Pazite šta pričate u blizini smart televizora

Vesti, 10.02.2015, 08:00 AM

Pazite šta pričate u blizini smart televizora

Pazite šta pričate kada ste u blizini Samsungovih pametnih televizora.

Vlasnici Samsungovih smart televizora koji koriste funkciju prepoznavanja glasa za kontrolu uređaja trebalo bi da znaju da sve što pričaju u prostoriji u kojoj se nalazi uređaj ne mora da ostane između četiri zida. Izgleda da pametni televizori nisu baš toliko pametni te da ne mogu da cenzurišu zvuk koji nije u vezi funkcije prepoznavanja glasa i primanja glasovnih naredbi.

Ovo čak nije ni bila tajna, jer takvo upozorenje stoji u Samsungovoj globalnoj politici privatnosti za Smart TV uređaje, u okviru odeljka posvećenog funkciji prepoznavanja glasa.

U tom dokumentu se jasno kaže da glasovne komande mogu biti prosleđene, zajedno sa informacijama o uređaju, trećoj strani, u meri koja je neophodna da se korisniku obezbedi funkcija prepoznavanja glasa. Pored toga, Samsung može prikupljati a uređaj može snimati glasovne komande i dodatne informacije koje mogu biti povezane sa njima da bi kompanija mogla da obezbedi funkciju prepoznavanja glasa, ali i radi njene procene i unapređenja.

Međutim, dodatni podaci ne moraju imati bilo kakve veze sa unapređenjem servisa. S obzirom da treća strana pruža uslugu pretvaranja snimljenog zvuka u tekst, Samsung nije jedini koji bi mogao doći u posed “dodatnih informacija” koje u mnogim slučajevima mogu biti lične prirode. Samsung je i upozorio na taj rizik:

“Molimo vas, budite oprezni kad izgovarate reči koje uključuju lične ili druge osetljive informacije, te informacije će biti među podacima koji se snimaju i prosleđuju trećoj strani preko funkcije prepoznavanja glasa”, kaže se u uputstvu.

Drugim rečima, Samsung Smart TV vas uvek sluša, ako koristite funkciju prepoznavanja glasa. Ali čak i ako je isključite, Samsung i dalje prikuplja vaše podatke.

Portparol Samsunga je rekao da Samsung privatnost korisnika shvata veoma ozbiljno i da u svim Smart TV uređajima kompanija primenjuje industrijski standard zaštitnih mera, što uključuje enkripciju podataka u cilju zaštitte ličnih podataka korisnika i sprečavanja njihovog neovlašćenog prikupljanja i upotrebe. Predstavnik kompanije je istakao i da korisnik može uključiti ili isključiti prepoznavanje glasa, kao i prekinuti vezu televizora sa internetom da bi sprečio slanje podataka.

“Korisnici lako mogu prepoznati kada je funkcija prepoznavanja glasa aktivirana po tome što se ikona mikrofona pojavljuje na ekranu. Samsung ne zadržava glasovne podatke i ne prodaje ih trećim licima”, kažu iz kompanije iz koje objašnjavaju da ako korisnik koristi funkciju prepoznavanja glasa, glasovni podaci se prosleđuju trećoj strani i šalju na server, gde se traži zahtevani sadržaj koji se zatim vraća televizoru.

Samsung nije imenovao treću stranu koja pruža usluge prepoznavanja glasa.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija je po drugi put za godinu dana preuzela kontolu nad zloglasnom platformom BreachForums, koja je poznata pre svega po prodaji ukradenih podata... Dalje

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga iz AppStorea

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga  iz AppStorea

Apple je objavio da je u periodu između 2020. i 2023. godine blokirao ukupno 7 milijardi dolara potencijalno lažnih transakcija, kao i lažne recenz... Dalje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Apple i Google uvode nove funkcije koje će upozoravati korisnike iOS-a i Androida na Bluetooth uređaje za praćenje. „Ovo će pomoći da se ... Dalje

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Poznata hakerska grupa prodaje nešto za šta tvrde da su veoma osetljivi interni podaci koji su ukradeni početkom ovog meseca od Europola. Grupa &bd... Dalje

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell je upozorio da su hakeri ukrali informacije o oko 49 miliona kupaca. Kompanija je na email adrese kupaca počela da šalje obaveštenja o komprom... Dalje