Pinterest ima ''lek'' za propagandu protiv vakcinacije

Vesti, 24.02.2019, 23:00 PM

Pinterest ima ''lek'' za propagandu protiv vakcinacije

Pinterest je ažurirao svoju politiku pretrage kako bi zaustavio širenje dezinformacija kontroverznog antivakcinaškog pokreta.

Ovaj potez je usledio nakon naglog povećanja broja obolelih od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom, koje je rezultat propagande protiv vakcina koja se vrši na platformama društvenih mreža poslednjih godina. Antivakcinaški lobi zastupa stav da su vakcine štetne i da mogu uzrokovati autizam.

Ažuriranje Pinteresta znači da korisnici i dalje mogu objavljivati sadržaje vezane za vakcine na svojim stranicama, ali pretrage vezane za vakcinaciju više neće prikazivati rezultate.

“Prošle godine počeli smo da blokiramo određene pretrage koje su u vezi vakcinacije i lečenja raka, jer su rezultati vodili do štetnih dezinformacija”, rekli su iz Pinteresta.

Jedna od bolesti koja se vratila su male boginje, od kojih je stopa obolevanja porasla za 30%, čak i zemljama u kojima je ova bolest gotovo eliminisana.

Prošlog meseca, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je pokret protiv vakcina jednom od najgorih zdravstvenih opasnosti sa kojima se čovečanstvo suočava 2019. godine.

"Razlozi za ovaj porast su složeni, i nisu svi od ovih slučajeva uzrokovani protivljenjem vakcinaciji", kaže SZO ističući da su se u nekim zemljama koje su bile blizu eliminacije ove bolesti, male boginje ponovo pojavile.

Pinterest je među nekoliko društvenih medija i tehnoloških kompanija koje se suočavaju sa kritikama zbog svog udela u širenju antivakcinaške propagande.

Član američkog Kongresa Adam Šif je u februaru poslao pismo direktoru Facebooka Marku Zakerbergu tražeći da se njegova kompanija pozabavi tim problemom.

“Pišem zbog svoje zabrinutosti da se na Facebooku i Instagramu pojavljuju i preporučuju poruke koje obeshrabruju roditelje da vakcinišu svoju decu, što je direktna pretnja javnom zdravlju”, napisao je on.

Facebook je odgovorio da razmatra “dodatne mere kako bi se što bolje borio protiv ovog problema”.

Google je takođe nedavno objavio da radi na tome da ograniči širenje sadržaja protiv vakcinacije, a jedno od mogućih rešenja je da se u vrhu rezultata pretrage stavi panel sa informacijama iz naučnih izvora. Ovo što je Pinterest uradio za Google neće biti moguće bez ozbiljnih pitanja u vezi cenzure.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Da li treba verovati aplikaciji FaceApp

Da li treba verovati aplikaciji FaceApp

Malo je verovatno da ovih dana niste videli fotografije bar nekih od svojih prijatelja koje su delo aplikacije FaceApp. Svi pričaju o ovoj aplikaciji... Dalje

Hakovana bugarska poreska agencija, procureli podaci 70% građana

Hakovana bugarska poreska agencija, procureli podaci 70% građana

Bugarska je pretrpela najveći gubitak podataka u svojoj istoriji, što je ugrozilo lične i finansijske podatke 5 miliona odraslih građana od ukupn... Dalje

Microsoftov softver proteran iz nemačkih škola zbog problema sa privatnošću korisnika

Microsoftov softver proteran iz nemačkih škola zbog problema sa privatnošću korisnika

Microsoft Office 365 više nije dozvoljen u školama u nemačkoj pokrajini Hesen, nakon što su lokalne vlasti odlučile da zabrane softver zbog niza ... Dalje

Tramp izjavio da će istražiti optužbe da Google sarađuje sa kineskom vladom

Tramp izjavio da će istražiti optužbe da Google sarađuje sa kineskom vladom

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je u utorak da će njegova administracija istražiti da li kompanija Google Alphabet Inc podržava kinesku ... Dalje

Hakovana presa za ispravljanje kose može zapaliti kuću

Hakovana presa za ispravljanje kose može zapaliti kuću

Istraživači tima Pen Test Partners hakovali su prese za ispravljanje kose koje proizvodi Glamouriser. Britanska firma se reklamira kao proizvođač ... Dalje