Policijska upozorenja na hakerskim forumima: Odustanite od sajber kriminala

Vesti, 26.02.2021, 10:30 AM

Policijska upozorenja na hakerskim forumima: Odustanite od sajber kriminala

Holandska policija počela je sa objavljivanjem upozorenja na hakerskim forumima na ruskom i engleskom jeziku u kojima se članovi pozivaju da odustanu od sajber kriminala jer policija prati njihove aktivnosti.

Od završetka operacije LadyBird usmerene protiv bot mreže Emotet, holandska policija je na hakerskim forumima počela da kreira naloge kako bi upozorila hakere da se njihove aktivnosti prate.

Ovi postovi na forumu sadrže obaveštenje o prekidu rada Emoteta i YouTube video koji prikazuje hapšenja ljudi koji su rukovodili Emotetom. Video se završava upozorenjem policije: “Svi prave greške. Čekamo vaše”.

Do sada je holandska policija objavila ovo upozorenje na forumima RaidForums na engleskom i XSS na ruskom jeziku. U postovima objavljenim na forumima nalazi se i Telegram broj koji hakeri mogu iskoristiti ako žele da podele sa policijom informacije o kriminalu.

Objava na XSS sadrži istu poruku, ali na ruskom.

U upozorenju koje je postavila na forumima holandska policija je podsetila da je 26. januara preuzela kontrolu nad botnetom Emotet, demontirala njegovu infrastrukturu i zaplenila podatke o njegovim korisnicima. Policija je rekla da će se i dalje baviti malverima, poput Ryuka, Trickbota i mnogih drugih “Prevrnućemo svaki kamen da pronađemo one koji su počinili sajber kriminal. Mogli biste izgubiti slobodu, ne samo botove i posao”, upozorila je policija posebno ističući da neće dozvoliti zloupotrebu holandske infrastrukture. Zato je upozorila hakere da izbegavaju Holandiju.

“Ako želite da podelite informacije o sajber kriminalu vezanom za Holandiju, pošaljite poruku na telegramu na broj +31621495111.”

Ovo nije prvi “terenski program” koji je sprovela holandska policija kako bi odvratila mlade ljude od uključivanja u sajber kriminal.

Na njihovom veb sajtu GameChanges, policija pokušava da decu i mlade usmeri ka karijeri “belih šešira”, kako bi ih odvratila od sajber kriminala.

Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala u Velikoj Britaniji (NCA) ima sličan program poznat kao Cyber Choices koji za cilj ima da spreči mlade ljude da se upetljaju u sajber kriminal.

Poruke policije naišle su na različite reakcije u zavisnosti od foruma.

Administrator RaidForumsa dozvolio je da post ostane, ali članovi su mu odmah odgovorili uvredama, izražavajući sumnju da je upozorenje pravo.

Na XDD forumu na ruskom upozorenje je obrisano, nalog policije je blokiran a na profilu policije stoji upozorenje da članovi foruma ne bi trebalo da im veruju.

Ovo je zanimljiv pokušaj delovanja policije na terenu, ali sudeći po reakcijama, verovatno neće imati mnogo uticaja.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Bela kuća i formalno optužila rusku vladu za hakovanje SolarWindsa

Bela kuća i formalno optužila rusku vladu za hakovanje SolarWindsa

Vlada Sjedinjenih Država i formalno je optužila rusku vladu za napad na IT infrastrukturu kompanije SolarWinds, koji je ruskim hakerima omogućio p... Dalje

Hakovanje WhatsAppa: evo kako lako možete ostati bez svog WhatsApp naloga

Hakovanje WhatsAppa: evo kako lako možete ostati bez svog WhatsApp naloga

WhatsApp verifikuje naloge putem telefonskog broja. Broj koji koristite za verifikaciju naloga treba da bude isti kao i onaj koji koristite na telefon... Dalje

Vivaldi, Brave i DuckDuckGo odbili novu Googleovu tehnologiju praćenja koja navodno štiti privatnost korisnika

Vivaldi, Brave i DuckDuckGo odbili novu Googleovu tehnologiju praćenja koja navodno štiti privatnost korisnika

Prošlog meseca Google je najavio uvođenje nove funkcije pod nazivom Federated Learning of Cohorts (FLoC) za Chrome pregledač i veb sajtove koji pri... Dalje

SAD planiraju sankcije protiv Rusije kao odmazdu za sajber napade

SAD planiraju sankcije protiv Rusije kao odmazdu za sajber napade

Američka vlada navodno planira uvođenje niza sankcija protiv Rusije kao odmazdu za sajber napade na SAD, ali i zbog navodnog mešanja u predsedničk... Dalje

Nova politika privatnosti WhatsAppa je nezakonita?

Nova politika privatnosti WhatsAppa je nezakonita?

WhatsApp se suočava sa brojnim kritikama otkako je kompanija najavila novu politiku privatnosti koja će omogućiti Facebooku, u čijem je vlasniš... Dalje