Posle Estonije, i u Španiji problemi sa ličnim kartama zbog kriptografskog propusta

Vesti, 20.11.2017, 00:30 AM

Posle Estonije, i u Španiji problemi sa ličnim kartama zbog kriptografskog propusta

Nedavno otkriven kriptografski propust zbog koga su vlasti Estonije 3. novembra blokirale sertifikate 760000 ličnih karata građana, izazvao je sličan problem i u Španiji.

Kada su istraživači iz Češke prošlog meseca otkrili ovaj propust bilo je jasno da će posledice biti ozbiljne.

Problem je u čipovima koje proizvodi Infineon Technologies koji se nalaze u mnogim uređajima. Takozvani ROCA propust koji su češki istraživači otkrili u algoritmu koji koristi Infineon omogućava napadaču da otkrije privatni ključ žrtve ako zna njen javni ključ.

Dan Cvrcek, direktor firme Enigma Bridge koju su osnovali istraživači koji su otkrili ROCA propust, kaže da ovaj propust, bar kad je reč o Španiji, može omogućiti napadačima da recimo ponište ili obnove ugovore koje su ljudi potpisali, jer Španija ne koristi vremenske oznake za veoma važne potpise. “Ipak, ne mislim da je moguć napad velikih razmera koji bi bio usmeren na mnogo ljudi”, kaže češki istraživač. On dodaje i da se cena napada brzo smanjuje: početna procena je bila između 40000 i 20000 dolara, a sada napad realno košta oko 2000 dolara.

Za razliku od Estonaca koji svoje lične karte koriste za brojne usluge u javnom i privatnom sektoru, u Španiji je situacija drugačija - oko 60 miliona Španaca koristi identifikacione pametne kartice, ali se one ređe koriste na način kako se to radi u Estoniji.

U Španiji je dakle, s obzirom na brojeve, problem daleko veći, a čini se da je i njegovo rešavanje haotično. Dok španska vlada preko Nacionalne policije koja je zadužena za upravljanje i nadzor nad karticama, tvrdi da je blokirala sve sertifikate, javljaju se građani koji tvrde da i dalje mogu da potpišu dokumente ovim karticama.

Svaka pametna kartica koja se u Španija naziva DNIe (Documento Nacional de Identidad electrónico), sadrži dva sertifikata - jedan za identifikaciju i drugi za elektronski potpis.

Kako piše španski El Diario, vlasti su na vesti o propustu u čipovima Infineona odgovorile tako što su 6. novembra ukinule sve sertifikate izdate od aprila 2015.

Pored toga, španske vlasti su prestale da puštaju ljude da potpisuju karticama na samouslužnim terminalima koji se nalaze u brojnim policijskim stanicama.

Ta odluka vlasti odnosi se na svaku karticu, a ne samo na one koje imaju propust. Međutim, građani i dalje mogu da potpisuju dokumente preko interneta, pomoću čitača smart kartica povezanog sa računarom. Čitači treba da ažuriraju kartice, ali za sada nema naznaka kada će se to dogoditi.

Španski mediji se malo bave time, a nema ni mnogo zvaničnih informacija. Ni policija, ni drugi organi se preko svojih naloga na društvenim mrežama ne oglašavaju ovim povodom.

Jedino su vlasti Baskije koje su ukinule 30000 sertifikate dala informacije o tome kako će oni biti zamenjeni.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje