u njihovoj moći da korisnici shvate da su svi HTTP sajtovi nesigurni.

Google nije sam u svojoj odluci da kazni sve HTTP sajtove. Mozilla je započela isti projekat u decembru prošle godine kada su njeni inženjeri počeli da rade na tome da buduća izdanja Firefox označavaju sve HTTP sajtove kao "nesigurne". Međutim, za razliku od Googlea, Mozilla nije objavila rok kada planira da aktivira novu politiku prema HTTP sajtovima.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

52000 kamera za video nadzor beba podložno hakerskim napadima

52000 kamera za video nadzor beba podložno hakerskim napadima

Sigurnosni propust u Mi-Cam smart sistemu za video nadzor može omogućiti hakerima da preuzmu kontrolu nad uređajima ma gde se oni nalazili. Propust... Dalje

Serveri kompanije Tesla inficirani malverom za rudarenje kriptovalute Monero

Serveri kompanije Tesla inficirani malverom za rudarenje kriptovalute Monero

Sajber kriminalci su hakovali Tesline cloud servere koje koriste inženjeri kompanije i instalirali malver za rudarenje kriptovalute. To se dogodilo p... Dalje

Skripte za majning kriptovaluta mogle bi se uskoro naći i u Word dokumentima

Skripte za majning kriptovaluta mogle bi se uskoro naći i u Word dokumentima

Cryptojacking skripte koje kopaju Monero preko JavaScript koda mogu da se pokrenu i unutar Word fajlova, tvrde bezbednosni istraživači. Ovo je moguc... Dalje

Google Project tim otkrio sigurnosni propust u Microsoft Edge browseru

Google Project tim otkrio sigurnosni propust u Microsoft Edge browseru

Istraživač Googleovog Project Zero tima Ivan Fratrić otkrio je propust u Microsoft Edgeu zahvaljujući kome napadači mogu zaobići jednu od zašti... Dalje

AV-TEST: Najbolji internet sigurnosni paketi za Windows 10

AV-TEST: Najbolji internet sigurnosni paketi za Windows 10

Nemačka laboratorija za testiranje antivirusnih programa AV-TEST je sprovela novo testiranje internet bezbednosnih paketa za Microsoftov najnoviji op... Dalje