Posle kritika, Google produžio rok za objavljivanje detalja o bezbednosnim propustima

Vesti, 18.02.2015, 00:30 AM

Posle kritika, Google produžio rok za objavljivanje detalja o bezbednosnim propustima

Google je objavio da će rok od 90 dana koliko kompanija ostavlja proizvođačima softvera da isprave propuste u svojim programima, ubuduće biti malo produžen ukoliko to situacija nalaže.

Microsoft je nedavno kritikovao Google da je nefleksibilan kada je reč o objavljivanju detalja o otkrivenim bezbednosnim propustima, i to pošto je Google prethodno objavio informacije o tri 0-day Windows ranjivosti zajedno sa exploit kodovima.

Proces objavljivanja informacija o bagovima je automatizovan jer je Google verovatno želeo da pokaže da nema povlašćenih među kompanijama u čijim programima njegovi inženjeri otkriju propuste.

Posle kritike koja je došla iz Microsofta i rasprava koje su potom usledile oko toga šta je dobro rešenje kada je u pitanju objavljivanje detalja o ranjivostima u programima, Google je reagovao produženjem dosadašnjeg roka od 90 dana.

Tako ubuduće, ako rok ističe tokom vikenda ili američkog državnog praznika, on će biti pomeren za sledeći radni dan. Googleov Project Zero će uspostaviti i takozvani četrnaestodnevni grejs period.

Ovo poslednje će značiti da u slučaju da ističe rok od 90 dana, a proizvođač softvera pre tog roka najavi zakrpu za određeni dan, u roku od 14 dana od dana isteka roka, objavljivanje detalja o propustu će biti odloženo do dana kada propust bude ispravljen. Samo ukoliko taj rok bude značajno probijen, sa više od dve nedelje od isteka roka od 90 dana, detalji o propustu biće javno objavljeni.

Kada je reč o aktivno korišćenim propustima, izgleda da nema promene. Rok je i dalje sedam dana.

Komentarišući Googleovu odluku, Kris Bec, direktor Microsoftovog Centra za bezbednosni odgovor, je pohvalio ovo prilagođavanje proizvođačima softvera, ali je rekao i da su oni protiv proizvoljnih rokova zbog toga što je svaki bezbednosni problem jedinstven, kao i zbog toga što razvoj nadogradnji i njihovo testiranje varira. “Kada pronalazači (bagova) objave proof-of-concept exploit kod, ili druge informacije postanu javne, raste rizik od napada na korisnike”, zaključio je Bec.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija je po drugi put za godinu dana preuzela kontolu nad zloglasnom platformom BreachForums, koja je poznata pre svega po prodaji ukradenih podata... Dalje

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga iz AppStorea

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga  iz AppStorea

Apple je objavio da je u periodu između 2020. i 2023. godine blokirao ukupno 7 milijardi dolara potencijalno lažnih transakcija, kao i lažne recenz... Dalje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Apple i Google uvode nove funkcije koje će upozoravati korisnike iOS-a i Androida na Bluetooth uređaje za praćenje. „Ovo će pomoći da se ... Dalje

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Poznata hakerska grupa prodaje nešto za šta tvrde da su veoma osetljivi interni podaci koji su ukradeni početkom ovog meseca od Europola. Grupa &bd... Dalje

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell je upozorio da su hakeri ukrali informacije o oko 49 miliona kupaca. Kompanija je na email adrese kupaca počela da šalje obaveštenja o komprom... Dalje