Preko ogromne mreže lažnih onlajn prodavnica ukradeni podaci o platnim karticama 850.000 kupaca

Vesti, 09.05.2024, 12:30 PM

Preko ogromne mreže lažnih onlajn prodavnica ukradeni podaci o platnim karticama 850.000 kupaca

Nemačka firma za sajber bezbednost Security Research Labs GmbH (SRLabs) objavila je da su prevaranti koji stoje iza ogromne mreže onlajn prodavnica pod nazivom BogusBazaar uspeli da prevare više od 850.000 ljudi širom Evrope i SAD koji su kupovali u ovim prodavnicama omogućavajući tako kriminalcima da ukradu podatke o njihovim platnim karticama koji su prodati na sajtovima Dark Weba drugim sajber kriminalcima.

Sve je počelo pre tri godine, a od pokretanja operacije BogusBazaar mreža je obradila više od milion porudžbina nepostojećih artikala u ukupnoj vrednosti od više od 50 miliona dolara. Ipak, nije svaka porudžbina završena uspešnom naplatom, pa se očekuje da će finansijska šteta biti nešto manja. Međutim, čak i u slučajevima kada plaćanje nije uspelo, prevaranti koji stoje iza ove mreže mogli su da prikupe podatke o karticama žrtava putem lažnih stranica za plaćanje, rekao je SRLabs.

U nekim slučajevima kopije originalnih proizvoda se šalju žrtvama, ali često kupci ne dobijaju ništa.

Većina žrtava je iz SAD i zapadnoevropskih zemalja, ali ono što je zanimljivo je da žrtava iz Kine praktično nema, zbog čega se smatra da je operativna baza mreže u Kini.

BogusBazaar je visoko organizovana operacija koja je od 2021. godine pokrenula više od 75.000 lažnih veb prodavnica, ali se nedavno smanjila na „samo“ 22.500 aktivnih sajtova.

Sajber kriminalci hostuju lažne prodavnice na ranije isteklim domenima sa dobrom reputacijom kod Googlea i obično se pretvaraju da prodaju obuću i odeću po veoma niskim cenama.

Sajtovi se kreiraju poluautomatski i imaju ime i logo, tako da je vidljiv određeni napor koji kriminalci ulažu da bi sajtovi izgledali legitimno.

Stranice za plaćanje na ovim sajtovima ili prikupljaju podatke o kupcu i platnoj kartici žrtve ili kradu novac od kupaca putem PayPala, Stripea i plaćanja kreditnim karticama za porudžbine koje kupci nikada neće dobiti. „Stranice za plaćanje se mogu rotirati bez promene naziva prodavnica, na primer kada je stranica za plaćanje blokirana zbog prevare“, navodi se u izveštaju SRLabsa.

Grupa je veoma organizovana, sa timovima koji imaju određene uloge nudeći svoju infastrukturu kao uslugu.

„Grupa dakle primenjuje model „infrastruktura kao usluga“ - glavni tim je odgovoran za upravljanje infrastrukturom, dok decentralizovana mreža korisnika franšize upravlja lažnim prodavnicama“, navodi se u izveštaju SRLabsa. Glavni tim upravlja samo malim brojem lažnh veb sajtova, verovatno samo za potrebe testiranja.

Istraživači kažu da menadžment i programeri koji stoje iza operacije kreiraju prilagođene WooCommerce WordPress dodatke koji se koriste za krađu novca i podataka.

Iako se operacijom upravlja iz Kine, većina servera BogusBazaara se nalazi u Sjedinjenim Državama. Svaki od ovih servera ima između 200 i 500 veb prodavnica.

SRLabs je saopštio da je svoje otkriće podelio sa svim zainteresovanim stranama u nadi da će preduzeti mere protiv masovne operacije prevare.

Foto: Thirdman /Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google omogućio deljenje lozinki sa članovima porodice

Google omogućio deljenje lozinki sa članovima porodice

Google je ranije ove godine najavio da deljenje lozinki dolazi u Google menadžer lozinki, a sada je ova funkcija najzad dostupna korisnicima. Googleo... Dalje

Velika Britanija razmatra uvođenje dozvola za plaćanje otkupa za žrtve napada ransomwarea

Velika Britanija razmatra uvođenje dozvola za plaćanje otkupa za žrtve napada ransomwarea

Velika Britanija razmatra da promeni način na koji zemlja reaguje na napade ransomwarea tako što će od svih žrtava zahtevati da incidente prijave... Dalje

Mastercard najavio da će primenjivati generativnu veštačku inteligenciju za brže otkrivanja prevara

Mastercard najavio da će primenjivati generativnu veštačku inteligenciju za brže otkrivanja prevara

Mastercard je najavio da će primenjivati generativnu AI tehnologiju kako bi poboljšao otkrivanje prevara. Kompanija je rekla da veštačka inteligen... Dalje

YouTube postao leglo prevara

YouTube postao leglo prevara

Prevare koje se oslanjaju na socijalni inženjering odnosno manipulaciju ljudima i njihovu naivnost i neopreznost predstavljaju većinu sajber pretnj... Dalje

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija je po drugi put za godinu dana preuzela kontolu nad zloglasnom platformom BreachForums, koja je poznata pre svega po prodaji ukradenih podata... Dalje