Sajber-kriminalci koriste novu staru ranjivost u WinRaru za infekciju Windows računara

Vesti, 28.02.2019, 00:00 AM

Sajber-kriminalci koriste novu staru ranjivost u WinRaru za infekciju Windows računara

Istraživači 360 Threat Intelligence Centra otkrili su spam kampanju koja distribuira maliciozni RAR fajl i koja bi mogla biti prva koja koristi novootkrivenu ACE ranjivost u WinRAR-u za instaliranje malvera na računarima žrtava.

Prošle nedelje, Checkpoint je objavio detalje o 19 godina staroj ranjivost u biblioteci WinRAR-a UNACEV2.DLL koja omogućava specijalno napravljenoj ACE arhivi da ekstrahuje fajl u Windows Startup folderu. Ovo omogućava izvršnom fajlu da se automatski pokreće kada se Windows ponovo pokrene.

Kako programeri WinRAR-a više nemaju pristup izvornom kodu navedene biblioteke UNACEV2.DLL, oni nisu mogli da isprave grešku, pa su uklonili podršku za DLL i ACE iz najnovije verzije WinRAR-a 5.70 beta 1. Iako je ovim ispravljena greška, takođe je uklonjena podrška za ACE format iz WinRAR-a.

Nažalost, to nije od pomoći za oko 500 miliona korisnika koji su instalirali WinRAR na svojim računarima i to je ono na šta računaju autori malvera.

Istraživači 360 Threat Intelligence Centra su na Twitteru objavili da su otkrili emailove putem kojih se distribuira RAR arhiva koja će, kada je ekstrahovana, zaraziti računar backdoorom.

Ako se UAC pokrene kada pokušate da ekstrahujete arhivu, malver neće uspeti da se smesti u folder C:ProgramData jer nema dozvola za to. To će dovesti do toga da WinRAR prikaže poruci o grešci u kojoj se kaže “Pristup je odbijen” ili “operacija nije uspela”.

Ako je UAC onemogućen ili WinRAR pokrenut sa administratorskim privilegijama malver će se instalirati u C:ProgramDataMicrosoftWindowsStart MenuProgramsStartupCMSTray.exe.

Sada kada je CMSTray.exe ekstrahovan u Startup folderu, prilikom sledećeg prijavljivanja će se pokrenuti izvršni fajl. Kada se pokrene, CMSTray.exe se kopira u %Temp%wbssrv.exe i fajl wbssrv.exe će biti pokrenut.

Kada se pokrene, malver će se povezati na http://138.204.171.108/ i preuzeti različite fajlove, uključujući Cobalt Strike Beacon DLL. Cobalt Strike Beacon je alat za penetraciono testiranje koji koriste i sajber-kriminalci takođe za dobijanje daljinskog pristupa kompjuteru.

Kada se DLL učita, napadači će moći da daljinski pristupe vašem računaru, izvršavaju komande i šire se na druge računare na vašoj mreži.

Budući da se očekuje da će i drugi malveri pokušati da iskoriste ovu ranjivost, važno je da preuzmete najnoviju verziju WinRAR-a.

Ako iz nekog razloga ne možete da nadogradite WinRAR, onda možete iskoristiti WinRAR micropatch 0Patcha za ovu WinRAR ranjivost. Ova će popraviti ranjivost u svim 32-bitnim i 64-bitnim verzijama WinRAR-a koje koriste UNACEV2.DLL od 2005. godine.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Da li treba verovati aplikaciji FaceApp

Da li treba verovati aplikaciji FaceApp

Malo je verovatno da ovih dana niste videli fotografije bar nekih od svojih prijatelja koje su delo aplikacije FaceApp. Svi pričaju o ovoj aplikaciji... Dalje

Hakovana bugarska poreska agencija, procureli podaci 70% građana

Hakovana bugarska poreska agencija, procureli podaci 70% građana

Bugarska je pretrpela najveći gubitak podataka u svojoj istoriji, što je ugrozilo lične i finansijske podatke 5 miliona odraslih građana od ukupn... Dalje

Microsoftov softver proteran iz nemačkih škola zbog problema sa privatnošću korisnika

Microsoftov softver proteran iz nemačkih škola zbog problema sa privatnošću korisnika

Microsoft Office 365 više nije dozvoljen u školama u nemačkoj pokrajini Hesen, nakon što su lokalne vlasti odlučile da zabrane softver zbog niza ... Dalje

Tramp izjavio da će istražiti optužbe da Google sarađuje sa kineskom vladom

Tramp izjavio da će istražiti optužbe da Google sarađuje sa kineskom vladom

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je u utorak da će njegova administracija istražiti da li kompanija Google Alphabet Inc podržava kinesku ... Dalje

Hakovana presa za ispravljanje kose može zapaliti kuću

Hakovana presa za ispravljanje kose može zapaliti kuću

Istraživači tima Pen Test Partners hakovali su prese za ispravljanje kose koje proizvodi Glamouriser. Britanska firma se reklamira kao proizvođač ... Dalje