Osnivač kompanije Huawei: SAD nas ne mogu slomiti

Vesti, 20.02.2019, 00:30 AM

Osnivač kompanije Huawei: SAD nas ne mogu slomiti

Osnivač kompanije Huawei izjavio je za BBC da njegova kompanija može izdržati pokušaje stranih vlada da zaustave kineskog tehnološkog giganta. Ren Zengfrei je rekao da su SAD pokušavale da “slome” njegovu kompaniju podstičući saveznike da ne koriste opremu koju proizvodi Huawei.

On je upozorio da su okretanjem leđa kompaniji Huawei SAD rizikovale da zaostanu u oblastima kao što je 5G, u kojima je Huawei pionir poslednjih godina.

Zengfrei je za hapšenje njegove ćerke Meng Vanzhou, koja je glavni finansijski direktor kompanije, rekao da je politički motivisano. SAD su optužile Meng Vanzhou, ali i Huawei, za pranje novca, bankarske prevare i krađu poslovnih tajni. Huawei poriče ove optužbe.

Meng Vanzhou je optužena da je Huawei koristio američku podružnicu kompanije da bi prodavao američku robu u Iranu, čime su prekršene sankcije prema Iranu. Ren je optužio vlasti SAD da je njihova istraga politički motivisana.

U prvom intervjuu koji je dao nekom stranom mediju posle hapšenja njegove ćerke, Ren Zengfrei je odbacio optužbe SAD.

"Protivim se onome što su SAD uradile. Ova vrsta politički motivisanih činova nije prihvatljiva. SAD bi želele da kažnjavaju druge gde god vide neki navodni problem", rekao je Ren, dodaajući da će ovaj slučaj prepustiti sudovima.

“Nema šanse da nas SAD slome", rekao je on za BBC. "Svet ne može da nas odbaci jer smo napredniji."

Ipak, on je priznao da potencijalni gubitak klijenata može imati značajan uticaj.

Američki državni sekretar Majk Pompeo upozorio je prošle nedelje saveznike da ne koriste tehnologiju kompanije Huawei jer će to otežati Vašingtonu partnerstvo sa njima.

Australija, Novi Zeland i SAD su zabranile upotrebu opreme koju proizvodi Huawei u budućim 5G mrežama, dok Kanada razmatra da li proizvodi kompanije predstvljaju ozbiljnu pretnju za bezbednost.

2012. godine, američki Obaveštajni komitet objavio je detalje navodnih veza između kompanije Huawei i kineske vlade. Od tada su brojne druge zapadne vlade takođe istraživale veze kompanije sa kineskom vladom.

“Ako se svetla ugase na Zapadu, Istok će i dalje sijati. A ako Sever bude u mraku, tu je još uvek Jug. Amerika ne predstavlja svet. Amerika je samo deo sveta”, rekao je Ren Zengfrei.

U nedavno objavljenom izveštaju britanskog Nacionalnog centra za sajber bezbednost (NCSC) kaže se da bi bilo kakva pretnja za nacionalnu sigurnost Velike Britanije koju bi Huawei mogao predstavljati mogla biti ublažena.

Ovo je bio udarac planovima SAD koje su želele da izbace kineske firme iz globalnog razvoja 5G tehnologije.

Mnogi britanski mobilni operateri rade sa Huaweijem na razvoju svojih 5G mreža. Oni čekaju reviziju britanske vlade u martu ili aprilu, koja će odlučiti da li mogu da koriste tehnologiju kompanije Huawei.

Komentarišući moguću zabranu u Velikoj Britaniji, Ren Zengfrei je rekao da neće prestati da investiraju u Velikoj Britaniji zbog toga, već će nastaviti da investiraju još. “Još uvek verujemo u Veliku Britaniju i nadamo se da će nam Velika Britanija još više verovati. Jer ako nam SAD ne veruju, onda ćemo prebaciti našu investiciju iz SAD u Veliku Britaniju.”

Kompanija Huawei, koja je najveća privatna kompanija u Kini, bila je pod kontrolom zbog svojih veza sa kineskom vladom. SAD, ali i druge države sumnjaju da bi njenu tehnologiju mogle da koriste kineske obaveštajne službe za špijuniranje.

Prema kineskom zakonu, kompanije su primorane da podrže obaveštajne aktivnosti zemlje. Ali osnivač kompanije tvrdi da on nikada ne bi dozvolio špijuniranje i da bi radije zatvorio kompaniju.

Međutim, novinar BBC-ja koji je vodio intervjuu kaže da se raspoloženje prvog čoveka kineske kompanije promenilo kada ga je pitao za njegove veze u sa kineskom vojskom i vladom.

On nije želeo da bude uvučen u razgovor o tome, već je samo rekao da nema činjenica, već samo optužbi, i naglasio da političke veze nisu zaslužne za uspeh njegove kompanije.

On je potvrdio da u kompaniji Huawei postoji komitet Komunističke partije, ali je naglasio da to moraju da imaju sve kompanije - strane ili domaće, koje posluju u Kini i koje bi da se pridržavaju zakona.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Microsoft povukao Huawei uređaje iz svoje online prodavnice

Microsoft  povukao Huawei uređaje iz svoje online prodavnice

Microsoft je još jedna od američkih kompanija za koju se očekuje da će prekinuti svoje veze sa Huaweijem nakon što je prošle nedelje američki ... Dalje

Procurela baza podataka sa informacijama o milionima korisnika Instagrama

Procurela baza podataka sa informacijama o milionima korisnika Instagrama

Istraživač Anurag Sen otkrio je ogromnu bazu podataka koja sadrži privatne kontakt informacije, uključujući brojeve telefona i email adrese oko ... Dalje

Za 11 godina stari laptop zaražen čuvenim malverima na aukciji ponuđeno skoro 1,3 miliona dolara

Za 11 godina stari laptop zaražen čuvenim malverima na aukciji ponuđeno skoro 1,3 miliona dolara

Laptop koji je namerno zaražen sa šest ozloglašenih malvera, uključujući čuvene malvere WannaCry i ILoveIou, prodaje se na aukciji u SAD kao um... Dalje

Sankcije protiv kompanije Huawei suspendovane na 90 dana, osnivač kompanije kaže da ih SAD potcenjuju

Sankcije protiv kompanije Huawei suspendovane na 90 dana, osnivač kompanije kaže da ih SAD potcenjuju

Osnivač kompanije Huawei, Ren Žengfej, komentarišući najnoviji potez američke administracije usmeren protiv kineske kompanije, rekao je da SAD "p... Dalje

Google priznao da je od 2005. deo lozinki korisnika G Suite čuvao u običnom tekstu

Google priznao da je od 2005. deo lozinki korisnika G Suite čuvao u običnom tekstu

Facebook nije jedina velika tehnološka kompanija koja čuva lozinke u obliku običnog teksta. Google je upozorio korisnike G Suite da je zbog "grešk... Dalje