Prelazak na tamnu stranu: sajber kriminalci u oglasima za posao nude IT stručnjacima platu i do 20.000 dolara

Vesti, 01.02.2023, 11:00 AM

Prelazak na tamnu stranu: sajber kriminalci u oglasima za posao nude IT stručnjacima platu i do 20.000 dolara

Sajber kriminal sve više funkcioniše kao i svaki drugi biznis, a na mračnom vebu programerima i hakerima nude se poslovi koji garantuju mesečnu platu, plaćeno slobodno vreme i plaćena bolovanja.

U novom izveštaju kompanije Kaspersky, koja je analizirala 200.000 oglasa za posao postavljenih na 155 darknet foruma u periodu od marta 2020. do juna 2022., hakerske grupe i APT grupe nude poslove uglavnom programerima softvera (61% svih oglasa).

Najplaćeniji posao koji su videli analitičari kompanije Kaspersky garantuje mesečnu platu od 20.000 dolara, dok se u oglasima za stručnjake za napade nudi najviše 15.000 dolara mesečno.

Hakerske grupe traže i analitičare podataka, programere malvera i alata, stručnjake za reverzni inženjering, veb dizajnere i dizajnere fišing emailova, testere malvera i IT administratore.

Prosečna plata za IT stručnjake kretala se između 1.300 i 4.000 dolara mesečno. Dizajneri zarađuju najmanje, a stručnjaci za reverzni inženjering su najplaćeniji među onima iz srednjeg platnog ranga.

Trećina oglasa za posao odnosi se na poslove sa punim radnim vremenom, a isto toliko oglasa odnosi se na poslove koji dozvoljaju fleksibilan raspored.

U nekim slučajevima (8%), radnicima su bili ponuđeni plaćeni odmor i bolovanje, što pokazuje da je nekim poslodavcima na mračnom vebu stalo da svoje ponude učine što atraktivnijim.

Ove ponude su prilično konkurentne u poređenju sa sličnim pozicijama na legalnim tržištima rada i mogle bi privući nezaposlene IT profesionalce ili mlade IT diplomce koji imaju problema da nađu posao.

„Treba napomenuti da su rizici povezani sa radom za poslodavca na mračnom vebu i dalje veći od koristi“, upozorava Kaspersky dodajući da to što nema „zakonito sklopljenog ugovora o radu oslobađa poslodavce svake odgovornosti.“ Radnik bi, dakle, mogao ostati neplaćen ili umešan u prevaru.

Najveći broj oglasa objavljen je tokom prvog kvartala 2020., što se poklapa sa ogromnim promenama koje je donela pandemija COVID-19. Drugi skok je zabeležen između četvrtog kvartala 2021. i prva tri meseca 2022.

Kao deo procesa zapošljavanja, sajber kriminalci koji regrutuju novu radnu snagu sprovode probne zadatke kreirane da bi se utvrdio nivo kompetencije kandidata u traženoj oblasti. U nekim slučajevima, poslodavci pregledaju dostavljenu biografiju ili portfolio, a u slučaju jednog od četiri oglasa vodi se razgovor sa kandidatom.

Među karakterističnim primerima koje je izdvojio Kaspersky je i oglas za posao u kome se kandidatima obećavalo da će biti plaćeni sa oko 300 dolara u bitkoinima za testni zadatak.

Neki programeri softvera mogu videti ove poslove kao spas u teškim vremenima političkih nemira, slabe ekonomije ili nemogućnosti da pronađu posao u zemljama u kojima žive.

Međutim, važno je razumeti potencijalne rizike rada za poslodavca na mračnom vebu, a to praktično znači da oni koji razmišljaju o ovakvim poslovima moraju da računaju na to da mogu biti umešani u prevare, da i sami mogu biti prevareni, uhapšeni, krivično gonjeni i na kraju deo svog života provesti iza rešetaka.

Naslovna fotografija: Reynaldo #brigworkz Brigantty, Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Korisnici Booking.com sve češće su mete prevaranata, upozorila je firma za sajber bezbednost Panda Security. Iako Booking.com tvrdi da su njihovi s... Dalje

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple je bio primoran da zakrpi još dve ranjivosti nultog dana, čime je njihov ukupan broj za godinu porastao na 20. Tehnološki gigant je rekao da ... Dalje

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Kada je reč o sajber bezbednosti godine su izgleda samo broj. Ko daje prioritet bezbednosti na mreži? Ko preduzima najbolje mere kada se radi o priv... Dalje

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

30. novembra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti, događaj koji treba da nas podseti na važnost zaštite naših računara i život... Dalje

Hakeri napali slovenačke elektrane

Hakeri napali slovenačke elektrane

IT mreža Holdinga Slovenske elektrane (HSE), najvećeg slovenačkog proizvođača električne energije, koji je zaslužan za 60% domaće proizvodnje,... Dalje