Ruske vlasti zabranile još šest VPN servisa

Vesti, 03.12.2021, 11:30 AM

Ruske vlasti zabranile još šest VPN servisa

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor, najavio je zabranu još šest VPN proizvoda, čime je ukupan broj zabranjenih programa porastao na više od deset.

Najnoviji VPN servisi dodati na listu zabranjenih su Betternet, Lantern, X-VPN, Cloudflare WARP, Tachyon VPN i PrivateTunnel.

Roskomnadzor je uputio obaveštenje Centru za praćenje i kontrolu mreže javnih komunikacija o uklanjanju navedenih proizvoda iz sistema svih registrovanih ruskih kompanija i javnih organizacija.

Na listi zabranjenih pored navedenih se nalaze i Hola! VPN, ExpressVPN, KeepSolid VPN Unlimited, Nord VPN, Speedify VPN, IPVanish VPN, VyprVPN, Opera VPN i ProtonVPN.

Razlog za zabranu je taj što ovi servisi nisu ispoštovali zahteve Roskomnadzora da povežu svoje sisteme sa FGIS (Federalni državni informatički sistem) bazom podataka, što bi u suštini obesmislilo svrhu VPN-a.

Korisnici koji žive u Rusiji mogli su da koriste ove VPN alate da bi zaobišli ograničenja pristupa i da ostanu anonimni, što je nivo slobode koji Rusija nije voljna da prihvati.

Roskomnadzor kaže da zaobilaženje nametnutih ograničenja stvara uslove za zlostavljanje dece, upotrebu droga, širenje ekstremističkih, samoubilačkih i terorističkih sadržaja.

Sa druge strane, zagovornici slobode vide ove argumente kao izgovor da se nametnu ograničenja koja ućutkuju one koji se suprotstavljaju stavovima i narativima države.

Ruske vlasti su 2019. dale ultimatum svim VPN servisima koji su radili u zemlji da se pridržavaju njihovih pravila. Jedini VPN provajder koji je pozitivno odgovorio na to bio je Kaspersky (Secure Connection).

Drugi VPN provajderi prešli su na nove servere izvan ruskih granica ili na korišćenje tehnike maskiranja saobraćaja za koje se zna da dobro funkcionišu protiv kineskog „Velikog zaštitnog zida“.

Ruske vlasti su u nekoliko navrata zabranjivale one koji su pokušavali da zaobiđu nove propise.

Pošto su ruski korisnici prinuđeni da deinstaliraju zabranjene proizvode i okrenu se alternativnim opcijama, vlasti u zemlji redovno procenjuju koji VPN servisi postaju najpopularniji i dodaju ih na listu blokiranih.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Ruski hakeri koriste grešku u Outlooku da preuzmu email naloge

Ruski hakeri koriste grešku u Outlooku da preuzmu email naloge

Hakeri povezani sa ruskom vojnom obaveštajnom službom i dalje iskorišćavaju ranjivost u Microsoftovom softveru da bi dobili pristup imejlovima ž... Dalje

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Korisnici Booking.com sve češće su mete prevaranata, upozorila je firma za sajber bezbednost Panda Security. Iako Booking.com tvrdi da su njihovi s... Dalje

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple je bio primoran da zakrpi još dve ranjivosti nultog dana, čime je njihov ukupan broj za godinu porastao na 20. Tehnološki gigant je rekao da ... Dalje

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Kada je reč o sajber bezbednosti godine su izgleda samo broj. Ko daje prioritet bezbednosti na mreži? Ko preduzima najbolje mere kada se radi o priv... Dalje

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

30. novembra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti, događaj koji treba da nas podseti na važnost zaštite naših računara i život... Dalje