Rusija blokirala šifrovanu email uslugu ProtonMail

Vesti, 30.01.2020, 02:00 AM

Rusija blokirala šifrovanu email uslugu ProtonMail

Rusija je juče saopštila da je blokirala pristup švajcarskom email servisu ProtonMail, koji je popularan među novinarima i aktivistima zbog toga što korisnicima nudi visok nivo zaštite privatnosti i šifrovanu komunikaciju.

Kako je saopštila ruska Savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor, razlog je to što su hakeri koristili ovaj email servis koji primenjuje end-to-end enkripciju, za slanje lažnih pretnji o postavljenim bombama.

Prema ruskoj Federalnoj službi bezbednosti, hakeri su zloupotrebili ProtonMail za slanje poruka o bombama navodno postavljenim na 830 lokacija, uključujući škole, bolnice i tržne centre. Međutim, otkriveno je da su sve pretnje bile lažne. Ipak, takve pretnje često dovode do masovnih evakuacija ljudi širom Rusije.

Misteriozni krivci šalju lažne pretnje od novembra prošle godine. Prvobitno su poruke stizale i preko holandskog email servisa StartMail.com, ali od prošlog petka hakeri koriste isključivo švajcarski servis ProtonMail, pošto je StartMail.com blokiran u Rusiji.

Kako je saopštio Roskomnadzor, vladini službenici kontaktirali su ProtonMail u vezi ovih pretnji tražeći od servisa da ih zaustavi, ali je email provajder odbio da dostavi informacije o vlasnicima email naloga koji su povezani sa pretećim email porukama. Odgovor Roskomnadzora je bio blokada ProtonMaila kako bi se sprečilo izazovanje panike u zemlji.

Na ovu temu oglasio se i ProtonMail juče na Twitteru: “Dobili smo izveštaje da su ProtonMail i ProtonVPN trenutno delimično blokirani u Rusiji. Obratićemo se nadležnim vlastima kako bi se blokada što pre ukinula.”

ProtonMail je negirao da su se ruske vlasti njima ikada obratile sa zahtevom za pomoć. ProtonMail takođe dovodi u pitanje blokiranje usluge s obzirom da hakeri mogu jednostavno da se prebace na drugi servis. “Sajber-kriminalci će verovatno moći da izbegnu blokadu koristeći jedan od mnogih VPN servisa. Međutim, blokadom se uskraćuje pristup našem bezbednom email servisu ruskim građanima koji poštuju zakon. Glavni uticaj ove blokade biće ograničenje pristupa privatnosti ruskim građanima. Osuđujemo ovu blokadu kao pogrešno sprovedenu meru koja služi samo da našteti običnim ljudima”, kaže se u izjavi ProtonMaila.

ProtonMail preporučuje pogođenim korisnicima da koriste pretraživač Tor, kojim je moguće izbeći vladine pokušaje cenzure.

Drugo rešenje je korišćenje usluga VPN provajdera koje se plaćaju. Međutim, Rusija je takođe vršila pritisak na popularne VPN provajdere koje odbijaju da ispune zahteve vlade za cenzurom.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje