Sajber-kriminalci nemaju stida: Dve godine posle hakovanja klinike za psihoterapiju pacijenti ucenjeni

Vesti, 29.10.2020, 12:00 PM

Sajber-kriminalci nemaju stida: Dve godine posle hakovanja klinike za psihoterapiju pacijenti ucenjeni

Jedna privatna klinika za psihoterapiju u Finskoj treba da plati sajber-kriminalcu, koji je ucenjuje i traži novac iako je od napada na kliniku prošlo skoro dve godine.

Finski centar za psihoterapiju Vastaamo ima desetak filijala u zemlji i otprilike 40000 pacijenata, ali i ugovore o pružanju usluga sa nekoliko institucija u Finskoj.

Klinika je pod velikim pritiskom jer napadač ne samo da ucenjuje kliniku, već ucenjuje i njene pacijente. Navodno bi hiljade pacijenata moglo biti u opasnosti jer napadač tvrdi da ima bazu podataka klijenata klinike koja sadrži poverljive podatke. Do kompromitovanja podataka došlo je u novembru 2018. godine.

Klinika je otkrila detalje incidenta prošle nedelje, navodeći da je napadač koji sebe naziva “ransom_man” kontaktirao u septembru troje njenih zaposlenih i tada zatražio 40 bitkoina (500000 dolara) da ne bi objavio ukradene podataka o pacijentima.

Sada vlasti pokušavaju da pronađu pacijente koji su dobijali emailove od napadača u kojima im se preti da će otkriti njihove privatne podatke ukoliko mu ne plate.

Prema tvrdnjama nekih od njih, kriminalac traži 200 evra u bitkoinima za brisanje podataka. Emailovi sadrže privatne podatke pacijenata.

Napadač je najpre koristio email servis Tutanota, a zatim se prebacio na Cock.li i Protonmail, što pokazuje da pokušava da zaštiti svoj identitet.

Haker je na svom Tor sajtu objavio beleške psihoterapeuta sa seansi 300 pacijenata nakon što je kompanija objavila javno saopštenje o incidentu.

O tome je pre nekoliko dana na Twitteru govorio i Mikko Hypponen iz kompanije F-Secure. On je rekao da je ovo veoma tužan slučaj, posebno za žrtve, od kojih su neke maloletne i da napadač nema stida.

Vlasti su takođe pozvale ucenjenje žrtve da ne plaćaju kriminalcima već da podnesu prijavu policiji.

O incidentu je na Twitteru govorila i finska premijerka Sanna Marin, koja je rekla da je zgrožena zbog incidenta.

„Ovo je na mnogo načina šokantno. Žrtvama je sada potrebna podrška i pomoć. Ministarstva traže načine za pomoć žrtvama. Takođe su potrebne akcije opština i organizacija.“

Sama klinika u saopštenju tvrdi da je pokrenula internu istragu o incidentu. Klinika je prvi put za dve godine na svom veb sajtu otkrila da su njenoj bazi podataka o pacijentima pristupali nepoznati napadači i to još u novembru 2018. godine, dok su sigurnosni propusti bili prisutni do marta 2019. godine.

Klinika je takođe objavila da je otpustila svog izvršnog direktora kada je otkriveno da je incident sakrio od matične kompanije i odbora direktora klinike.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Sophos obaveštava korisnike da su procureli podaci onih koji su kontaktirali korisničku podršku

Sophos obaveštava korisnike da su procureli podaci onih koji su kontaktirali korisničku podršku

Proizvođač rešenja za zaštitu informacionih sistema sa sedištem u Velikoj Britaniji, kompanija Sophos, trenutno šalje email obaveštenja svojim ... Dalje

Robot usisivači vas mogu prisluškivati

Robot usisivači vas mogu prisluškivati

Ako planirate kupovinu, ili maštate o robot usisivaču, možda bi trebalo da imate na umu otkriće naučnika koji kažu da robot usisivači mogu pris... Dalje

Otkriveno kako je hakovano više od 300000 Spotify naloga

Otkriveno kako je hakovano više od 300000 Spotify naloga

Korisnici su se godinama žalili da su im Spotify nalozi hakovani a lozinke promenjene, da im se nove plejliste pojavljuju na profilima ili su njihovi... Dalje

Top 10 najčešće korišćenih lozinki u 2020.

Top 10 najčešće korišćenih lozinki u 2020.

Ovo je doba godine kada obično govorimo o lozinkama, odnosno da li se promenio odnos korisnika prema vlastitoj bezbednosti. Nakon analize 275 699 516... Dalje

Hakeri napali fudbalski klub Mančester Junajted

Hakeri napali fudbalski klub Mančester Junajted

Evropski fudbalski klub Mančester Junajted objavio je u petak da su pretrpeli sajber napad koji je uticao na njihove interne sisteme. Fudbalski klub ... Dalje