Policijska upozorenja na hakerskim forumima: Odustanite od sajber kriminala

Vesti, 26.02.2021, 10:30 AM

Policijska upozorenja na hakerskim forumima: Odustanite od sajber kriminala

Holandska policija počela je sa objavljivanjem upozorenja na hakerskim forumima na ruskom i engleskom jeziku u kojima se članovi pozivaju da odustanu od sajber kriminala jer policija prati njihove aktivnosti.

Od završetka operacije LadyBird usmerene protiv bot mreže Emotet, holandska policija je na hakerskim forumima počela da kreira naloge kako bi upozorila hakere da se njihove aktivnosti prate.

Ovi postovi na forumu sadrže obaveštenje o prekidu rada Emoteta i YouTube video koji prikazuje hapšenja ljudi koji su rukovodili Emotetom. Video se završava upozorenjem policije: “Svi prave greške. Čekamo vaše”.

Do sada je holandska policija objavila ovo upozorenje na forumima RaidForums na engleskom i XSS na ruskom jeziku. U postovima objavljenim na forumima nalazi se i Telegram broj koji hakeri mogu iskoristiti ako žele da podele sa policijom informacije o kriminalu.

Objava na XSS sadrži istu poruku, ali na ruskom.

U upozorenju koje je postavila na forumima holandska policija je podsetila da je 26. januara preuzela kontrolu nad botnetom Emotet, demontirala njegovu infrastrukturu i zaplenila podatke o njegovim korisnicima. Policija je rekla da će se i dalje baviti malverima, poput Ryuka, Trickbota i mnogih drugih “Prevrnućemo svaki kamen da pronađemo one koji su počinili sajber kriminal. Mogli biste izgubiti slobodu, ne samo botove i posao”, upozorila je policija posebno ističući da neće dozvoliti zloupotrebu holandske infrastrukture. Zato je upozorila hakere da izbegavaju Holandiju.

“Ako želite da podelite informacije o sajber kriminalu vezanom za Holandiju, pošaljite poruku na telegramu na broj +31621495111.”

Ovo nije prvi “terenski program” koji je sprovela holandska policija kako bi odvratila mlade ljude od uključivanja u sajber kriminal.

Na njihovom veb sajtu GameChanges, policija pokušava da decu i mlade usmeri ka karijeri “belih šešira”, kako bi ih odvratila od sajber kriminala.

Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala u Velikoj Britaniji (NCA) ima sličan program poznat kao Cyber Choices koji za cilj ima da spreči mlade ljude da se upetljaju u sajber kriminal.

Poruke policije naišle su na različite reakcije u zavisnosti od foruma.

Administrator RaidForumsa dozvolio je da post ostane, ali članovi su mu odmah odgovorili uvredama, izražavajući sumnju da je upozorenje pravo.

Na XDD forumu na ruskom upozorenje je obrisano, nalog policije je blokiran a na profilu policije stoji upozorenje da članovi foruma ne bi trebalo da im veruju.

Ovo je zanimljiv pokušaj delovanja policije na terenu, ali sudeći po reakcijama, verovatno neće imati mnogo uticaja.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje