ProtonMail razočarao korisnike otkrivanjem IP adrese mladog aktiviste koji je učestvovao u protestima

Vesti, 07.09.2021, 10:30 AM

ProtonMail razočarao korisnike otkrivanjem IP adrese mladog aktiviste koji je učestvovao u protestima

Švajcarski e-mail provajder ProtonMail rekao je da je bio primoran da otkrije IP adresu jednog od svojih korisnika nakon što je dobio pravno obavezujući nalog od švajcarske vlade na koji se kompanija nije mogla žaliti niti ga je mogla odbiti.

Incident, koji je izašao na videlo tokom vikenda, izazvao je nezadovoljstvo među korisnicima jer se ProtonMail više puta u svojim marketinškim kampanjama hvalio svojom “no-log” politikom.

Međutim, u komentaru na Redditu i u postu na blogu, ProtonMail je rekao da su ih švajcarske vlasti saterale u ćošak.

Incident je povezan je sa nizom protesta protiv džentrifikacije koji su se održali u Parizu u leto i jesen 2020. godine kada je grupa aktivista po imenu “Youth for Climate” nasilno zauzela brojne stanove i poslovne prostore, u znak protesta protiv kompanija koje kupuju nekretnine i povećavaju cene zakupnine za lokalno stanovništvo i do četiri puta.

Iako su članovi grupe anonimni, jedan od njih je koristio e-mail adresu [email protected] u objavama na internetu. To je privuklo pažnju francuske policije koja je pokušala da identifikuje osobe koje su povezane sa ovim nalogom.

Pošto je sedište ProtonMaila u Švajcarskoj, kompanija nije u obavezi da odgovori na zahtev Francuske ili EU. Ali za nju i dalje važe zahtevi švajcarskih sudova, pa je francuska policija iskoristila tu mogućnost i podnela zahtev sudu u Švajcarskoj preko Europola. Nakon što je sud odobrio zahtev, ProtonMail je počeo da evidentira IP adrese na nalogu, da bi kasnije ovi podaci bili predati francuskoj policiji, što je dovelo do identifikacije i hapšenja aktiviste.

“U ovom slučaju, Proton je primio pravno obavezujući nalog od švajcarskog Federalnog Ministarstva pravde, kojeg smo dužni da se pridržavamo”, napisao je portparol ProtonMaila na Redditu.

”Nije postojala zakonska mogućnost da se odupremo ovom zahtevu ili da se borimo protiv njega“, rekao je izvršni direktor ProtonMaila Endi Jen. “Prema švajcarskim zakonima, takođe je obavezno da osumnjičeni bude obavešten da su njegovi podaci traženi, što nije slučaj u većini zemalja”, dodao je on.

Međutim, izvršni direktor ProtonMaila rekao je da je prateća naredba sprečila kompaniju da otkrije ovaj incident korisniku dok je istraga bila u toku.

„Tužilaštvo je u ovom slučaju bilo vrlo agresivno. Nažalost ovo je obrazac koji se sve više vidi poslednjih godina širom sveta.”

Jen je rekao da sudski nalog nije uključivao sadržaj e-mailova koji je šifrovan i kome ProtonMail ne može pristupiti. On je rekao je i da se usluge e-pošte i VPN-a u Švajcarskoj tretiraju različito i da vlasti ne mogu koristiti isti sudski nalog da prisile kompaniju na nešto slično za njen ProtonVPN.

Ovaj incident ostavio je gorak ukus u ustima većini korisnika usluga kompanije koji su očekivali da ProtonMail ima mehanizme da spreči ovakvu identifikaciju.

S obzirom na to da je nekoliko grupa koje rade sa ransomwareom zloupotrebljavalo adrese ProtonMaila, većina korisnika je uznemirena što su švajcarske vlasti odlučile da pomognu istrazi koja se odnosi na aktivistu, a da nešto slično nisu pokušale u slučajevima kada se radilo o sajber kriminalu i uceni.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Hakovan OpenSubtitles, ukradeni podaci 7 miliona korisnika

Hakovan OpenSubtitles, ukradeni podaci 7 miliona korisnika

OpenSubtitles, popularni veb sajt na kome možete naći titlove za filmove, objavio je da je hakovan prošle godine i da je posle napada plaćena otk... Dalje

Microsoft Edge dobija novu zaštitu od hakerskih napada

Microsoft Edge dobija novu zaštitu od hakerskih napada

Microsoft je dodao Edgeu novu funkciju koja je dostupna na beta kanalu a koja će ublažiti eksploataciju nepoznatih ranjivosti. Nova funkcija je deo... Dalje

Nova godina nije počela dobro za sajber kriminalce: ugašen VPN koji je korišćen za širenje ransomwarea

Nova godina nije počela dobro za sajber kriminalce: ugašen VPN koji je korišćen za širenje ransomwarea

VPNLab.net koji su sajber kriminalci koristili za distribuciju ransomwarea i malvera, i ali i za druge kriminalne aktivnosti uklonjen je sa mreže 17.... Dalje

Telegram postao ''sigurna kuća'' za sajber kriminalce koji prodaju ukradene platne kartice

Telegram postao ''sigurna kuća'' za sajber kriminalce koji prodaju ukradene platne kartice

Sajber kriminalci sve više zloupotrebljavaju Telegram za prodaju ukradenih finansijskih podataka anonimnim korisnicima aplikacije, kažu istraživač... Dalje

Safari ima bag koji može otkriti vaše lične podatke i ono što pretražujete

Safari ima bag koji može otkriti vaše lične podatke i ono što pretražujete

Zbog greške u Safariju 15 može doći do curenja informacija o pretraživanju, a takođe i nekih od ličnih podataka povezanih sa korisnikovim Google... Dalje