Rumunski hakeri hakovali MySql.com

Vesti, 29.03.2011, 10:11 AM

Rumunski hakeri hakovali MySql.com

Dvojica rumunskih hakera, sa pseudonimima “TinKode” i “Ne0h”, napali su tokom vikenda MySQL.com i veb servere koji pripadaju kompaniji Sun Microsystem koja je u vlasništvu korporacije Oracle, iskoristivši "SQL injection" ranjivost u aplikaciji na serveru. Oni su hakovali servere koji hostuju MySQL.com, glavni veb sajt za baze podataka otvorenog koda, kao i sestrinske sajtove za francusko, nemačko, italijansko i japansko tržište (www.mysql.com, www.mysql.fr, www.mysql.de, www.mysql.it and www-jp.mysql.com).

Hakeri su zatim objavili korisnička imena, a u nekim slučajevima i lozinke korisnika sajta. Među poverljivim podacima koje su TinKode i Ne0h objavili na sajtu Pastebin.com, našle su se lozinke brojnih korisnika MySQL baze podataka, kao i administratorske lozinke za korporativni blog dvojice bivših zaposlenih u MySQL, Robina Šumahera, bivšeg produkt menadžera, Kaja Arnoa, bivšeg potpredsednika za odnose sa zajednicom i drugih.

Objavljivanje podataka za prijavljivanje pokazalo je da zaposleni u MySQL ne poštuju elementarna pravila dobre prakse prilkom izbora lozinke. Tako je Šumaher za WordPress koristio lozinku sastavljenu od samo četiri karaktera. Istina, on više nije zaposlen u MySQL.com, a njegov blog nije aktivan od juna 2009. godine, pa je lozinka iz perioda kada je radio za kompaniju.

Preuzimajući odgovornost za napad, dva hakera su da napali parametar aplikacije sa MySQL.com veb sajtova koji je ranjiv na "SQL injection".

Ovo nije prva ranjivost MySQL.com koja je objavljena. Haker Tinkode je u januaru objavio informacije o cross site ranjvosti istog domena. Stefan Tanaze iz Kaspersky Laboratorije smatra da nije reč o zlonamernim hakerima, iako je dvojac preuzeo odgovornost za napad, već da se radi o tome da oni, ubrzo pošto ih otkriju, objavljuju ranjivosti, često ne dajući vremena odgovornoj strani da ispravi propust pre nego što ga oni obelodane ili iskoriste za hakovanje.

Kompanija Sun, koja je prvobitni vlasnik MySQL, našla se na meti istih hakera. Napadnuti sajtovi su www.reman.sun.com i www.ibb.sun.com, takođe ranjivi na "SQL injection" napade. Hakeri su i sa ovih sajtova objvili neke od podataka, ali ne i podatke za prijavljivanje na naloge.

“SQL injection” omogućava napadačima da kompromituju bezbednost SQL baza podataka, a u nekim slučajevima da sa daljine pristupe bazi i njenom sadržaju.

“SQL injections” (vidi: Anatomija “SQL injection” napada) su najčešća vrsta napada na vebu, a igrali su ključnu ulogu u hakovanjima visokog profila, kao u slučaju kompanije HB Gary, koja se bavi kompjuterskom bezbednošću.

Korisnicima koji imaju naloge na MySQL.com se savetuje da promene lozinke što je pre moguće, naročito ako koriste iste lozinke za više različitih veb sajtova.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Ruski hakeri koriste grešku u Outlooku da preuzmu email naloge

Ruski hakeri koriste grešku u Outlooku da preuzmu email naloge

Hakeri povezani sa ruskom vojnom obaveštajnom službom i dalje iskorišćavaju ranjivost u Microsoftovom softveru da bi dobili pristup imejlovima ž... Dalje

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Korisnici Booking.com sve češće su mete prevaranata, upozorila je firma za sajber bezbednost Panda Security. Iako Booking.com tvrdi da su njihovi s... Dalje

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple je bio primoran da zakrpi još dve ranjivosti nultog dana, čime je njihov ukupan broj za godinu porastao na 20. Tehnološki gigant je rekao da ... Dalje

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Kada je reč o sajber bezbednosti godine su izgleda samo broj. Ko daje prioritet bezbednosti na mreži? Ko preduzima najbolje mere kada se radi o priv... Dalje

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

30. novembra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti, događaj koji treba da nas podseti na važnost zaštite naših računara i život... Dalje