Oglasi ubačeni u odgovore Bing Chata vode do malvera

Vesti, 29.09.2023, 13:00 PM

Oglasi ubačeni u odgovore Bing Chata vode do malvera

Malwarebytes je upozorio na oglase ubačene u odgovore Microsoftovog Bing Chata, kojima se reklamiraju sajtovi na kojima korisnici mogu inficirati svoje uređaje malverom.

Microsoftov AI pretraživač Bing Chat, koji je pokrenut u februaru 2023., nudi korisnicima interaktivno iskustvo, zamenjujući ćaskanjem uobičajene upite za pretragu i rezultate pretrage. U martu je Microsoft počeo da ubacuje oglase u Bing Chat razgovore. Međutim, uključivanje oglasa u Bing Chat otvorilo je vrata sajber kriminalcima, koji sve više ubacuju oglase kako bi distribuirali malvere.

Razgovor sa alatima koje pokreće veštačka inteligencija može stvoriti kod korisnika neopravdano poverenje, i olakšati njihove klikove na oglase, što nije tako jednostavno kao kada se dobiju uobičajeni rezultati pretrage. Činjenica da su ovi oglasi označeni kao spozorisani rezultati što se vidi kada korisnik pređe kursorom preko linka u Bing Chat konverzacijama je verovatno nedovoljna mera za ublažavanje rizika.

Oglasi koje je uočio Malwarebytes reklamiraju sajtove za preuzimanje popularnog programa “Advanced IP Scanner”, koji su ranije koristile ransomware grupe RomCom RAT i Somnia.

Kada pitate Bing Chat kako da preuzmete ovaj program, on će prikazati link za preuzimanje u ćaskanju. Međutim, kada pređete kursorom preko linka u ćaskanju, Bing Chat može prvo da prikaže oglas, a zatim i legitimni link za preuzimanje. U ovom slučaju, sponzorisani link je oglas koji vodi do malvera.

Iza ove kampanje je neko ko je hakovao oglasni nalog legitimnog australijskog preduzeća da bi ubacio u Bing Chat dva oglasa koja ciljaju administratore sistema (IP skener) i advokate (MyCase).

U ovom trenutku je nejasno koji se malver na kraju instalira. Međutim, u sličnim kampanjama, obično se distribuiraju malveri za krađu informacija ili trojanci za daljinski pristup.

Od ključne je važnosti da korisnici budu oprezni sa rezultatima chatbota i uvek provere URL-ove pre nego što bilo šta preuzmu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Korisnici Booking.com sve češće su mete prevaranata, upozorila je firma za sajber bezbednost Panda Security. Iako Booking.com tvrdi da su njihovi s... Dalje

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple je bio primoran da zakrpi još dve ranjivosti nultog dana, čime je njihov ukupan broj za godinu porastao na 20. Tehnološki gigant je rekao da ... Dalje

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Kada je reč o sajber bezbednosti godine su izgleda samo broj. Ko daje prioritet bezbednosti na mreži? Ko preduzima najbolje mere kada se radi o priv... Dalje

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

30. novembra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti, događaj koji treba da nas podseti na važnost zaštite naših računara i život... Dalje

Hakeri napali slovenačke elektrane

Hakeri napali slovenačke elektrane

IT mreža Holdinga Slovenske elektrane (HSE), najvećeg slovenačkog proizvođača električne energije, koji je zaslužan za 60% domaće proizvodnje,... Dalje