Pinterest ima ''lek'' za propagandu protiv vakcinacije

Vesti, 24.02.2019, 23:00 PM

Pinterest ima ''lek'' za propagandu protiv vakcinacije

Pinterest je ažurirao svoju politiku pretrage kako bi zaustavio širenje dezinformacija kontroverznog antivakcinaškog pokreta.

Ovaj potez je usledio nakon naglog povećanja broja obolelih od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom, koje je rezultat propagande protiv vakcina koja se vrši na platformama društvenih mreža poslednjih godina. Antivakcinaški lobi zastupa stav da su vakcine štetne i da mogu uzrokovati autizam.

Ažuriranje Pinteresta znači da korisnici i dalje mogu objavljivati sadržaje vezane za vakcine na svojim stranicama, ali pretrage vezane za vakcinaciju više neće prikazivati rezultate.

“Prošle godine počeli smo da blokiramo određene pretrage koje su u vezi vakcinacije i lečenja raka, jer su rezultati vodili do štetnih dezinformacija”, rekli su iz Pinteresta.

Jedna od bolesti koja se vratila su male boginje, od kojih je stopa obolevanja porasla za 30%, čak i zemljama u kojima je ova bolest gotovo eliminisana.

Prošlog meseca, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je pokret protiv vakcina jednom od najgorih zdravstvenih opasnosti sa kojima se čovečanstvo suočava 2019. godine.

"Razlozi za ovaj porast su složeni, i nisu svi od ovih slučajeva uzrokovani protivljenjem vakcinaciji", kaže SZO ističući da su se u nekim zemljama koje su bile blizu eliminacije ove bolesti, male boginje ponovo pojavile.

Pinterest je među nekoliko društvenih medija i tehnoloških kompanija koje se suočavaju sa kritikama zbog svog udela u širenju antivakcinaške propagande.

Član američkog Kongresa Adam Šif je u februaru poslao pismo direktoru Facebooka Marku Zakerbergu tražeći da se njegova kompanija pozabavi tim problemom.

“Pišem zbog svoje zabrinutosti da se na Facebooku i Instagramu pojavljuju i preporučuju poruke koje obeshrabruju roditelje da vakcinišu svoju decu, što je direktna pretnja javnom zdravlju”, napisao je on.

Facebook je odgovorio da razmatra “dodatne mere kako bi se što bolje borio protiv ovog problema”.

Google je takođe nedavno objavio da radi na tome da ograniči širenje sadržaja protiv vakcinacije, a jedno od mogućih rešenja je da se u vrhu rezultata pretrage stavi panel sa informacijama iz naučnih izvora. Ovo što je Pinterest uradio za Google neće biti moguće bez ozbiljnih pitanja u vezi cenzure.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Microsoft povukao Huawei uređaje iz svoje online prodavnice

Microsoft  povukao Huawei uređaje iz svoje online prodavnice

Microsoft je još jedna od američkih kompanija za koju se očekuje da će prekinuti svoje veze sa Huaweijem nakon što je prošle nedelje američki ... Dalje

Procurela baza podataka sa informacijama o milionima korisnika Instagrama

Procurela baza podataka sa informacijama o milionima korisnika Instagrama

Istraživač Anurag Sen otkrio je ogromnu bazu podataka koja sadrži privatne kontakt informacije, uključujući brojeve telefona i email adrese oko ... Dalje

Za 11 godina stari laptop zaražen čuvenim malverima na aukciji ponuđeno skoro 1,3 miliona dolara

Za 11 godina stari laptop zaražen čuvenim malverima na aukciji ponuđeno skoro 1,3 miliona dolara

Laptop koji je namerno zaražen sa šest ozloglašenih malvera, uključujući čuvene malvere WannaCry i ILoveIou, prodaje se na aukciji u SAD kao um... Dalje

Sankcije protiv kompanije Huawei suspendovane na 90 dana, osnivač kompanije kaže da ih SAD potcenjuju

Sankcije protiv kompanije Huawei suspendovane na 90 dana, osnivač kompanije kaže da ih SAD potcenjuju

Osnivač kompanije Huawei, Ren Žengfej, komentarišući najnoviji potez američke administracije usmeren protiv kineske kompanije, rekao je da SAD "p... Dalje

Google priznao da je od 2005. deo lozinki korisnika G Suite čuvao u običnom tekstu

Google priznao da je od 2005. deo lozinki korisnika G Suite čuvao u običnom tekstu

Facebook nije jedina velika tehnološka kompanija koja čuva lozinke u obliku običnog teksta. Google je upozorio korisnike G Suite da je zbog "grešk... Dalje