Polovni mobilni telefoni u prodaji prepuni ''obrisanih'' privatnih podataka starih vlasnika

Vesti, 09.07.2014, 08:28 AM

Polovni mobilni telefoni u prodaji prepuni ''obrisanih'' privatnih podataka starih vlasnika

Kada odluče da prodaju svoj mobilni telefon, većina korisnika će obrisati svoje podatke sa memorijske kartice telefona pre nego što uređaj pređe u ruke novog vlasnika. Većina korisnika veruje da su time njihovi privatni podaci u potpunosti i trajno uklonjeni sa telefona. Međutim, eksperiment koji su izveli stručnjaci Avasta možda će vas naterati da se prisetite šta se sve nalazilo na vašim starim telefonima koje ste prodali.

Stručnjaci Avasta su na sajtu eBay kupili 20 različitih Android telefona od prodavaca iz SAD da bi saznali koliko od podataka obrisanih sa telefona može biti vraćeno.

Tako su iz korišćenih Android telefona istraživači iz Avasta uspeli da povrate više od 40000 privatnih fotografija, emailova, SMS poruka, a u nekim slučajevima i da otkriju identitet prodavca.

“Količina ličnih podataka koje smo povratili iz tih telefona bila je zapanjujuća. Pronašli smo sve od popunjenog formulara za kredit do više od 250 golišavih selfija prethodnog vlasnika”, kaže Džud Mekolgan iz Avasta.

Avast je kupio Android telefone i uz pomoć svima dostupnog softvera za opravak podataka uspeo da iskopa privatne podatke koji su ranije bili na telefonima.

Vlasnici 20 smart telefona koje je analizirao Avast uradili su fabričko resetovanje ili su se odlučivali za opciju “delete all”.

Uprkos tome, Avast je uspeo da povrati sledeće privatne podatke korisnika:

  • Više od 40000 fotografija
  • Više od 1500 porodičnih fotografija dece
  • Više od 750 fotografija žena u različitim stadijumima svlačenja
  • Više od 1000 Google pretraga
  • Više od 750 emailova i SMS poruka
  • Više od 250 konatakata i email adresa
  • Identitete četiri ranija vlasnika
  • Jedan popunjeni formular za kredit.

“Više od 80000 korišćenih smart telefona su svakodnevno na prodaju na eBay u SAD. Korisnici možda ne shvataju da, zajedno sa svojim telefonima, prodaju svoje uspomene i svoje identitete. Slike, emailovi i drugi dokumenti obrisani sa telefona mogu biti iskorišćeni za krađu identiteta, ucenu ili čak i za uhođenje. Prodaja vašeg korišenog telefona je dobar način da zaradite malo novca, ali potencijalno loš način da zaštitite svoju privatnost”, kažu iz Avasta.

Sklapajući kockice, sajber kriminalci mogu doći do važnih informacija o potencijalnoj žrtvi i započeti ciljani fišing, koji bi mogao biti uspešan i doneti kriminalcima lepu zaradu.

Ucenjivanje je takođe opcija u ovom slučaju, s obzirom na to kakve su fotografije pronašli istraživači iz Avasta na telefonima koji se nude na prodaju.

Iz Avasta upozoravaju da kriminalci mogu iskoristiti ove informacije da bi pratili svaki korak starih vlasnika telefona, da bi iskoristili njihove čudne fetiše, a takođe mogu prodavati njihove podatke na internetu.

Treba imati na umu da je sve ovo pronađeno na samo 20 mobilnih telefona, a njih ima na desetine hiljada u prodaji svakog dana.

Ima mnogo alata koji se mogu koristiti za skeniranje memorije telefona i povratak informacija.

Sa druge strane, ima i mnogo programa za trajno brisanje podataka na uređaju, koji garantuju da su svi obrisani fajlovi oštećeni i da se ne mogu povratiti.

Međutim, mnogi korisnici imaju pogrešno mišljenje da je vraćanje telefona na fabrička podešavanja dovoljno da se zauvek obrišu njihovi podaci na uređaju. A to je veoma daleko od istine.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje