ProtonMail razočarao korisnike otkrivanjem IP adrese mladog aktiviste koji je učestvovao u protestima

Vesti, 07.09.2021, 10:30 AM

ProtonMail razočarao korisnike otkrivanjem IP adrese mladog aktiviste koji je učestvovao u protestima

Švajcarski e-mail provajder ProtonMail rekao je da je bio primoran da otkrije IP adresu jednog od svojih korisnika nakon što je dobio pravno obavezujući nalog od švajcarske vlade na koji se kompanija nije mogla žaliti niti ga je mogla odbiti.

Incident, koji je izašao na videlo tokom vikenda, izazvao je nezadovoljstvo među korisnicima jer se ProtonMail više puta u svojim marketinškim kampanjama hvalio svojom “no-log” politikom.

Međutim, u komentaru na Redditu i u postu na blogu, ProtonMail je rekao da su ih švajcarske vlasti saterale u ćošak.

Incident je povezan je sa nizom protesta protiv džentrifikacije koji su se održali u Parizu u leto i jesen 2020. godine kada je grupa aktivista po imenu “Youth for Climate” nasilno zauzela brojne stanove i poslovne prostore, u znak protesta protiv kompanija koje kupuju nekretnine i povećavaju cene zakupnine za lokalno stanovništvo i do četiri puta.

Iako su članovi grupe anonimni, jedan od njih je koristio e-mail adresu [email protected] u objavama na internetu. To je privuklo pažnju francuske policije koja je pokušala da identifikuje osobe koje su povezane sa ovim nalogom.

Pošto je sedište ProtonMaila u Švajcarskoj, kompanija nije u obavezi da odgovori na zahtev Francuske ili EU. Ali za nju i dalje važe zahtevi švajcarskih sudova, pa je francuska policija iskoristila tu mogućnost i podnela zahtev sudu u Švajcarskoj preko Europola. Nakon što je sud odobrio zahtev, ProtonMail je počeo da evidentira IP adrese na nalogu, da bi kasnije ovi podaci bili predati francuskoj policiji, što je dovelo do identifikacije i hapšenja aktiviste.

“U ovom slučaju, Proton je primio pravno obavezujući nalog od švajcarskog Federalnog Ministarstva pravde, kojeg smo dužni da se pridržavamo”, napisao je portparol ProtonMaila na Redditu.

”Nije postojala zakonska mogućnost da se odupremo ovom zahtevu ili da se borimo protiv njega“, rekao je izvršni direktor ProtonMaila Endi Jen. “Prema švajcarskim zakonima, takođe je obavezno da osumnjičeni bude obavešten da su njegovi podaci traženi, što nije slučaj u većini zemalja”, dodao je on.

Međutim, izvršni direktor ProtonMaila rekao je da je prateća naredba sprečila kompaniju da otkrije ovaj incident korisniku dok je istraga bila u toku.

„Tužilaštvo je u ovom slučaju bilo vrlo agresivno. Nažalost ovo je obrazac koji se sve više vidi poslednjih godina širom sveta.”

Jen je rekao da sudski nalog nije uključivao sadržaj e-mailova koji je šifrovan i kome ProtonMail ne može pristupiti. On je rekao je i da se usluge e-pošte i VPN-a u Švajcarskoj tretiraju različito i da vlasti ne mogu koristiti isti sudski nalog da prisile kompaniju na nešto slično za njen ProtonVPN.

Ovaj incident ostavio je gorak ukus u ustima većini korisnika usluga kompanije koji su očekivali da ProtonMail ima mehanizme da spreči ovakvu identifikaciju.

S obzirom na to da je nekoliko grupa koje rade sa ransomwareom zloupotrebljavalo adrese ProtonMaila, većina korisnika je uznemirena što su švajcarske vlasti odlučile da pomognu istrazi koja se odnosi na aktivistu, a da nešto slično nisu pokušale u slučajevima kada se radilo o sajber kriminalu i uceni.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje