SAD identifikovale još šest Rusa umešanih u hakovanje DNC-a

Vesti, 06.11.2017, 00:00 AM

SAD identifikovale još šest Rusa umešanih u hakovanje DNC-a

Vlada SAD je identifikovala "više od šest članova ruske vlade" koji su umešani u hakovanje računara Demokratskog nacionalnog komiteta i curenje informacija tokom prošlogodišnjih predsedničkih izbora.

Kako piše Wall Street Journal službenici Ministarstva pravde za sada tek razmatraju da li treba podići optužnicu u ovom slučaju. Tužioci i agenti su prikupili dokaze za podizanje optužnice protiv ruskih zvaničnika i a optužnica bi, u slučaju da takva odluka bude doneta, mogla biti podignuta iduće godine, rekli su neimenovani izvori.

Javno objavljeni izveštaj forenzičara firme za odgovor na incidente Mandiant identifikovao je alate i tehnike korišćene u napadu na DNC i povezao ih sa grupom APT28/Fancy Bear, koja se smatra jedinicom ruske vojne obaveštajne službe.

Kremlj je negirao tvrdnje je da se Rusija mešala u predsedničku kampanju pokušavajući da utiče na predsedničke izbore. Američke obaveštajne službe praktično su složne u tome da je Rusija pokušavala da utiče na predsedničke izbore, ali ne i oko toga da li je cilj ruske kampanje bio da se Donald Tramp izabere ili samo oslabi autoritet Hilari Klinton.

Emailovi i drugi podaci prikupljeni iz kampanje Demokrata, kao i emailovi prvog čoveka kampanje Hilari Klinton Džona Podeste, objavljeni su preko Wikileaksa i drugih izdanja.

WSJ kaže da se ovaj slučaj može uporediti sa odlukom donetom u martu ove godine da se optuže dva ruska operativca i još dvoje ljudi za hakovanje Yahooa.

Sastavljanje dosijea osumnjičenih za hakovanje DNC-a odvija se od odvojeno od istrage specijalnog savetnika Roberta Milera o navodnom mešanju Rusije u izbore 2016. godine. Ova druga istraga ispituje tvrdnje o mogućem dogovoru između predstavnika kampanje Donalda Trampa i Moskve. Predsednik Tramp je u više navrata negirao bilo kakve nepravilnosti u svojoj kampanji, ljutito odbacujući optužbe kao lažne vesti i pokušaj demokrata da izbegnu prihvatanje odgovornosti za gubitak kampanje.

Prošle nedelje otpečaćene su optužbe za pranje novca i izbegavanje plaćanja poreza protiv nekadašnjeg predsednika kampanje Donalda Trampa Pola Manaforta i njegovog saradnika Ričarda Gejtsa. Obojica su negirali ove optužbe.

George Papadopulos, bivši savetnik za spoljnu politiku Trampove kampanje, izjasnio se krivim zato što je slagao agente FBI-a o sastanku sa ruskim pravnicima i drugim navodnim posrednicima Kremlja tokom prošlogodišnje kampanje.

Optužbe protiv ruskih zvaničnika verovatno neće dovesti do hapšenja. Američka strategija imenovanja osumnjičenih u slučajevima hakerskih napada ovakvog profila je više akt diplomatskog pritiska.

Tako su SAD 2014. javno imenovale pet kineskih oficira koji su optuženi da su sistematski hakovali računare američkih tehnoloških i drugih kompanija kako bi ukrali intelektualnu svojinu i poslovne tajne. Kineska vlada negirala je ove tvrdnje američkih vlasti. Nijedan od petorice optuženih nije nikada uhapšen.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje