Osnivač kompanije Huawei odbacio optužbe o špijuniranju: Kina nikada nije tražila backdoor u našim proizvodima

Vesti, 17.01.2019, 01:00 AM

Osnivač kompanije Huawei odbacio optužbe o špijuniranju: Kina nikada nije tražila backdoor u našim proizvodima

Osnivač kompanije Huawei odbacio je optužbe da su kineske vlasti tražile od njegove kompanije da pomogne u špijuniranju svojih klijenata.

U jednom od retkih intervjua koje je dao stranim medijima Ren Zhengfei je govorio o tvrdnjama da Huawei predstavlja bezbednosni rizik.

On je takođe rekao da mu "veoma nedostaje njegova ćerka Meng Vanzhou". Meng, koja je glavni finansijski direktor kineske tehnološke kompanije, trenutno se nalazi u Kanadi, gde je uhapšena zbog optužbi za kršenje sankcija protiv Irana. Ona se sada suočava sa mogućnošću da bude izručena SAD, koje su zatražile od Kanade njeno izručenje.

Osim u SAD, proizvođač telekomunikacione opreme je pod nadzorom i u nekim drugim državama.

Prošle sedmice, jedan od Huaweijevih direktora prodaje uhapšen je u Poljskoj, čije su ga vlasti optužile za špijuniranje. Huawei ga je zbog toga otpustio i negirao da kompanija ima bilo kakve veze sa njegovim nezakonitim aktivnostima.

Huawei se suočava sa problemima i u drugim zemljama čije vlasti smatraju da bi Peking mogao da iskoristi opremu kompanije u 5G mrežama i drugoj telekomunikacionoj infrastrukturi, za špijuniranje.

Ovo je treći put da je Ren domaćin jednog ovakvog susreta sa stranim novinarima. Poslednji takav događaj se desio pre više od tri godine. Ovog puta pozvano je svega šest novinara, među kojima su novinari Financial Timesa, Bloomberga i Wall Street Journala.

Jedna od zamerki na račun kompanije Huawei je to što se Ren pridruzio Komunističkoj partiji Kine 1978. godine, ali njemu se zamera i to što je bio pripadnik Narodne oslobodilačke vojske Kine.

Međutim, ovaj 74-godišnjak je novinarima rekao: "Volim svoju zemlju. Podržavam Komunističku partiju. Ali neću učiniti ništa da naškodim svetu."

On je dodao da vlasti u Pekingu nikada nisu tražile od njega ili njegove kompanije da im dostave "neprikladne informacije" o svojim partnerima.

"Ja lično nikada ne bih naškodio interesu svojih klijenata i ja i moja kompanija ne bi odgovorili na takve zahteve", rekao je on.

"Nijedan zakon u Kini ne zahteva od bilo koje kompanije obaveznu instalaciju backdoora", dodao je on, odgovarajući na insinuacije da bi Huawei mogao omogućiti kineskim špijunima da uz pomoć opreme koju proizvodi kompanija izvlače podatke.

Meng, koja je najstarija Renova kćerka, demantovala je navode da je prekršila američke sankcije protiv Irana i da je pokušala da prevari banke pretvarajući se da jedna od podružnica nije povezana sa kompanijom. Kina tvrdi da je ovaj slučaj zloupotreba prava.

Ovo hapšenje je povećalo već postojeće tenzije između SAD i Kine.

U decembru, američki predsednik Donald Tramp je rekao da bi mogao intervenisati ako to odgovara američkim interesima u vezi nacionalne bezbednosti. Tramp navodno razmatra naredbu kojom bi se američkim kompanijama zvanično zabranila upotreba opreme koju su proizveli Huawei i kineska kompanija ZTE.

Ali Ren kaže da postoji mogućnost da se ovo izbegne. "Poruka Americi sa kojom želim da komuniciram je:" Saradnja i zajednički uspeh ", rekao je on.

Ali on je ipak priznao da u nekim slučajevima Huawei neće moći da prodaje svoje proizvode u inostranstvu. Australija je već zabranila prodaju Huawei 5G tehnologije lokalnim provajderima. Novi Zeland je takođe blokirao sporazum koji uključuje jednu od Renovih kompanija.

"Ne možete raditi sa svima", rekao je Ren. "Mi ćemo preusmeriti naš fokus na bolje uslugu zemljama u kojima je Huawei dobrodošao."


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Darcula je nova taktika sajber kriminalaca a ako vam stigne ova poruka ne odgovarajte na nju

Darcula je nova taktika sajber kriminalaca a ako vam stigne ova poruka ne odgovarajte na nju

Izveštaj kompanije za sajber bezbednost Netcraft razotkrio je sofisticiranu phishing-as-a-service (PhaaS) platformu pod nazivom „Darcula“... Dalje

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje