Proizvođaču špijunskog softvera SpyFone i njegovom direktoru zabranjeno da dalje rade poslove nadzora

Vesti, 03.09.2021, 08:30 AM

Proizvođaču špijunskog softvera SpyFone i njegovom direktoru zabranjeno da dalje rade poslove nadzora

Američka Federalna trgovinska komisija objavila je da je proizvođaču špijunskog softvera SpyFone i njegovom izvršnom direktoru Skotu Zakermanu zabranila obavljanje poslova nadzora. Komisija je nazvala SpyFone „stalkerware kompanijom“ koja je navodno prikupljala i delila podatke o kretanju ljudi, korišćenju telefona i aktivnostima na internetu krišom hakujući njihove uređaje.

“Aplikacije kompanije prodavale su pristup za tajni nadzor u realnom vremenu, omogućavajući progoniteljima i nasilnicima u porodici da krišom prate potencijalne mete njihovog nasilja”, navodi se u saopštenju FTC-a. „Nedostatak osnovne bezbednosti SpyFonea takođe je izložio vlasnike uređaja hakerima, kradljivcima identiteta i drugim sajber pretnjama.“

Ovo poslednje odnosi se na otkriće iz avgusta 2018. godine kada je pronađena nezaštićena baza podataka SpyFonea, sa nekoliko terabajta podataka prikupljenih sa više od 3600 uređaja, uključujući poruke, fotografije, audio snimke i istoriju pretrage korisnika.

Osim zabrane, FTC je naložio SpyFoneu da obriše nezakonito prikupljene podatke i obavesti žrtve, vlasnike uređaja na kojima su instalirane aplikacije, da su njihovi uređaji nadgledani i da verovatno više nisu bezbedni.

“Moramo razumeti raznolikost pretnji koje predstavljaju kompanije za nadzor”, rekla je FTC u saopštenju. “FTC će biti oprezna u pogledu sprovođenja zaštite podataka i privatnosti i nastojaće da energično zaštiti javnost od ovih opasnosti."

Stalkerware aplikacije, koje su zabranjene u prodavnicama aplikacija, mogu se koristiti za praćenje kretanja korisnika i aktivnosti na internetu bez njihovog znanja. One se ponekad reklamiraju kao sredstvo za „hvatanje supružnika u prevari“ ili, suptilnije, za praćenje zaposlenih ili dece. Koalicija protiv stalkerwarea stalno upozorava da takve aplikacije mogu dovesti do “porodičnog nasilja, uznemiravanja i seksualnog zlostavljanja”.

SpyFoneu i izvršnom direktoru kompanije zabranjeno je „nuđenje, promovisanje, prodaja ili reklamiranje bilo koje aplikacije, usluge ili poslovanja u vezi nadzora“, navodi FTC.

Fondacija za elektronske granice (EFF) je pohvalila odluku FTC-a. „S obzirom da se FTC sada fokusira na ovu industriju, žrtve stalkerwarea mogu početi da pronalaze utehu u činjenici da regulatori počinju ozbiljno da shvataju njihovu zabrinutost“, rekla je EFF.

Eva Galperin, direktorka sajber bezbednosti fondacije, rekla je da je „SpyFone magična kombinacija neodgovornosti i nekompetentnosti“.

SpyFone, koji sada posluje kao Support King, nije priznao niti demantovao navode FTC-a.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

ExpressVPN stao iza svog direktora koji je umešan u špijunski skandal

ExpressVPN stao iza svog direktora koji je umešan u špijunski skandal

Prošle nedelje je objavljeno da je vodeća izraelska kompanija za sajber bezbednost, Kape Technologies, kupila ExpressVPN po ceni od skoro milijardu ... Dalje

Zašto cveta sajber kriminal na Telegramu

Zašto cveta sajber kriminal na Telegramu

Sajber kriminalci već godinama koriste Telegram, jer je šifrovan i lak za korišćenje. Prema istraživanju koje su sproveli Financial Times i Cybe... Dalje

Objavljen besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje za žrtve ransomwarea REvil

Objavljen besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje za žrtve ransomwarea REvil

Dobra vest za žrtve ransomwarea REvil: objavljen je besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje fajlova koje je šifrovao ransomware. Kompanija Bit... Dalje

Microsoft uvodi prijavljivanje bez lozinke za Microsoft naloge

Microsoft uvodi prijavljivanje bez lozinke za Microsoft naloge

Microsoft proširuje svoju opciju prijavljivanja bez lozinke sa poslovnih korisnika koji koriste Azure Active Directory (AAD) na korisničke Microsoft... Dalje

FBI: Nema naznaka da je Rusija preduzela mere protiv ransomware bandi

FBI: Nema naznaka da je Rusija preduzela mere protiv ransomware bandi

FBI je rekao da agencija nije videla dokaze da se ruska vlada suprotstavila ransomware grupama koje deluju unutar njenih granica. „Na osnovu ono... Dalje