Prevaranti na internetu koriste stare metode ali su ubedljiviji nego ikad pre

Vesti, 22.09.2023, 10:30 AM

Prevaranti na internetu koriste stare metode ali su ubedljiviji nego ikad pre

Prema podacima kompanije Norton, prevare su najznačajnija pretnja naših digitalnih života, i trenutno su dostigle najviši nivo u istoriji. Telemetrijski podaci kompanije pokazuju da prevare, fišing i drugi oblici ljudske manipulacije čine 75% svih digitalnih pretnji.

Prevaranti se oslanjaju na stare metode kako bi namamili žrtve, ali sada imaju sofisticiraniji arsenal na raspolaganju kako bi ove svoje šeme učinili realnijim. Koristeći veštačku inteligenciju (AI), kriminalci smišljaju prevare koje su ne samo verodostojnije već i alarmantno realistične. Ova zloupotreba tehnologije oslikava sumornu sliku, gde granice između stvarnosti i fikcije postaju sve nejasnije, tako da su prevare sve ubedljivije i sve ih je teže otkriti.

Norton kaže da je blokirao više od 1,5 milijardi pretnji u prvoj polovini godine, uključujući 8 miliona pokušaja fišinga, 3,5 miliona pretnji na računarima i skoro 33.000 mobilnih pretnji.

Primetan je porast tri konkretne prevare:

Prevare u onlajn prodavnicama: Svakog dana pojavljuje se na hiljade lažnih onlajn prodavnica koje privlače kupce popularnim proizvodima koji se nude uz ogromne popuste. Međutim, kupljena roba se nikada ne isporučuje, a veb sajt nestaje zajedno sa prevarantima koji osim što dobiju novac od žrtava, dobijaju i njihove podatke o platnim karticama.

Sextortion: Seksualne iznude su takođe u porastu. Prevaranti prete da će objaviti kompromitujuće informacije o žrtvi ukoliko se ne plati otkup. Često tvrde da imaju slike ili video sminke koje su napravili preko veb kamere uređaja žrtve.

Tehnička podrška: Klasična prevara u kojoj se prevaranti predstavljaju kao agenti tehničke podrške renomiranih kompanija, obmanjuju žrtve da im daju daljinski pristup svojim računarima, a zatim kradu finansijske podatke ili ih prevare da ih predaju.

Nortonov izveštaj potvrđuju podaci kompanije ESET, koja je u avgustu objavila da je otkrila porast sextortion imejlova od 178% između prve polovine 2022. i istog perioda 2023. godine, zbog čega je ESET ovu kategoriju označio kao najveću pretnju.

Foto: rupixen.com / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija je po drugi put za godinu dana preuzela kontolu nad zloglasnom platformom BreachForums, koja je poznata pre svega po prodaji ukradenih podata... Dalje

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga iz AppStorea

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga  iz AppStorea

Apple je objavio da je u periodu između 2020. i 2023. godine blokirao ukupno 7 milijardi dolara potencijalno lažnih transakcija, kao i lažne recenz... Dalje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Apple i Google uvode nove funkcije koje će upozoravati korisnike iOS-a i Androida na Bluetooth uređaje za praćenje. „Ovo će pomoći da se ... Dalje

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Poznata hakerska grupa prodaje nešto za šta tvrde da su veoma osetljivi interni podaci koji su ukradeni početkom ovog meseca od Europola. Grupa &bd... Dalje

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell je upozorio da su hakeri ukrali informacije o oko 49 miliona kupaca. Kompanija je na email adrese kupaca počela da šalje obaveštenja o komprom... Dalje