Prevaranti na internetu koriste stare metode ali su ubedljiviji nego ikad pre

Vesti, 22.09.2023, 10:30 AM

Prevaranti na internetu koriste stare metode ali su ubedljiviji nego ikad pre

Prema podacima kompanije Norton, prevare su najznačajnija pretnja naših digitalnih života, i trenutno su dostigle najviši nivo u istoriji. Telemetrijski podaci kompanije pokazuju da prevare, fišing i drugi oblici ljudske manipulacije čine 75% svih digitalnih pretnji.

Prevaranti se oslanjaju na stare metode kako bi namamili žrtve, ali sada imaju sofisticiraniji arsenal na raspolaganju kako bi ove svoje šeme učinili realnijim. Koristeći veštačku inteligenciju (AI), kriminalci smišljaju prevare koje su ne samo verodostojnije već i alarmantno realistične. Ova zloupotreba tehnologije oslikava sumornu sliku, gde granice između stvarnosti i fikcije postaju sve nejasnije, tako da su prevare sve ubedljivije i sve ih je teže otkriti.

Norton kaže da je blokirao više od 1,5 milijardi pretnji u prvoj polovini godine, uključujući 8 miliona pokušaja fišinga, 3,5 miliona pretnji na računarima i skoro 33.000 mobilnih pretnji.

Primetan je porast tri konkretne prevare:

Prevare u onlajn prodavnicama: Svakog dana pojavljuje se na hiljade lažnih onlajn prodavnica koje privlače kupce popularnim proizvodima koji se nude uz ogromne popuste. Međutim, kupljena roba se nikada ne isporučuje, a veb sajt nestaje zajedno sa prevarantima koji osim što dobiju novac od žrtava, dobijaju i njihove podatke o platnim karticama.

Sextortion: Seksualne iznude su takođe u porastu. Prevaranti prete da će objaviti kompromitujuće informacije o žrtvi ukoliko se ne plati otkup. Često tvrde da imaju slike ili video sminke koje su napravili preko veb kamere uređaja žrtve.

Tehnička podrška: Klasična prevara u kojoj se prevaranti predstavljaju kao agenti tehničke podrške renomiranih kompanija, obmanjuju žrtve da im daju daljinski pristup svojim računarima, a zatim kradu finansijske podatke ili ih prevare da ih predaju.

Nortonov izveštaj potvrđuju podaci kompanije ESET, koja je u avgustu objavila da je otkrila porast sextortion imejlova od 178% između prve polovine 2022. i istog perioda 2023. godine, zbog čega je ESET ovu kategoriju označio kao najveću pretnju.

Foto: rupixen.com / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Korisnici Booking.com sve češće su mete prevaranata, upozorila je firma za sajber bezbednost Panda Security. Iako Booking.com tvrdi da su njihovi s... Dalje

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple je bio primoran da zakrpi još dve ranjivosti nultog dana, čime je njihov ukupan broj za godinu porastao na 20. Tehnološki gigant je rekao da ... Dalje

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Kada je reč o sajber bezbednosti godine su izgleda samo broj. Ko daje prioritet bezbednosti na mreži? Ko preduzima najbolje mere kada se radi o priv... Dalje

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

30. novembra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti, događaj koji treba da nas podseti na važnost zaštite naših računara i život... Dalje

Hakeri napali slovenačke elektrane

Hakeri napali slovenačke elektrane

IT mreža Holdinga Slovenske elektrane (HSE), najvećeg slovenačkog proizvođača električne energije, koji je zaslužan za 60% domaće proizvodnje,... Dalje