OpenAI najavio ''inkognito režim'' za ChatGPT

Vesti, 26.04.2023, 09:30 AM

OpenAI najavio ''inkognito režim'' za ChatGPT

OpenAI je najavio „inkognito režim“ ChatGPT-a za korisnike koji ne žele da se njihova istorija razgovora čuva ili koristi za obuku AI čet bota.

Kompanija je rekla da će korisnici imati mogućnost da odaberu da li će ili ne onemogućiti novu funkciju u podešavanjima svojih naloga.

Ako je onemogućeno, razgovori koji se obično čuvaju na bočnoj traci istorije ChatGPT-a više se neće pojavljivati kada korisnik započne ćaskanje.

OpenAI je rekao da se režim bez arhiviranja može resetovati u bilo kom trenutku, dajući korisniku potpunu kontrolu nad privatnošću razgovora.

OpenAI je podsetio korisnike da čak i kada je istorija ćaskanja onemogućena, OpenAI će „nastaviti da zadržava nove razgovore 30 dana i pregledaće ih samo kada je to potrebno za praćenje zloupotrebe, pre trajnog brisanja“.

Pored toga, korisnici će moći da izvezu kopiju svojih podataka putem fajla koji će uključivati sve razgovore i druge relevantne podatke koji se šalju korisniku imejlom.

OpenAI je takođe najavio novu biznis pretplatu za ChatGPT koja će profesionalcima dati „više kontrole nad njihovim podacima, kao i preduzećima koja žele da upravljaju svojim krajnjim korisnicima“. Podrazumevano, usluga ChatGPT Business neće integrisati korisničke podatke u obuku AI modela. Kompanija planira da uvede ChatGPT Business u narednim mesecima.

Kompanija je rekla da će se „sve više i više kretati u ovom pravcu davanja prioriteta privatnosti korisnika“.

Nekoliko evropskih zemalja, među kojima su Italija, Francuska i Španija, pomno ispituje politiku prikupljanja podataka OpenAI. Kompanija ima pristup stotinama miliona podataka korisnika, koji se koriste za kontinuirano podučavanje i poboljšanje njenih AI modela.

Nedavno curenje podataka koje je otkrilo neke informacije o plaćanju korisnika ChatGPT-a i istorije ćaskanja izazvalo je zabrinutost kod zagovornika privatnosti širom sveta.

Nakon ovog incidenta, Italija je zabranila ChatGPT navodeći kao razlog moguće ugrožavanje privatnosti. Italijanska agencija za zaštitu podataka dala je OpenAI rok do 30. aprila da ispuni niz zahteva da bi se ChatGPT vratio u zemlju.

Ipak, iz OpenAI kažu da nove funkcije nisu rezultat odluke Italije, već način da se korisnicima da kontrola nad sopstvenim podacima, kao i da OpenAI posluje u skladu sa svim evropskim zakonima o privatnosti.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje