SAD uvele sankcije protiv ruske berze kriptovaluta

Vesti, 07.04.2022, 13:00 PM

SAD uvele sankcije protiv ruske berze kriptovaluta

Ministarstvo finansija SAD najavilo je sankcije protiv berze kriptovaluta Garantex, zbog njene povezanosti sa ilegalnim transakcijama za Hydra Market. Takođe, američko Ministarstvo pravde otkrilo je ime čoveka koji stoji iza Hydra Marketa.

Ove nedelje, nemačka policija je locirala i zaplenila servere Hydra Marketa, najvećeg svetskog ilegalnog tržišta poznatog po trgovini narkoticima, ukradenim podacima, hakerskim alatima i drugom nelegalnom robom i uslugama.

Federalna kancelarija nemačke kriminalističke policije (BKA) rekla je medijima da nije bilo hapšenja, ali s obzirom da istraga još traje, policija nije želela da otkriva više informacija.

Tokom te operacije, zaplenjeno je 543,3 bitkoina, u vrednosti od 24,3 miliona dolara, što je tek deo ogromnog godišnjeg prometa sajta. U akciji su učestvovale i američke vlasti, a ubrzo pošto je BKA objavila detalje o tome, oglasilo se Ministarstvo pravde SAD koje je potvrdilo svoje učešće u operaciji i objavilo uvođenje sankcija protiv onih koji stoje iza Hydre.

U saopštenju Ministarstva pravde imenovan je državljanin Rusije Dmitrij Olegovič Pavlov, star 30 godina, koji je navodno administrator Hydra Marketa, i koga američke vlasti terete za zaveru u vezi sa pranjem novca i distribucijom narkotika.

On je optužen da je od novembra 2015. godine ili približno tog datuma, upravljao kompanijom Promservice Ltd koja je upravljala serverima Hydra Marketa. Time je omogućio tržištu da funkcioniše kao platforma koju koriste hiljade dilera droge i drugih prodavaca za distribuciju velikih količina narkotika i druge ilegalne robe i usluga hiljadama kupaca, kao i za pranje milijardi dolara dobijenih od ovih nezakonitih transakcija. Pavlov je navodno uzimao provizije vredne milione dolara s obzirom da je igrao ključnu ulogu u radu ove Darknet platforme.

Ministarstvo finansija SAD je sa svoje strane sankcionisalo Garantex, popularnu berzu kriptovaluta sa sedištem u Moskvi. Garantex je optužen za pranje novca za Hydru. „Analiza poznatih transakcija Garantexa pokazuje da je preko 100 miliona dolara u transakcijama povezano sa ilegalnim akterima i Darknet tržištima, uključujući skoro 6 miliona dolara od ruske RaaS bande Conti i takođe oko 2,6 miliona dolara od Hydre“, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva finansija. Garantex, koji je prvobitno registrovan u Estoniji, već se suočavao sa pravnim problemima u ovoj zemlji, gde je u februaru 2022. izgubio licencu nakon istrage estonskih vlasti.

Američko ministarstvo finansija je takođe objavilo listu od 100 adresa novčanika za kriptovalute koje su direktno povezane sa operacijama Hydra Marketa, koje će biti blokirane.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Posle hapšenja članova grupe, stižu upozorenja da ransomware banda REvil ponovo napada

Posle hapšenja članova grupe, stižu upozorenja da ransomware banda REvil ponovo napada

Zloglasna ransomware grupa REvil ponovo se pojavila, tvrdi nekoliko istraživača bezbednosti koji prate njene napade. Grupa je po drugi put prekinula... Dalje

Mnogi veb sajtovi beleže sve što kucate pre nego što pritisnete ''Pošalji''

Mnogi veb sajtovi beleže sve što kucate pre nego što pritisnete ''Pošalji''

Kada se prijavljujete za bilten, rezervišete hotel ili se prijavljujete na sajtu, verovatno mislite da ako ste tri puta pogrešno otkucali imejl adre... Dalje

Italijanska policija sprečila napade proruskih hakera na Evroviziju

Italijanska policija sprečila napade proruskih hakera na Evroviziju

Italijanske vlasti uspele su da blokiraju pokušaje proruskih hakera da prekinu takmičenje za Pesmu Evrovizije tokom polufinala 10. maja i finala koj... Dalje

Poznati kradljivac lozinki RedLine ponovo se širi preko YouTube videa

Poznati kradljivac lozinki RedLine ponovo se širi preko YouTube videa

Istraživači Netskope Threat Labsa otkrili su novu kampanju za širenje RedLine Stealera, jeftinog alata za krađu lozinki koji se prodaje na hakersk... Dalje

Broj ransomware napada u padu zbog sankcija protiv Rusije koje otežavaju život sajber kriminalcima

Broj ransomware napada u padu zbog sankcija protiv Rusije koje otežavaju život sajber kriminalcima

Broj ransomware napada opao je poslednjih meseci jer sankcije protiv Rusije otežavaju sajber kriminalcima da organizuju napade i primaju otkupnine, o... Dalje