Sajber kriminalci nude lažne ChatGPS aplikacije iza kojih se kriju opasni malveri

Vesti, 23.02.2023, 09:00 AM

Sajber kriminalci nude lažne ChatGPS aplikacije iza kojih se kriju opasni malveri

Sajber kriminalci koriste popularnost ChatGPT chatbota za širenje malvera za Windows i Android ili usmeravanje korisnika na fišing stranice.

Od lansiranja u novembru prošle godine, ChatGPT privlači veliku od pažnju, tako da je do januara 2023. imao više od 100 miliona korisnika. Ova ogromna popularnost i brz rast primorali su OpenAI da ograniči upotrebu alata tako da oni koji žele da koriste chatbot bez ograničenja sada mogu da plate 20 dolara mesečno za ChatGPT Plus.

Kako izveštava Bleeping Computer, ovaj potez stvorio je uslove da sajber kriminalci iskoriste popularnost alata obećavajući neograničeni i besplatni pristup premijum ChatGPT-u. Ponude su naravno lažne a cilj je da se korisnici namame da instaliraju zlonamerni softver ili da daju kriminalcima akreditive naloga.

Istraživač bezbednosti Dominik Alvijeri je među prvima primetio jedan takav primer korišćenja domena „chat-gpt-pc.online“ za infekciju posetioca malverom za krađu informacija Redline pod maskom preuzimanja aplikacije ChatGPT za Windows. Ovaj veb sajt reklamirala je Facebook stranica koja je koristila zvanični logo ChatGPT-a kako bi privukla korisnike da posete zlonamerni sajt.

Alvijeri je takođe primetio lažne ChatGPT aplikacije koje se reklamiraju na Google Play i u nezvaničnim prodavnicama aplikacija za Android.

Istraživači iz firme Cyble su objavili izveštaj u kome su podelili svoja otkrića o kampanji distribucije malvera koju je otkrio Alvijeri, ali i o drugim napadima u kojima se iskorišćava popularnost ChatGPT-a.

Cyble je otkrio sajt „chatgpt-go.online“ koji distribuira malver koji krade sadržaj clipboarda i malvere Aurora i Lumma. Istraživači su primetili i drugi domen, „openai-pc-pro[.]online, koji inficira posetioce nepoznatim malverom.

Pored navedenog, Cyble je otkrio stranicu na kojoj se od žrtava kradu podaci sa kreditnih kartica - „pay.chatgptftw.com“, koja nudi posetiocima da kupe ChatGPT Plus.

Kada je reč o lažnim aplikacijama, Cyble kaže da je otkrio oko 50 zlonamernih aplikacija koje koriste ChatGPT ikonicu i slično ime. Dva primera istaknuta u izveštaju su „chatGPT1“, koja vrši naplatu putem SMS-a, i „AI Photo“, koja sadrži malver Spynote, koji može da ukrade evidencije poziva, liste kontakata, SMS i fajlove sa uređaja.

ChatGPT je isključivo dostupan na „chat.openai.com“ i trenutno ne nudi nijednu mobilnu ili desktop aplikaciju za bilo koji operativni sistem. Sve druge aplikacije ili sajtovi koji tvrde da su ChatGPT su lažni i pokušavaju da prevare ili zaraze malverom i treba ih smatrati u najmanju ruku sumnjivim pa korisnici treba da ih izbegavaju.

Naslovna fotografija: Jonathan Kemper, Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Booking.com upozorava da je broj prevara na putovanjima porastao za 900%

Booking.com upozorava da je broj prevara na putovanjima porastao za 900%

Booking.com je upozorio na značajan porast prevara na putovanjima, pripisujući to pojavi veštačke inteligencije (AI). Marni Vilking, direktor bez... Dalje

Bajdenova administracija zabranila Kaspersky antivirusni softver u SAD

Bajdenova administracija zabranila Kaspersky antivirusni softver u SAD

Bajdenova administracija je zabranila antivirusni softver ruske kompanije Kaspersky i isporuku ažuriranja softvera američkim kompanijama i korisnici... Dalje

Poznati haker tvrdi da je hakovao AMD i Apple

Poznati haker tvrdi da je hakovao AMD i Apple

Ozloglašeni haker i moderator platforme za sajber kriminal Breach Forums, objavio je vest o hakovanju kompanija AMD i Apple, koje se navodno dogodilo... Dalje

Hakeri imaju novu ''copy-paste'' taktiku: iza ispravke za Chrome kriju se malveri

Hakeri imaju novu ''copy-paste'' taktiku: iza ispravke za Chrome kriju se malveri

Sajber kriminalci koriste novu „copy-paste“ tehniku varajući žrtve lažnom porukom o grešci koja se pojavljuje u pretraživaču Chrome ... Dalje

Signal i Threema protiv planova EU o skeniranju privatnih poruka

Signal i Threema protiv planova EU o skeniranju privatnih poruka

Predlog Evropske unije o skeniraju privatnih poruka sa ciljem otkrivanja sadržaja o seksualnom zlostavljanju dece (CSAM) predstavlja ozbiljan rizik z... Dalje