Online romanse: Kriminalci tragaju za usamljenima na internetu

Vesti, 03.10.2011, 08:31 AM

Online romanse: Kriminalci tragaju za usamljenima na internetu

Prema prvom zvaničnom istraživanju koje je sproveo tim sa Univerziteta Lester u Velikoj Britaniji, više od 200000 britanskih internet korisnika bili su žrtve online romansi čiji su učesnici, sa druge strane, kriminalci koji računaju na naivnost i usamljenost potencijalnih žrtava.

Od 2000 učesnika u istraživanju 52% njih je čulo za ovakav vid prevara na internetu, a jedan od 50 ispitanika i lično poznaje nekog ko je bio žrtva ovakve prevare.

Ova vrsta prevare na internetu obično podrazumeva nedelje pa čak i mesece angažovanja kriminalaca a cilj je namamiti žrtvu u klopku. Prevaranti obično koriste lažne profile, sa lažnim fotografijama na kojima su često modeli ili američki vojnici a žrtvama se “prilazi” na sajtovima za upoznavanje ili društvenim mrežama. Potom sledi relativno duga email prepiska, a zatim i telefonski pozivi. Novac od žrtve bude zatražen u određenom trenutku i vrlo često žrtva izlazi u susret takvom zahtevu.

Britanska agencija za organizovani kriminal (SOCA, Serious Organised Crime Agency) procenjuje da su novčani iznosi koje kriminalci dobijaju od žrtava lažnih romansi kreću između 50 i 240000 funti. U nekim slučajevima, kada propadne pokušaj da se od žrtve izvuče novac, postoji i rezervni scenario: od žrtve se traži da prihvati upaltu na svoj račun čime ona postaje učesnik u operaciji pranja novca.

Istraživači kažu da je stvaran broj žrtava ove vrste internet prevare daleko veći od broja koji je registrovala nacionalna organizacija Action Fraud kojoj se prijavljuju ovakve prevare. Prema podacima te organizacije u periodu između 2010. i 2011. godine prijavljeno je 592 slučaja prevarenih u online romansama. Istraživači kažu da je razlog malog broja prijava verovatno stid koji osećaju žrtve ali i zastrašivanje kojem su izloženi od strane kriminalaca.

Iskustvo žrtava ovakvih prevara je traumatično ne samo iz razloga pretrpljenog finansijskog gubitka, a zabeleženi su slučajevi da su ljudi ostajali bez kompletne ušteđevine, već i zbog toga što su prevareni ovde pogođeni i na ličnom, emotivnom nivou.

Kako prepoznati prevaru? Dobro pogledajte slike za koje verujete da pripadaju nekom sa kim uplovljavate u online romasu. Ako vam se učini da nešto izgleda previše dobro da bi bilo istinito, verovatno ste u pravu. Da bi se izbegao susret, potencijalni partner se uvek nalazi u nekoj drugoj zemlji, daleko od one u kojoj živi žrtva. Ukoliko ste već započeli online komunikaciju ili romansu, pokušajte da organizujete susret, uz sve mere opreza. Ako se takav susret izbegava, to može biti znak da nešto nije u redu. Ignorišite zahteve za slanjem novca nekom koga ne poznajete lično. I na kraju, sledite svoje osećaje ali samo do one mere dok vas isti osećaji upozoravaju.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Darcula je nova taktika sajber kriminalaca a ako vam stigne ova poruka ne odgovarajte na nju

Darcula je nova taktika sajber kriminalaca a ako vam stigne ova poruka ne odgovarajte na nju

Izveštaj kompanije za sajber bezbednost Netcraft razotkrio je sofisticiranu phishing-as-a-service (PhaaS) platformu pod nazivom „Darcula“... Dalje

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje