SAD udvostručile nagradu za informacije o hakerima iz Severne Koreje

Vesti, 29.07.2022, 09:00 AM

SAD udvostručile nagradu za informacije o hakerima iz Severne Koreje

Američka vlada ponudila je nagradu od 10 miliona dolara za informacije o hakerima povezanim sa severnokorejskim vlastima.

Stejt department je udvostručio ranije ponuđenu nagradu od 5 miliona dolara za „informacije o onima koji žele da podriju sajber bezbednost, uključujući finansijske institucije i berze kriptovaluta širom sveta“ u korist Pjongjanga, što je znak da su dosadašnji napori bili neuspešni.

„Ako imate informacije o pojedincima povezanim sa zlonamernim sajber grupama koje su povezane sa vladom Severne Koreje (kao što su Andariel, APT38, Bluenoroff, Guardians of Peace, Kimsuky ili Lazarus) a koji su uključeni u napade na kritičnu infrastrukturu SAD čime krše Zakon o kompjuterskim prevarama i zloupotrebama, možda imate pravo na nagradu“, navodi se u obaveštenju objavljenom na Twitteru.

Oni koji žele da podele informacije to mogu učiniti preko Tora kako bi zaštitili svoj identitet i lokaciju. Onima koji smatraju da im je potreban još veći nivo zaštite, SAD mogu pomoći da započnu novi život, daleko izvan dometa agenata stranih obaveštajnih službi. Informacije se takođe mogu slati preko Signala, Linea, Telegrama, Vibera i WhatsAppa. Poruke se mogu poslati na više jezika, a svaka poslata informacija se čita.

Prošle godine, Ministarstvo pravde SAD objavilo je novu optužnicu protiv nekoliko članova zloglasne Lazarus grupe (APT38), za koje se tvrdi da su povezani sa vojno-obaveštajnom agencijom Severne Koreje (RGB).

Međutim, Severna Koreja je izolovana država, što značajno otežava prikupljanje obaveštajnih podataka. Hakeri koji se dovode u vezu sa severnokorejskom vladom ne samo da sajber napadima nastoje da poremete geopolitičke rivale, već i da ostvare prihod za režim Kim Džong-Una.

Kako je navedeno u izveštaju UN-a za 2019. godinu, Pjongjang je tokom prethodnih godina navodno zaradio čak 2 milijarde dolara od napada na banke i berze kriptovaluta.

Severna Koreja je jedina koja je prozvana imenom na sajtu Nagrade za pravdu. Svrha ovog programa je prikupljanje korisnih informacija „koje štite Amerikance i unapređuju nacionalnu bezbednost SAD“. Na sajtu programa se navodi da se nagrade nude za informacije o „finansijskim mehanizmima pojedinaca koji su angažovani u određenim aktivnostima podrške severnokorejskom režimu“.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Prevaranti na internetu koriste stare metode ali su ubedljiviji nego ikad pre

Prevaranti na internetu koriste stare metode ali su ubedljiviji nego ikad pre

Prema podacima kompanije Norton, prevare su najznačajnija pretnja naših digitalnih života, i trenutno su dostigle najviši nivo u istoriji. Telemet... Dalje

Signal dobija novu bezbednosnu funkciju koja će nam biti potrebna u budućnosti

Signal dobija novu bezbednosnu funkciju koja će nam biti potrebna u budućnosti

Mnogi ljudi sada shvataju prednosti end-to-end enkripcije (E2E) poruka koje šalju i primaju. Kako raste popularnost šifrovane komunikacije, kompanij... Dalje

Hakeri koji su hakovali kockarnice u Las Vegasu, napali i druge kompanije

Hakeri koji su hakovali kockarnice u Las Vegasu, napali i druge kompanije

Hakeri koji su poslednjih nedelja napali poznate kockarnice u vlasništvu kompanija MGM Resorts International i Caesars Entertainment, takođe su hako... Dalje

Microsoft greškom otkrio 38TB podataka, ali kompanija tvrdi da podaci korisnika nisu ugroženi

Microsoft greškom otkrio 38TB podataka, ali kompanija tvrdi da podaci korisnika nisu ugroženi

Microsoft je preko javnog GitHub repozitorijuma nenamerno otkrio ogromnu količinu osetljivih internih informacija koje datiraju pre više od tri godi... Dalje

OBAVEŠTENJE

Zbog godišnjih odmora sajt neće biti ažuriran do 17. septembra.... Dalje