Rusija ukinula zabranu za Telegram

Vesti, 19.06.2020, 10:30 AM

Rusija ukinula zabranu za Telegram

Rusija će ukinuti gotovo dvogodišnju zabranu za aplikaciju Telegram pošto je Roskomnadzor, savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija, saopštio da je kompanija pokazala “spremnost” da pomogne u borbi protiv terorizma i ekstremizma.

“U dogovoru sa ruskim tužilaštvom Roskomnadzor odustaje od svojih zahteva da ograniči pristup Telegram mesendžeru”, navodi se u izjavi agencije.

Brojne državne institucije tražile su od Roskomnadzora da ukine zabranu Telegrama i omogući njegovo legalno korišćenje.

Ruske vlasti blokirale su aplikaciju u aprilu 2018. godine, nakon što je Telegram odbio da sa vlastima deli ključeve za šifrovanje kako bi mogle da pristupe porukama korisnika. Telegram je često bio optuživan da je “sigurna kuća” za terorističke organizacije. Njegovo odbijanje da pruži pristup ključevima za šifrovanje u suprotnosti je sa ruskim antiterorističkim zakonima, koji zahtevaju od servisa kao što je Telegram da vlastima omoguće dešifrovanje poruka. Međutim, Telegram koristi end-to-end enkripciju zbog čega kompanija nije u mogućnosti da čita poruke u tranzitu - samo pošiljalac i primalac mogu da pročitaju poruku.

Rusija je tvrdila da to ne bi trebalo da bude moguće, i da bi Telegram trebalo da čuva ključeve za dešifrovanje poruka. Vlasti su tvrdile da je to neophodno da bi se zaustavio terorizam.

Međutim, te 2018. godine, osnivač i direktor Telegrama Pavel Durov rekao je da „privatnost nije na prodaju, a ljudska prava ne smeju da se ugrožavaju iz straha ili pohlepe“.

Zabrana je uglavnom bila neefikasna, a ruske vlasti su se mučile sa njenom primenom. U često nespretnim pokušajima da blokiraju pristup servisu, vlasti su na kraju isključile velike delove interneta, uključujući i Gmail. Internet provajderi su blokirali 15,8 miliona IP adresa na Amazon i Google cloud platformama, što je uticalo na ruske kompanije koje su koristile te usluge. Rusija je takođe blokirala VPN servise koje je Telegram koristio za skrivanje saobraćaja. Mnoge ruske agencije i Rusi nastavili su da pronalaze načine za korišćenje Telegrama.

Ranije ovog meseca, Durov je rekao da bi vlasti u Rusiji trebalo da ukinu zabranu kako bi ruski korisnici mogli da pristupe usluzi. Rekao je da je kompanija poboljšala svoje alate za otkrivanje i brisanje ekstremističkog sadržaja na platformi.

Roskomnadzor nije naveo kako je problem prevaziđen - da li oni sada imaju pristup porukama i šta se promenilo na platformi.

Telegram i Pavel Durov još nisu komentarisali odluku Roskomnadzora.

Telegram je u aprilu objavio da ima 400 miliona aktivnih korisnika mesečno.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje