Rusija ukinula zabranu za Telegram

Vesti, 19.06.2020, 10:30 AM

Rusija ukinula zabranu za Telegram

Rusija će ukinuti gotovo dvogodišnju zabranu za aplikaciju Telegram pošto je Roskomnadzor, savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija, saopštio da je kompanija pokazala “spremnost” da pomogne u borbi protiv terorizma i ekstremizma.

“U dogovoru sa ruskim tužilaštvom Roskomnadzor odustaje od svojih zahteva da ograniči pristup Telegram mesendžeru”, navodi se u izjavi agencije.

Brojne državne institucije tražile su od Roskomnadzora da ukine zabranu Telegrama i omogući njegovo legalno korišćenje.

Ruske vlasti blokirale su aplikaciju u aprilu 2018. godine, nakon što je Telegram odbio da sa vlastima deli ključeve za šifrovanje kako bi mogle da pristupe porukama korisnika. Telegram je često bio optuživan da je “sigurna kuća” za terorističke organizacije. Njegovo odbijanje da pruži pristup ključevima za šifrovanje u suprotnosti je sa ruskim antiterorističkim zakonima, koji zahtevaju od servisa kao što je Telegram da vlastima omoguće dešifrovanje poruka. Međutim, Telegram koristi end-to-end enkripciju zbog čega kompanija nije u mogućnosti da čita poruke u tranzitu - samo pošiljalac i primalac mogu da pročitaju poruku.

Rusija je tvrdila da to ne bi trebalo da bude moguće, i da bi Telegram trebalo da čuva ključeve za dešifrovanje poruka. Vlasti su tvrdile da je to neophodno da bi se zaustavio terorizam.

Međutim, te 2018. godine, osnivač i direktor Telegrama Pavel Durov rekao je da „privatnost nije na prodaju, a ljudska prava ne smeju da se ugrožavaju iz straha ili pohlepe“.

Zabrana je uglavnom bila neefikasna, a ruske vlasti su se mučile sa njenom primenom. U često nespretnim pokušajima da blokiraju pristup servisu, vlasti su na kraju isključile velike delove interneta, uključujući i Gmail. Internet provajderi su blokirali 15,8 miliona IP adresa na Amazon i Google cloud platformama, što je uticalo na ruske kompanije koje su koristile te usluge. Rusija je takođe blokirala VPN servise koje je Telegram koristio za skrivanje saobraćaja. Mnoge ruske agencije i Rusi nastavili su da pronalaze načine za korišćenje Telegrama.

Ranije ovog meseca, Durov je rekao da bi vlasti u Rusiji trebalo da ukinu zabranu kako bi ruski korisnici mogli da pristupe usluzi. Rekao je da je kompanija poboljšala svoje alate za otkrivanje i brisanje ekstremističkog sadržaja na platformi.

Roskomnadzor nije naveo kako je problem prevaziđen - da li oni sada imaju pristup porukama i šta se promenilo na platformi.

Telegram i Pavel Durov još nisu komentarisali odluku Roskomnadzora.

Telegram je u aprilu objavio da ima 400 miliona aktivnih korisnika mesečno.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Policijska upozorenja na hakerskim forumima: Odustanite od sajber kriminala

Policijska upozorenja na hakerskim forumima: Odustanite od sajber kriminala

Holandska policija počela je sa objavljivanjem upozorenja na hakerskim forumima na ruskom i engleskom jeziku u kojima se članovi pozivaju da odustan... Dalje

Kako hakeri mogu plaćati Mastercard karticom bez PIN-a koristeći je kao Visa karticu

Kako hakeri mogu plaćati Mastercard karticom bez PIN-a koristeći je kao Visa karticu

Grupa naučnika sa švajcarskog tehničkog univerziteta ETH u Cirihu otkrila je novu vrstu napada koji bi kriminalcima mogao omogućiti da prevare Po... Dalje

Ukrajina optužila ruske ''državne'' hakere za napade

Ukrajina optužila ruske ''državne'' hakere za napade

Ukrajinska vlada je saopštila da su ruski hakeri kompromitovali vladin sistem za razmenu fajlova sa ciljem širenja zlonamernih dokumenata u državni... Dalje

Firefox 86 donosi ''potpunu zaštitu od kolačića''

Firefox 86 donosi ''potpunu zaštitu od kolačića''

Kolačići se na veb sajtovima koriste već jako dugo. Početna ideja je bila da kolačići pomognu veb sajtovima da zapamte određene stvari o kor... Dalje

Kineski hakeri koristili hakerske alate američke obaveštajne agencije za napade na američke ciljeve

Kineski hakeri koristili hakerske alate američke obaveštajne agencije za napade na američke ciljeve

Kineski hakeri su “klonirali” i godinama koristili hakerski alat koji su ukrali od američke obaveštajne agencije za napade na Windows si... Dalje