Popularna aplikacija FaceApp bespotrebno traži pristup listi vaših Facebook prijatelja

Vesti, 30.07.2019, 02:30 AM

Popularna aplikacija FaceApp bespotrebno traži pristup listi vaših Facebook prijatelja

FaceApp, aplikacija koja je postala viralna zbog filtera koji vašem licu sa fotografije dodaje ili oduzima godine, privukla je pažnju ne samo zbog toga što je korisnicima zabavna, već i zbog svoje kontroverzne politike privatnosti jer aplikacija bez ikakvog razloga prikuplja informacije o vašim prijateljima na Facebooku.

FaceApp je ruski proizvod koji postoji od proleća 2017. godine, ali je aplikacija postala popularna među korisnicima Facebooka tek prethodnih nekoliko nedelja, pošto su je milioni ljudi preuzeli da bi videli svoju mlađu ili stariju verziju ili da bi videli kako bi izgledali da su suprotnog pola.

Aplikacija ima funkciju koja omogućava korisnicima da preuzimaju i uređuju fotografije sa svojih Facebook naloga, što funkcioniše samo kada korisnik omogući FaceAppu pristup nalogu preko opcije „Prijavite se sa Facebookom“.

Osim zahteva za pristup osnovnim podacima profila i fotografijama, FaceApp takođe pristupa i listi vaših Facebook prijatelja „koji takođe koriste i dele liste svojih prijatelja sa FaceAppom“.

S obzirom na to koliko je društvena mreža bila zatrpana slikama iz FaceApp aplikacije, verovatno se najveći broj korisnika nije zapitao zašto ova aplikacija traži dozvolu koja joj verovatno nije potrebna da bi radila ono što se od nje očekuje. Kada aplikacija zatraži dozvole koje su nepotrebne za njeno funkcionisanje, treba dobro razmisliti pre nego što je preuzmete.

Sajt Hacker News istraživao je da li FaceApp na neki način koristi te podatke da bi „poboljšao korisničko iskustvo“, ali nije uspeo da nađe opravdanje za prikupljanje ovih podataka.

Izvršni direktor FaceAppa Jaroslav Gončarov rekao je sajtu da FaceApp ima funkciju"Social Stilist", koja je napravljena tako da korisnici mogu pozvati svoje prijatelje na Facebooku da glasaju za njihov najbolji stil.

Funkcija je sada ukinuta, ali aplikacija i dalje prikuplja listu prijatelja kada odlučite da se prijavite pomoću Facebooka.

„Mi više nemamo ove podatke i ne planiramo uskoro da zahtevamo ovu dozvolu", rekao je Gončarov. „Imajte na umu da za rad FaceAppa nije potrebna Facebook prijava, tako da su prijavljeni samo neki korisnici.“

Usluga "Prijava sa Facebookom" olakšava prijavu za razne druge servise, aplikacije i igre, ali u većini slučajeva programeri zahtevaju pristup podacima sa Facebook profila koji su nepotrebni.

FaceApp funkcioniše sasvim dobro čak i ako ne povezujete svoj Facebook nalog sa aplikacijom ako odlučite da odaberete fotografije sa uređaja, ali ako želite da koristite aplikaciju za preuzimanje Facebook fotografija, to možete učiniti bez otkrivanja svoje liste prijatelja .

Za one koji ne znaju, Facebook već ima opciju koja omogućava korisnicima da biraju koje dozvole žele da odobre aplikaciji sa liste traženih dozvola koje je unapred definisao njen programer.

Dok povezujete svoj Facebook nalog sa FaceAppom ili bilo kojim drugim servisom, Facebook prikazuje stranicu sa tasterom za uređivanje, omogućavajući korisnicima da isključe dozvole koje ne žele da im odobre.

Međutim, ako ste već dali dozvolu FaceAppu da pristupi listi vaših prijatelja ili bilo kojoj drugoj nepotrebnoj dozvoli, možete je urediti u podešavanjima vašeg Facebook naloga u odeljku „Aplikacije i web sajt“.

Treba napomenuti da samo uklanjanje aplikacije ili ograničavanje dozvola neće izbrisati vaše podatke sa FaceApp servera.

Direktor FaceAppa kaže da korisnici mogu tražiti od kompanije da izbriše sve podatke sa FaceAppovih servera koristeći „Podešavanja → Podrška → Prijavi grešku“ sa tekstom „Privatnost“ u naslovu.

Ovo nije prvi put da se FaceApp dovodi u pitanje zbog privatnosti.

Zaštitnici privatnosti i mediji već su izrazili zabrinutost zbog politike privatnosti FaceAppa, koja kaže da korišćenje aplikacije daje aplikaciji „stalnu“ licencu za vaše fotografije, što joj omogućava da koristi vaše podatke u bilo koju svrhu, bez vašeg pristanka, zauvek, čak i ako je obrišete.

Pored toga, u isto vreme pojavio se i drugi problem sa FaceAppom - spekulisalo se da aplikacija ne pristupa samo fotografijama koje je poslao korisnik, već i svim fotograijama kamere telefona.

Međutim, razloga za brigu nema, što je potvrdio francuski istraživač Baptist Robert, koji je analizirao aplikaciju i utvrdio da aplikacija samo fotografiju koju je korisnik izabrao šalje na svoj server radi uređivanja.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Microsoft Edge će upozoravati korisnike da im lozinke više nisu bezbedne

Microsoft Edge će upozoravati korisnike da im lozinke više nisu bezbedne

Microsoft uvodi novu funkciju u Edge nazvanu “Password Monitor” koja će upozoriti korisnike ako su njihovi podaci za prijavu procurili p... Dalje

Nemačka planira da koristi aplikaciju za praćenje kontakata pametnih telefona korisnika zaraženih korona virusom

Nemačka planira da koristi aplikaciju za praćenje kontakata pametnih telefona korisnika zaraženih korona virusom

Nemačka se nada da će u roku od nekoliko nedelja imati aplikaciju za pametne telefone koja bi pomogla praćenje inficiranih korona virusom, nakon ... Dalje

Google prošle godine poslao korisnicima 40000 upozorenja o napadima podržanim od strane država

Google prošle godine poslao korisnicima 40000 upozorenja o napadima podržanim od strane država

Google je objavio da je svojim korisnicima tokom 2019. godine poslao skoro 40000 upozorenja o pokušajima hakovanja, krađe identiteta ili infekcije m... Dalje

Google za ovu nedelju najavio važna bezbednosna ažuriranja za Chrome, Chrome 81 stiže sledeće nedelje

Google za ovu nedelju najavio važna bezbednosna ažuriranja za Chrome, Chrome 81 stiže sledeće nedelje

Google je nedavno objavio da zbog pandemije pauzira velika ažuriranja za Google Chrome, kako bi se smanjio pritisak na programere koji sada rade od k... Dalje

Kriminalci koriste pandemiju da bi zaradili od svojih aplikacija za Android i malvera

Kriminalci koriste pandemiju da bi zaradili od svojih aplikacija za Android i malvera

Javnost je u strahu od novog korona virusa koji je izgleda zlatni rudnik i prilika za sajber-kriminalce za širenje malvera, fišing napade, različit... Dalje