Pristupni ključevi sada su podrazumevani metod prijavljivanja na Google naloge za sve korisnike

Vesti, 11.10.2023, 12:00 PM

Pristupni ključevi sada su podrazumevani metod prijavljivanja na Google naloge za sve korisnike

Pet meseci nakon što je uveo podršku za pristupne ključeve, Google je objavio da su pristupni ključevi sada podrazumevana opcija za prijavljivanje na sve lične Google naloge na svim Googleovim platformama.

„Dobili smo zaista pozitivne povratne informacije od naših korisnika, tako da danas pristupne ključeve činimo još pristupačnijim nudeći ih kao podrazumevanu opciju na ličnim Google nalozima“, rekli su Googleovi menadžeri proizvoda Kristijan Brend i Sriram Kara. „To znači da ćete sledeći put kada se prijavite na svoj nalog, početi da vidite upite za kreiranje i korišćenje pristupnih ključeva, što će pojednostaviti vaša buduća prijavljivanja. To takođe znači da ćete videti opciju „Preskoči lozinku kada je moguće“ uključenu u podešavanjima vašeg Google naloga."

Korišćenje pristupnih ključeva znači da se prijavljujete na nalog pomoću otiska prsta, skeniranjem lica ili pomoću PIN-a ili šablona za otključavanje uređaja. Prijavljivanje na ovaj način je za 40% brže od prijavljivanja pomoću lozinke. Pored toga, ovaj način prijavljivanja je i bezbedniji od prijavljivanja sa korisničkim imenom i lozinkom. Ipak, lozinke će još neko vreme biti tu. Zbog toga će ljudima i dalje biti dostupna opcija da koriste lozinku za prijavljivanje i da mogu da odustanu od pristupnih ključeva isključivanjem opcije „Preskoči lozinku kada je to moguće“.

Jedna od najočiglednijih prednosti pristupnih ključeva je to što nećete morati da pamtite lozinke, a pored toga, pristupni ključevi su otporni na fišing čime štite naloge od potencijalnih napada preuzimanja.

Ako želite da podesite pristupni ključ na uređaju, to možete uraditi ovde.

Nakon podešavanja pristupnog ključa povezanog sa uređajem, korisnici se mogu prijaviti na svoj Google nalog bez unošenja lozinke ili korišćenja verifikacije u dva koraka prilikom prijavljivanja.

Svaki pristupni ključ je jedinstven i vezan za korisničko ime i određenu uslugu, što znači da će korisnik imati najmanje onoliko pristupnih ključeva koliko ima naloga, iako može postojati više pristupnih ključeva po nalogu pošto pristupni ključevi funkcionišu samo unutar iste platforme. Zato korisnik može imati po jedan pristupni ključ za veb sajt za Android, iOS, macOS i Windows.

Pristupni ključevi se bezbedno čuvaju i sinhronizuju u oblaku kako bi se sprečila blokada u slučaju gubitka uređaja i olakšali neometani prelasci na nove uređaje. Ova funkcija je kompatibilna sa svim glavnim veb pregledačima i platformama, uključujući Windows, macOS, iOS i ChromeOS.

Pre dve nedelje Microsoft je uveo podršku za pristupne ključeve u operativni sistem Windows 11. Popularne platforme poput eBaya i Ubera takođe su poslednjih meseci omogućile pristupne ključeve.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Korisnici Booking.com sve češće su mete prevaranata, upozorila je firma za sajber bezbednost Panda Security. Iako Booking.com tvrdi da su njihovi s... Dalje

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple je bio primoran da zakrpi još dve ranjivosti nultog dana, čime je njihov ukupan broj za godinu porastao na 20. Tehnološki gigant je rekao da ... Dalje

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Kada je reč o sajber bezbednosti godine su izgleda samo broj. Ko daje prioritet bezbednosti na mreži? Ko preduzima najbolje mere kada se radi o priv... Dalje

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

30. novembra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti, događaj koji treba da nas podseti na važnost zaštite naših računara i život... Dalje

Hakeri napali slovenačke elektrane

Hakeri napali slovenačke elektrane

IT mreža Holdinga Slovenske elektrane (HSE), najvećeg slovenačkog proizvođača električne energije, koji je zaslužan za 60% domaće proizvodnje,... Dalje