Pazite šta skenirate: Broj prevara sa QR kodovima sve veći

Vesti, 13.11.2023, 10:00 AM

Pazite šta skenirate: Broj prevara sa QR kodovima sve veći

Hakeri koriste QR kodove da ukradu vredne podatke i novac. Stručnjaci kažu da je još uvek teško otkriti i ublažiti pretnje koje se šire ovom metodom.

Takozvani “quishing” (fišing napadi zasnovani na QR kodu) često se preklapaju sa standardnim fišing taktikama. Žrtva dobija imejl od navodno pouzdanog pošiljaoca koji je poziva da skenira ugrađeni QR kod, upozoravajući na posledice ako primalac imejla ne odgovori na zahtev.

Quishing imejlovi često imitiraju imejlove stvarnih kompanija ili banaka. U nekim slučajevima, čak i nema potrebe za tim - napadači su možda već kompromitovali imejl nalog kompanije, što im omogućava da šalju poruke sa legitimnog domena.

Analiza incidenata sa klijentima koju je sprovela kompanija ReliaQuest otkrila je porast broja slučajeva ovih napada od 51% u septembru 2023. godine, što je značajno povećanje u odnosu na godišnji prosek.

Kompanija za sajber bezbednost kaže da porast broja prevara sa QR kodom može biti povezan sa sve većim brojem pametnih telefona opremljenih ugrađenim skenerima QR kodova ili besplatnim aplikacijama za skeniranje. Korisnici često skeniraju kodove ne uzimajući u obzir njihovu legitimnost, što problem čini još većim.

Najpopularniji scenario quishing napada u poslednjih 12 meseci bio je resetovanje lozinke ili omogućavanje Microsoftove dvofaktorske autentifikacije (2FA). Taj scenario se dešavao u 56% quishing imejl poruka.

U ovim imejlovima lažiraju se Microsoft bezbednosna obaveštenja. U imejlovima je PNG ili PDF fajl, a od korisnika se traži da skeniraju QR kod. Ako bi korisnik pratio uputstva iz imejla, bio bi preusmeren na fišing stranicu dizajniranu da ukrade njegove kredencijale.

Stranice za onlajn bankarstvo su korišćene za prevaru žrtava u 18% fišing napada. QR kodovi su preusmeravali posetioce na lažne veb sajtove, gde su posetioci bili podstaknuti da unesu svoje lične bankarske kredencijale.

U 12% incidenata, napadači su sakrili QR kod u PDF ili JPEG fajlu koji je bio u imejlu. Napadači pokušavaju da izbegnu filtere e-pošte tako što šalju poruke sa bezazlenim sadržajem ili prazne poruke jer ovi filteri prvenstveno ispituju elemente na koje se može kliknuti.

Iako je fišing sa QR kodom još uvek relativno nov metod napada, očekuje se da će postati složeniji i rasprostranjeniji jer se ovakav napad teško otkriva.

Da biste se zaštitili od ovakvih napada, ne skenirajte QR kodove koje dobijete od nepoznatih ljudi, a čak i ako je poruka od nekoga koga poznajete, prvo proverite da li vam je ta osoba zaista poslala kod pre nego što uradite bilo šta. Ako poruka dolazi od državne institucije, pozovite ih ili im pošaljite imejl da biste se uverili da je imejl legitiman. Neki antivirusni programi dolaze sa funkcijom skeniranja QR kodova - to će vas sprečiti da preuzmete zlonamerni softver. Nemojte unositi nikakve lične podatke ili druge osetljive informacije na veb sajtove koji su vam nepoznati.

Foto: Pixabay / Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google omogućio deljenje lozinki sa članovima porodice

Google omogućio deljenje lozinki sa članovima porodice

Google je ranije ove godine najavio da deljenje lozinki dolazi u Google menadžer lozinki, a sada je ova funkcija najzad dostupna korisnicima. Googleo... Dalje

Velika Britanija razmatra uvođenje dozvola za plaćanje otkupa za žrtve napada ransomwarea

Velika Britanija razmatra uvođenje dozvola za plaćanje otkupa za žrtve napada ransomwarea

Velika Britanija razmatra da promeni način na koji zemlja reaguje na napade ransomwarea tako što će od svih žrtava zahtevati da incidente prijave... Dalje

Mastercard najavio da će primenjivati generativnu veštačku inteligenciju za brže otkrivanja prevara

Mastercard najavio da će primenjivati generativnu veštačku inteligenciju za brže otkrivanja prevara

Mastercard je najavio da će primenjivati generativnu AI tehnologiju kako bi poboljšao otkrivanje prevara. Kompanija je rekla da veštačka inteligen... Dalje

YouTube postao leglo prevara

YouTube postao leglo prevara

Prevare koje se oslanjaju na socijalni inženjering odnosno manipulaciju ljudima i njihovu naivnost i neopreznost predstavljaju većinu sajber pretnj... Dalje

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija je po drugi put za godinu dana preuzela kontolu nad zloglasnom platformom BreachForums, koja je poznata pre svega po prodaji ukradenih podata... Dalje